Förintelsens minnesvecka 23–30 januari 2023

Program till minne av Förintelsen – utställningar, föreläsningar, film, teater och kulturkvällar
23–30 januari 2023.

Datum: 23 januari - 30 januari 2023
Tid: Varierande tider
Plats: Varierande platser
Pris: Huvudsakligen gratis. Enstaka programpunkter kostar pengar.

Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz, ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger. Femtio år senare, 1995, högtidlighölls minnet av Förintelsen för första gången i Sverige. Sedan 1999 har den 27 januari varit en nationell minnesdag över Förintelsens offer. 2005 deklarerade FN dagen som internationell minnesdag.

Förintelsens minnesdag är ett tillfälle för alla som vill manifestera sitt engagemang mot intolerans och främlingsfientlighet.

I Västerås uppmärksammas minnesdagen genom en rad arrangemang under en hel vecka i slutet av januari.

Arrangörer: Elektra Bio, here4U, Judiska föreningen, Svenska kyrkan Västerås, Vänskapsförbundet
Sverige-Israel Mälardalen, Länsstyrelsen Västmanland, Vallonen Skultuna, RFSL Västmanland, Västmanlands läns museum och Västerås stad.

Arrangemanget genomförs med stöd av kulturnämnden, Västerås stad. Programpunkterna hittar du nedan.

Fler aktiviteter på andra platser i Sverige. Länk till annan webbplats.

Måndag 23 januari

Kalenderbild

Författarsamtal med Jessica Haas Forsling

Författaren Jessica Haas Forsling samtalar med publiken utifrån sin bok ”Främmande fåglar – Jascha, mormor och jag”. I boken väver hon ett vindlande nät mellan Jascha – Jascha Golowanjuk, i mitten av förra seklet en bästsäljande författare i Sverige, men med sårbara identitetstillhörigheter som jude, homosexuell och invandrare – och Ruth, författarens undflyende judiska mormor. I mitten står lite motvilligt hon själv och hennes egen jakt – efter minnen, sammanhang, en judisk identitet. En gripande berättelse om att förlora trådarna bakåt och att ta makten över sin historia. Jessica Haas Forsling är västeråsare och krönikör i VLT.

Hammarby kvartersbibliotek Länk till annan webbplats.

Tisdag 24 januari

The Survivor

Efter andra världskriget är Harry Haft en boxare som tvingats slåss mot medfångar i koncentrationslägren för att överleva. Hemsökt av minnen och skuld, försöker han använda högprofilerade boxningsmatcher mot legender som Rocky Marciano för att hitta sin första kärlek igen. Gäst: representant från S:t Lukas.

Entré: 50 kr. Från 15 år. Biljetter: elektrabio.se, bokning@elektrabio.se, 021-12 30 60.

Elektra Bio Länk till annan webbplats.

Ett barns öde under förintelsen – föredrag av Piotr Zettinger

Fyra år gammal smugglades han ut från det judiska gettot och fördes till säkerhet hos en kristen polsk familj. Musikgruppen Anachnu spelar judisk musik från klockan 18.30.

Västerås stadsbibliotek Länk till annan webbplats.

Onsdag 25 januari

Soppteater: Kammarmusik till minne av Förintelsens offer

Kammarmusik av Pavel Haas, Hans Krasa och Viktor Ullmann varvas med Maciej Zarembas berättelse om modern och mormoderns flykt undan förintelsen.

I fånglägret Theresienstadt var, bland många andra, kompositörerna Pavel Haas, Hans Krasa och Viktor Ullmann internerade. Under sin tid i fångenskap skrev de flera verk som uppfördes i lägret och som idag spelas världen över. På konserten framförs stråkkvartetter av dessa tonsättare.

Mellan satserna läser skribenten och författaren Maciej Zaremba ur sin bok ”Huset med de två tornen”. Texterna skildrar mammans och mormoderns flykt undan förintelsen och kriget i Polen.

Dagens soppa: Linssoppa. Serveras med bröd och ost. Kaffe.

Pris: 220 kronor, inklusive sopplunch.

Boka din plats hos Västmanlands Teater Länk till annan webbplats.

Meningen med att hålla minnet av Förintelsen levande – föredrag med Roza Huczko och Jessica Haas Forsling

Roza Huczko, Samhällsvägledare för Romsk Inkludering i Västerås stad, berättar om varför det är viktigt att hålla minnet av Förintelsen levande, att sprida kunskap och lära sig av historien.

Jessica Haas Forsling, skribent och författare till boken Främmande fåglar och ättling till flera Förintelseoffer, berättar om ansvaret som ligger på tredje generationen som kan upplevas mycket tungt men viktigt, och läser ett stycke ur sin bok som gestaltar detta.

Fri entré. Drop in.

Karlsgatan 2 Länk till annan webbplats.

Evolution

Tre historier som utspelar sig under olika tidsepoker men alla i skuggan av andra världskriget och förintelsen. Filmens berättelse skildrar flera generationer överlevare och deras sätt att hantera sitt tunga arv.

Gäst: Jessica Haas Forsling, litteraturvetare och journalist samt författare av boken Främmande fåglar.

Entré: 50 kronor. Från 15 år. Biljetter: elektrabio.se, bokning@elektrabio.se, 021-12 30 60.

Elektra Bio Länk till annan webbplats.

Förintelsens barn, om ett trauma som lever vidare – föredrag av Margit Silberstein

Journalisten och författaren Margit Silberstein, säger om sin bok: Det är också en berättelse om två människospillror, mina föräldrar, som möts igen efter kriget i Norrköping. Det handlar också om min egen historia i två världar, den judiska och den andra stora världen. Till dem som tvivlar: Det går alldeles utmärkt att vara både jude och svensk.

Musikgruppen Anachnu spelar judisk musik från klockan 18.30.

Västerås stadsbibliotek Länk till annan webbplats.

Torsdag 26 januari

Var är Anne Frank?

Visas för mellanstadiet och högstadiet. Gratis skolvisningar inom kulturgarantin. Bokas av skolan genom studyalong.se. Kontakt: rose-marie.fasth@vasteras.se

Var är Anne Frank handlar om Kitty, den påhittade vän som Anne talar till i sin dagbok som kommer till liv i museet som en gång var familjen Franks gömställe. Genom dagboken återuppväcks Kittys minnen, för om Kitty lever måste det betyda att Anne också lever. Kitty ger sig ut på ett sökande som kommer att ta henne från dagens Amsterdam och tillbaka till det krigshärjade Europa för att hitta sin gamla vän. Animerad film från 2021. Från 11 år

Studyalong.se Länk till annan webbplats.

Hoppets hamn

Handling: Om några av de 30.000 överlevande från koncentrationslägren som anlände till Sverige. På kajen i Malmö upplever de sina första ögonblick av frihet. Filmen presenteras av Barbara Kabacinski-Hallström.” Regi: Magnus Gertten, Sverige 2011. Längd: 1 tim 16 min. Öppet för alla.

Råby mötesplats

Musik

Judisk musik med musikgruppen "Anachnu".

Inträde 50 kronor med fika, ingen anmälan krävs.

Vallonen, Skultuna mötesplats Länk till annan webbplats.

Vart är samhället på väg? Om den växande främlingsfientligheten

Högerextrema åsikter och attityder normaliseras allt mer. Under detta seminarium kommer vi att fokusera på samtiden och de förändringar som skett och sker i samhället och i samhällsdebatten. Hur kommer det sig? Hur påverkas minoritetsgrupper? Och hur kan vi vända trenden?

I regeringens ”Strategi för en stark demokrati” målas det polariserade samhället upp som ett hot mot demokratin. Hot och hat som riktas mot människorättsförsvarare gör att de tystas. Journalister och politiker som debatterar mot rasism, för integration, HBTQ-frågor och feminism är de som får ta emot mest hot. Det drabbar inte minst judar och romer. Vissa hävdar att det finns kopplingar till historien?

Föreläsare: Vi får bland annat lyssna till Andreas Magnusson, krönikör på Magasinet Paragraf och aktuell med boken ”När humanismens fördämningar brister”. Andreas synar media och lyfter konkreta exempel på den snabba förändring och värderingsskiftning som många opinionsbildare och politiker har genomgått. Föreläsningen följs av ett samtal som leds av Torbjörn Messing, Länsstyrelsen, sakkunnig i mänskliga rättigheter.

Fri entré.

Kyrkbacksgården, Västra kyrkogatan 10–12 Länk till annan webbplats.

Vi minns Förintelsen – minns vi nazisternas familjepolitik?

RFSL Västmanland, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, möte i Växhuset, för alla intresserade.

Homosexuella män skulle utrotas och lesbiska kvinnor inordnas i det heterosexuella familjelivet. Man började med att riva ned alla symboler och institutioner som talade öppet om homosexualitet. idag förbjuds regnbågsflaggan på kommunala byggnader och biblioteken uppmanas att ta bort "homolitteratur", sagostunder med Drag Queens utsätts för dödshot. Är det bara tillfälligheter? Kom och diskutera med oss!

Vi har en gäst under kvällen, Michal. Han översätter en bok från polska som i princip är det enda publicerade verk som finns om de homosexuella polackernas förföljelse under ockupationen. Originaltiteln är "Oni. Homoseksualiści w czasie II wojny światowej”. Michal Budryk är forskare och aktivist. Som en hbtq-person älskar han allt som är färgglatt och glittrigt. Därför jobbar han med spreadsheets, statistik och kod som forskare på FOI och fritiden lägger han på bokföring och budgetering som RFSL:s förbundskassör samt på protokollskrivande som Stockholm Prides viceordförande. Han växte upp i Polen, mindre än 5 mil från Auschwitz.

Fri entré.

RFSL Västmanland Länk till annan webbplats.

Fredag 27 januari – Förintelsens minnesdag

Var är Anne Frank?

Visas för mellanstadiet och högstadiet. Gratis skolvisningar inom kulturgarantin. Bokas av skolan genom studyalong.se. Kontakt: rose-marie.fasth@vasteras.se

Var är Anne Frank handlar om Kitty, den påhittade vän som Anne talar till i sin dagbok som kommer till liv i museet som en gång var familjen Franks gömställe. Genom dagboken återuppväcks Kittys minnen, för om Kitty lever måste det betyda att Anne också lever. Kitty ger sig ut på ett sökande som kommer att ta henne från dagens Amsterdam och tillbaka till det krigshärjade Europa för att hitta sin gamla vän. Animerad film från 2021. Från 11 år

Studyalong.se Länk till annan webbplats.

Förintelsens minnesdag

Vi uppmärksammar Förintelsens minnesdag med tal, musik och ljuständning. Medverkar gör bland andra domprost Daniel Eklund, landshövding Johan Sterte, ungdomar från Here 4 U, Roza Huczko VIA, Stefan Sturesson Vänskapsförbundet Sverige-Israel Mälardalen, Trio Galanta.

Fri entré.

Västerås domkyrka Länk till annan webbplats.

Söndag 29 januari

Schack

När nazisterna marscherar in i Wien försöker advokaten Josef Bartok fly landet med sin fru Anna. Flykten misslyckas och Bartok grips av Gestapo. Han hålls därefter isolerad i ett rum på hotellet Metropol i staden. Under dagar, veckor och månader är det enda han hör från en annan människa skriken från mindre lyckligt lottade fångar som torteras i angränsande delar av fastigheten. Efter ett av många förhör lyckas Bartok sno åt sig en bok om schack. Att nogsamt iscensätta de klassiska partier som beskrivs i boken blir enda sättet för honom att inte bryta samman totalt. Schackets värld blir hans flyktväg. Gäst: Tsegay Mehari, Författare och poet som suttit fyra år i fängelse utan rättegång i Eritrea. Representanter från S:t Lukas.

Innan filmen är det musik av Trio Shalom 2.0 från klockan 17.00.

Entré: 50 kronor. Från 15 år. Biljetter: elektrabio.se, bokning@elektrabio.se, 021-12 30 60.

Elektra Bio Länk till annan webbplats.

Måndag 30 januari

Mietek Grocher – Förintelseöverlevaren som aldrig gav upp

Mietek Grocher kom sjuk och utmärglad som överlevande från Förintelsen till Västerås efter andra världskriget. Här fick han jobb och bildade familj, och efter pensioneringen började han resa till landets skolor för att berätta för barnen om hur han överlevde nio koncentrationsläger. Han fortsatte med detta livet ut. Till slut skrev han ner sin berättelse i boken ”Jag överlevde!”. Mieteks vän Stefan Sturesson ger ett personligt porträtt av honom och läser valda stycken ur hans bok.

Västerås stadsbibliotek Länk till annan webbplats.

Publicerad

Senast ändrad