Visa sökformulär

Ute blåser rösträttsvind – Kvinnors kamp för rösträtt i Västerås och Västmanland

Föredrag med Johan Andersson om de kvinnor i Västerås och Västmanland som engagerade sig för rösträtten och medverkade till demokratins genombrott i Sverige 1918-1921.

Datum: 15 september 2021
Tid: Kl. 17.30-19.00, inklusive paus
Plats: Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2, hörsalen
Pris: Kostnadsfritt

Kampen för kvinnlig rösträtt var en folkrörelse, som engagerade tiotusentals kvinnor över hela landet i början av 1900-talet. I Arboga grundades länets första rösträttsförening 1904 och Västerås följde efter två år senare. Vilka var de pionjärkvinnor som här arbetade för rösträtten och medverkade till demokratins genombrott i Sverige 1918-1921? Arkivarie Johan Andersson berättar om de kvinnor i Västerås och Västmanland som kämpade för rösträtten och deras spännande levnadsöden.

Föredrag med Johan Andersson, Västerås stadsarkiv

Arrangeras tillsammans med Västmanlands läns museum med anledning av utställningen ”Fira demokratin!” från Sveriges riksdag som visas på museet 28 augusti-14 november.

Obligatorisk föranmälan till anmalan.karlsgatan2@regionvastmanland.se. Ange följande uppgifter i din anmälan: Aktivitetsnamn, datum, ditt namn, e-postadress samt mobilnummer.

Länsmuseet följer gällande restriktioner och beroende på läget i september kan föredraget ställas in på kort varsel eller antalet deltagare ändras.

Föredragshållaren kommer att filmas och filmen publiceras i efterhand på Västerås stads YouTube-kanal. Länk till filmen kommer att läggas ut på denna sida samt Stadsarkivets webbsida längre fram.

Styrelsen i Föreningen för kvinnans politiska rösträtt i Västerås 1918

Styrelsen i Föreningen för kvinnans politiska rösträtt i Västerås 1918. Fotograf: okänd. Bilkälla: Västerås stadsarkiv. Bilden är kolorerad med DeOldify.

Kontakta oss

Stadsarkivet

Ändrade öppettider

Onsdag 22/9: 09.00-12.30

Ordinarie öppettider

Måndag 13.00-16.00
Tisdag - torsdag 09.00-11.30 och 13.00-16.00
Fredag 09.00-11.30

Besöksadress Stadshuset, våning 5, ingång från Fiskartorgsentrén

Telefonnummer 021 - 39 19 93

E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.

Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.

Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

Kontakt

Relaterade dokument

Kontakt

Relaterade kalenderhändelser

Publicerad

Senast ändrad