Visa sökformulär

Tyck om din innerstad

Projektet Tyck om din innerstad har ställt frågan till västeråsarna:
Vad vill du uppleva, hur vill du bo, hur vill du använda torg och parker? Med föreläsningar, workshops, dialogkartor, besök, möten, webbenkät och dialog formas nu en gemensam målbild för Västerås innerstad.

Några unga tjejer i publiken på Fiskartorget i Västerås

Foto: Pia Nordlander, BildN

Vi tar fram en gemensam målbild

Fler och fler vill bo i Västerås och det är otroligt roligt! I en trivsam och fungerande innerstad ska det finnas utrymme för bland annat kultur, handel, bostäder, verksamheter, grönområden, parker och service. Vi vill skapa en attraktiv och hållbar innerstad och det innebär många utmaningar när staden växer.  

Västerås stad tar fram en målbild, en framtidsbild, för Västerås innerstad. Målbilden ska styra hur innerstaden planeras och utvecklas i framtiden. Det är en lång process och en målbild ger långsiktig och övergripande vägledning, och vi vill att så många som möjligt med många olika perspektiv är med och formar och tycker till om vår innerstad. Innerstaden innefattar mer än city. I målbildsarbetet ingår också till exempel stationsområdet, Mälardalens högskola, Lögarängen och Kopparlunden. 

Länk till interaktiv karta med Västeråsarnas favoritplatser i stadenlänk till annan webbplats

Här kan du se filmen om projektet Tyck om din innerstadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vi skickar ett nyhetsbrev med senaste nytt om vad som händer i projektet. Anmäl dig genom att fylla i din mejladress, klicka på länken nedan.

Anmäl dig till nyhetsbrevet Tyck om din innerstad här!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs tidigare nyhetsbrev här:

Två unga tjejer promenerar vid Lögarängen.

FOTO: Pia Nordlander, Bildn

Hur tar vi fram målbilden?

2016 startade vi projektet Tyck om din innerstad. Från februari till maj var vår webbenkät öppen. Där ställde vi frågan om hur innerstaden ska utvecklas i framtiden. Vi har fått in över 300 svar och är så glada för alla tankar, idéer och synpunkter. Stort tack! Svaren har fungerat som en inspiration i arbetet, och som underlag i den gemensamma målbilden.

Seminarier med inspirerande föreläsare

Nu har vi haft alla fyra seminarier. Vi avslutade på temat Levande innerstad - stadsliv dygnet runt, året om. Stort tack till alla som har deltagit och föreläst! Titta gärna på bilderna som du hittar i länkarna här nere.

Workshops och samarbeten över gränserna

2013 fick Västerås utmärkelsen Årets stadskärna, mycket tack vare ett bra samarbete mellan stadens olika aktörer. Samarbetet med till exempel handel och näringsliv fortsätter och vi har skapat särskilda grupper som kommer att jobba lite djupare med vissa utvecklingsfrågor.
Nu har vi haft alla workshops! Alla har kunnat anmäla intresse och vi har skapat blandade grupper. Stort tack till vår fokusgrupp.

Möten och dialog

Vi flyttade ut kontoret "på stan" för att fånga in synpunkter, tankar och idéer om vår innerstad. Stort tack till alla som kom till vår glaspaviljong på Sigmatorget! Vi tog reda på ännu mer om vad se som besöker, bor eller jobbar i Västerås tycker och tänker om innerstaden. 

Det insamlade resultatet blir en målbild som kommer att bli ett underlag och en vägledning för till exempel dem som jobbar med samhällsplanering och stadsutveckling. Målbilden beräknas vara klar under 2017. Till sist är det våra politiker som beslutar om målbilden.

Vill du ha koll på vad som händer i projektet Tyck om din innerstad?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Kontakta projektledaren Anna Jägvald, 021-39 32 11 anna.jagvald[a]vasteras.se eller
Linnea Viklund, utvecklingsstrateg, 021-39 26 10 linnea.viklund[a]vasteras.se.

Vision 2026

Västerås Vision 2026 är stadens vision för framtiden och Västerås Översiktsplan 2026 innehåller mål och ambitioner för hur Västerås ska utvecklas.  I målbildsarbetet för innerstaden fortsätter vi att förverkliga idéerna i visionen och i ÖP 2026. Vi kommer att få en tydligare bild av hur vi ska jobba tillsammans för att utveckla innerstaden i framtiden.

Här kan du läs mer om Vision 2026PDF
Här kan du läsa mer om ÖP 2026öppnas i nytt fönster
Här kan du läsa hela uppdragsbeskrivningenWord

Två barn sitter på en bänk i centrum. I bakgrunden syns människor i rörelse. De äter varsitt äpple.

FOTO: Pia Nordlander, Bildn

Det här händer i Västerås

Nytt i Västerås

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?