Visa sökformulär

Förintelsens minnesdag

I Västerås uppmärksammas minnesdagen genom flera arrangemang i slutet av januari och början av februari.

Datum: 25 januari - 01 februari 2021
Tid: Se programpunkter
Plats: Västerås (digitalt)
Pris: Gratis

Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz, ett av nazisternas största
koncentrations- och förintelseläger. 50 år senare högtidlighölls minnet av Förintelsen för första gången i Sverige. Sedan 1999 har den 27 januari varit en nationell minnesdag över Förintelsens offer. 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag för alla som vill manifestera sitt engagemang mot intolerans och främlingsfientlighet.

I Västerås uppmärksammas minnesdagen genom en rad arrangemang i slutet av januari. Hela programmet ser du nedan!

Vi har nu anpassat oss till att göra om nästan hela programmet till digitalt. Följ arrangörernas Facebooksidor, hemsidor eller denna sida för uppdaterad information.

I skuggan av förintelsen

Tid: tisdag 25 januari Kl. 18.00 digitalt via Zoom. Använd länk nedan!

Helena Trus är journalist på Aftonbladet. Hon föreläser om Förintelsen och den nutida antisemitismen. Hon är själv barnbarn till två Förintelseöverlevande. Under flera år har hon intervjuat sin farmor Cyla om hennes liv. Helena väver ihop Cylas liv under kriget men också hur upplevelserna präglar henne i dag. Helena Trus bok Ett kilo socker handlar om ett av de sista vittnena till Förintelsen som fortfarande är kvar i livet. Vad händer när ingen av dem längre finns?

Digital länk
https://zoom.us/j/92765819870länk till annan webbplats
Mötes-id: 927 6581 9870

Speaking memories - Förintelsens sista vittnen

Tid: tisdag 26 januari kl 18.00. Plats: Stadsbiblioteket (digitalt evenemang, se länk nedan).

Föredrag av Lizzie Oved Scheja från institutionen Judisk Kultur i Sverige. Lizzie Oved Scheja är född och uppvuxen i Tel Aviv, examen från UCLA School of Fine Arts i Los Angeles och var Israels kulturattaché i Sverige. Scheja är grundare av institutionen Judisk kultur i Sverige (J!), som även har producerat utställningen “Speaking Memories - Förintelsens sista vittnen” i samarbete med Historiska museet, USC Shoah Foundation och Auschwitz-Birkenau State Museum.

Digital länk
https://zoom.us/j/92765819870länk till annan webbplats
Mötes-id: 927 6581 9870

Från Surahammar till koncentrationsläger

Tid: tisdag 26 januari kl 18.00. Plats: digitalt evenemang, besök: https://www.facebook.com/rfslvastmanlandlänk till annan webbplats

Gunilla Albért, ordförande RFSL Västmanland, reflekterar över homosexualitet i Tredje riket utifrån böckerna En homosexuell arbetares memoarer - om järnbruksarbetaren Eric Thorsell; Fångarna med rosa triangel och Homosexualitet i Tredje riket, samtliga skrivna av Fredrik Silverstolpe samt Männen med rosa triangel med förord av Jonas Gardell.

Ceremoni i samband med Förintelsens minnesdag

Tid: onsdag 27 januari kl 16.00.

Länken till den live-sända ceremonin
https://vimeo.com/496798448länk till annan webbplats

Med tal av bl a biskop Mikael Mogren och landshövdingen Minoo Aktharzand. Musik med Trio Galanta.

Sveriges museum om Förintelsen

Tid: onsdag 27 januari kl 18.00. Plats: digitalt evenemang, besök: https://fb.me/e/80dl5kYBXlänk till annan webbplats
Frank Berglund, vice ordförande RFSL förbundet och Gunilla Albért, ordförande RFSL Västmanland, tar upp frågan om hbtqi personer, funktionsnedsatta och romers plats i ett svenskt museum om Förintelsen. RFSL utläses som Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter och är en ideell organisation som grundades 1950. RFSL:s målsättning är att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtqi-personer som för alla andra i samhället.

Förinspelad intervju med skådespelerskan Eva Dällerud

Tid: onsdag 27 januari, kl 10.00, delas intervjun på Västmanlands läns museums facebook-sida.

Eva Dälleruds mamma var bara 13 år när hon 1945 kom till Sverige med hjälp av Röda korset. Då hade hon under ett år varit nazisternas fånge och överlevt flera förintelse- och koncentrationsläger. 1954 föddes Eva. Hur var det att växa upp med en mamma som redan i barndomen upplevt så mycket traumatiskt? Eva har alldeles nyligen intervjuats av Bernt Hermele i hans podcast ”Överlevarna” som nu utökats med ”Överlevarna – andra generationen”.
* Eva Dälleruds teaterföreställning ”Jag, mamma och förintelsen” skulle ursprungligen visas på länsmuseet på Förintelsens minnesdag men har skjutits upp till nästa år, den 26/1 2022.

The Painted Bird - Filmvisning

Tid: onsdag 27 januari kl 18.00. Plats: Elektra Bio i CuLTUREN. Entré: gratis. Från 15 år. (max antal personer 8 st).

En judisk pojke, vars föräldrar är jagade av nazisterna, har blivit placerad i fosterhem hos en ålderlig kvinna. Inom kort dör den gamla kvinnan och pojken är nu ensam på vandringsfärd genom landsbygden. Regi: Václav Marhoul, 2020. 169 min.

Biljettbokning: www.elektrabio.selänk till annan webbplats, bokning@elektrabio.se, 021 12 30 60.

Föreläsning

Aviva Katzeff-Silberstein, från föreningen Zikaron, berättar om sin farmor som överlevde förintelsen. Evenemanget som görs i samarbete med Magelungens skola sänds digitalt den 29/1, kl 11.00-12.00, via Zoom:
https://oru-se.zoom.us/j/65028913738länk till annan webbplats. Meeting ID: ID: 650 2891 3738

Orgelmatiné: Synagogans orgelmusik

Tid: lördag 30 januari kl 12.00. Plats: digitalt evenemang. Besök: https://fb.me/e/3cWkRQjO9. Johan Hammarström spelar ur den judiska repertoaren, bl. a musik av Louis Lewandowski, tonsättaren inom judisk musik och kantorn i synagogan i Berlin.

Evenemanget arrangeras av: Elektra Bio, Judiska föreningen, Svenska kyrkan Västerås, Stadsbiblioteket, Vänskapsförbundet Sverige-Israel Mälardalen, RFSL, Länsstyrelsen Västmanland, Västmanlands Länsmuseum och Västerås Stad. Arrangemanget genomförs med stöd av Kulturnämnden i Västerås, Västerås Stad.

Publicerad

Senast ändrad