eMedborgarveckan 11–17 oktober

Under eMedborgarveckan sker insatser över hela Sverige för att främja ökad användning av e-tjänster och öka digital delaktighet för alla. Västerås stadsbibliotek är en del av Digitdelnätverket och på huvudbiblioteket inleds veckan med invigning av ett nytt DigidelCenter.

Datum: 11 oktober - 17 oktober 2021
Tid: Varierande tider
Plats: Huvudsakligen huvudbiblioteket, fackavdelningen nedre plan, ingång via Engelbrektsgatan 3-5
Pris: Kostnadsfritt

Varje höst deltar biblioteket i eMedborgarveckan, tillsammans med andra aktörer i Sverige, för att minska den digitala klyftan. Denna vecka presenteras vad västeråsarna kan få hjälp med när det gäller datorer, skrivare, scanner, Ipad-kurser, datakurser, it-hjälp på plats och digitalt.

Syftet är att minska den digitala klyftan hos våra äldre medborgare. Målgrupperna är framför allt seniorer, personer med funktionsvariationer, socioekonomiskt utsatta och utlandsfödda.

Kalenderbild

Programmet

Invigning av DigidelCenter

Tid: Måndag 11 oktober klockan 11.15

Plats: Fackavdelningen nedre plan, ingång via Engelbrektsgatan 3–5

Västerås stadsbibliotek går från att ha ett IT-center till att ha ett DigidelCenter.

Teknikutvecklingen går fort och många aktörer har en ambition att nå medborgare på nya sätt. På ett DigidelCenter får kommunens invånare stöd för att kunna ta del av digitaliseringens möjligheter. DigidelCenter drivs i kommunal regi och är därigenom en del i ett större digitaliseringsarbete. Just nu finns det 23 DigidelCenter på plats och den 11 oktober invigs DigidelCenter Västerås.

DigidelCenter på Digidels webbplats Länk till annan webbplats.

Vad Vårdguiden 1177 kan erbjuda

Tid: Måndag 11 och fredag 15 oktober klockan 11.00–13.00

Plats: Fackavdelningen nedre plan, ingång Engelbrektsgatan 3–5

Personal från 1177 vårdguiden kommer till biblioteket och informerar hur du använder de e-tjänster som finns, visar hur du bokar tid hos läkare, tandläkare, hur du läser din journal och hur du bokar vaccinationer och hur du lätt kan ladda ned ditt covidbevis.

Vaccinationsbevis Länk till annan webbplats.

ABF:s utbud på temat

Tid: Tisdag 12 och torsdag 14 oktober klockan 11.00–13.00

Plats: Fackavdelningen nedre plan, ingång via Engelbrektsgatan 3–5

Evin Abdalla och Helén Partanen från ABF, Arbetarnas Bildningsförbund Västerås, kommer och berättar om ABF:s Digicirklar.

Tid: Tisdag 12 oktober klockan 13.30–15.30

Plats: Fackavdelningen nedre plan, ingång via Engelbrektsgatan 3–5

Information om kommande kurser, grundkurs i Ipad, datakurs och en kurs i "komigång" med din telefon. Anmälan görs på plats eller via tel 021-39 46 33.

VR Virtual reality

Tid: Måndag 14 oktober klockan 13.00–15.00

Plats: Fackavdelningen nedre plan, ingång via Engelbrektsgatan 3–5

Kom och prova VR-spel eller besök olika platser runt om i världen.

Virtuell verklighet eller datorsimulerad verklighet är, förenklat, en datorsimulerad verklighet som du kan uppleva genom att ha på dig ett VR-headset. Med ett VR-headset kan du spela flera olika VR-spel, se på VR-filmer, men också besöka olika platser runt om i världen och universumet som har gjorts om till VR. Att ha på sig ett VR-headset och att befinna sig i en virtuell verklighet är något som endast kan beskrivas genom att uppleva det själv.

Västerås servicekontor – statens servicecenter i Västerås

Tid: Fredag 15 oktober klockan 11.00–13.00

Plats: Stora gatan 33

Personalen från bibliotekets DigidelCenter besöker Västerås servicekontor – statens servicecenter och berättar om verksamheten.

Tid: Fredag 15 oktober klockan 13.00–15.00

Plats: Fackavdelningen nedre plan, ingång via Engelbrektsgatan 3–5

Västerås servicekontor besöker DigidelCenter för att berätta om vad de kan hjälpa till med. På det här servicekontoret samarbetar Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket, så du kan få hjälp med ärenden du har hos dessa myndigheter.

Västerås servicekontor Länk till annan webbplats.

Publicerad

Senast ändrad