Förintelsens minnesvecka 22–28 januari

Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz, ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger. Femtio år senare, 1995, högtidlighölls minnet av Förintelsen för första gången
i Sverige. Sedan 1999 har den 27 januari varit en nationell minnesdag över Förintelsens offer. 2005 deklarerade FN dagen som internationell minnesdag.

Datum: 22 januari - 28 januari 2024
Tid: 22-28 januari, olika tider
Plats: 22-28 januari, olika platser
Pris: Mestadels gratis. Några programpunkter kostar pengar.

Förintelsens minnesdag är ett tillfälle för alla som vill manifestera sitt engagemang mot intolerans och främlingsfientlighet.

I Västerås uppmärksammas minnesdagen genom en rad arrangemang under en hel vecka i januari.

Kalenderbild

Måndag 22/1

Besök Anne Franks hus i VR

Bäckby bibliotek, Bäckby Torg, klockan 10.00–12.00

Upplev Anne Franks hus på ett helt nytt sätt. Res tillbaka till åren under andra världskriget och vandra genom rummen i det hemliga annexet, där Anne Frank, hennes familj och fyra andra judar gömde sig från nazisternas förföljelse under andra världskriget. Språk: engelska. Rekommenderas för ungdomar från cirka 10 år och vuxna.

För övriga visningar, se kommande information www.bibliotekivastmanland.se

Plundring – en utställning i VR

Hammarby kvartersbibliotek, Sigfrid Edströms gata 24 A, klockan 13.00–15.00

Det som börjar med konst, böcker och ting kan sluta med människor. Mellan 1933 och 1945 genomförde nazisterna den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem dess historia, kultur och mänsklighet. En VR-upplevelse byggd på Anders Rydells prisbelönta böcker. Språk: svenska. Rekommenderas för ungdomar från cirka 13 år och vuxna.

För övriga visningar, se kommande information www.bibliotekivastmanland.se

Wannsee 1942 – Film, samtal och musik

Elektra Bio, Culturen, Sintervägen 6, klockan 18.00

The Conference utspelar sig den 20 januari 1942 när de ledande nazisterna i Tyskland samlades vid Wannseesjön utanför Berlin på inbjudan av Reinhard Heydrich.

Gäst: Lisa Bjurwald (Politisk redaktör – VLT), torbjorn.messing(särskilt sakkunnig i jämställdhet och mänskliga rättigheter vid Länsstyrelsen i Västmanland), Jozef Stern & Martin Katzman (Judiska föreningen), Kamran Namdar (Har undervisat och forskat kring frågor om globalisering, samhällsförvandling, mänskliga rättigheter i vardagen

Musik: Trio Shalom spelar 17.15–17.45

Pris: 115 kr – Censur 11 år – Biljettbokning: elektrabio.se, bokning@elektrabio.se, 021-12 30 60.

Antisemitism – då och nu

Tillberga, Medborgarhuset, Kvistbergavägen 10, 22–26 januari

I foajén i Medborgarhuset så kommer utställningen ”Antisemitism – då och nu” att visas 22–26 januari. I Tillberga bibliotek görs en utställning av böcker på temat.

Ett sovrum som ska föreställa Anne Franks rum.

Besök Anne Franks hus i VR

En scen från filmen Wannsee 1942, med fem män i uniform, varav en med brun uniform och hakkors på vänstra armen.

En scen ur filmen Wannsee 1942

Tisdag 23/1

Besök Anne Franks hus i VR

Viksängs bibliotek, Viksängs centrum, klockan 14.00–16.30 (samtidigt med Plundring – en utställning i VR, besökaren väljer själv alternativ)

Upplev Anne Franks hus på ett helt nytt sätt. Res tillbaka till åren under andra världskriget och vandra genom rummen i det hemliga annexet, där Anne Frank, hennes familj och fyra andra judar gömde sig från nazisternas förföljelse under andra världskriget. Fördjupa dig i Annes tankar när du korsar varje troget återskapat rum, helt återställt tack vare kraften i VR, och ta reda på vad som hände med Annexets modiga invånare. Språk: engelska. Producent: muséet Anne Franks hus i Amsterdam. Rekommenderas för ungdomar från cirka 10 år och vuxna.

För övriga visningar, se kommande information www.bibliotekivastmanland.se

Plundring – en utställning i VR

Viksängs bibliotek, Viksängs centrum, klockan 14.00–16.30 (samtidigt med Besök Anne Franks hus i VR, besökaren väljer själv alternativ)

Det som börjar med konst, böcker och ting kan sluta med människor. Mellan 1933 och 1945 genomförde nazisterna den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem dess historia, kultur och mänsklighet. Konstverk. En VR-upplevelse byggd på Anders Rydells prisbelönta böcker. Språk: svenska. Producent: Forum för levande historia. Rekommenderas för ungdomar från cirka 13 år och vuxna.

För övriga visningar, se kommande information www.bibliotekivastmanland.se

Föreläsning av Förintelsens överlevande

Huvudbiblioteket, hörsalen, Biskopsgatan 2, klockan 19.00

Dina och Jovan Rajs pratar om sina böcker – barndomen i Förintelsens skugga och vägen ut från den. Musik: Judisk och israelisk musik med Anachnu från kl 18.30

En kvinna som står med två svartvita fotografier i händerna.

Eva Dällerud - Jag, mamma och Förintelsen

Bild på vita VR-glasögon på en mörk gata med kullersten.

Plundring - en utställning i VR

Onsdag 24/1

”Vinter i gryningen” – Kammarmusik till minne av Förintelsens offer

Västmanlands teater, Slottsgatan 11, Teaterbistron klockan 12.00. Soppservering från 11.30

I samband med Förintelsens minnesdag 2024 presenterar Camerata Rubinsztein en konsert tillsammans med sångerskan Sofia Berg Böhm. På programmet står musik med anknytning till Förintelsen.

Medverkande:
Sofia Berg Böhm, läsning, Camerata Rubinsztein, Elin Emtell Rubinsztein, violin, Alva Press violin, Anna Rubinsztein viol och Andreas Lavotha, cello

Programmet är ca 60 minuter långt och kan bokas från den 20 januari 2024. Kontakt: Elin Emtell Rubinsztein tel. 073-957 13 85 e-post: elinrubin@gmail.com

Jag, mamma och Förintelsen

Västmanlands läns museum, hörsalen, Karlsgatan 2, klockan 18.00

Teaterföreställning av och med Eva Dällerud

”Aldrig mer” så sa man efter Förintelsen. Mamma var 13 år när hon 1945 kom till Sverige med hjälp av Röda korset. Då hade hon under ett helt år varit nazisternas fånge och överlevt flera förintelse- och koncentrationsläger. 1954 föddes jag. Det här är en personlig berättelse från både första och andra generationen.

Fri entré men begränsat antal platser. Anmäl dig genom att mejla anmalan.karlsgatan2@regionvastmanland.se

Plundring – en utställning i VR

Råby bibliotek, Råby centrum, klockan 16.00–18.00

Det som börjar med konst, böcker och ting kan sluta med människor. Mellan 1933 och 1945 genomförde nazisterna den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem dess historia, kultur och mänsklighet. Konstverk. En VR-upplevelse byggd på Anders Rydells prisbelönta böcker. Språk: svenska för levande. Rekommenderas för ungdomar från cirka 13 år och vuxna.

För övriga visningar, se kommande information www.bibliotekivastmanland.se

Totgeschlagen, Totgeschwiegen: Nazismens homosexuella offer

Huvudbiblioteket, hörsalen, Biskopsgatan 2, klockan 18.00–19.30

Michał Budryk är forskare och aktivist. Föreläsningen utgår från ett historiskt perspektiv på hbtq-personers sociala och juridiska situation i Europa före nazismen, med fokus på Tyskland under sekelskiftet. Vilka återkopplingar kan man göra till den nazistiska världssynen och paralleller till ett urval av dagens politiska utveckling bland högerextrema krafter, vad kan vi lära oss ifrån historia om samtida antirättighetsrörelser, och varför är det så svårt att diskutera om nynazismen?

En man i mörkblå tröja står med armarna i kors.

Michal Budryk: Totgeschlagen, Totgeschwiegen: Nazismens homosexuella offer

Bild på taggtrådsstängsel vid ett koncentrationsläger, en solig dag med klarblå himmel och vita moln.

Inspirationsföreläsning med hågkomstresa till Krakow och Auschwitz-Birkenau

Torsdag 25/1

Besök Anne Franks hus i VR

Hammarby kvartersbibliotek, Sigfrid Edströms gata 24 A, klockan 13.00–15.00

Upplev Anne Franks hus på ett helt nytt sätt. Res tillbaka till åren under andra världskriget och vandra genom rummen i det hemliga annexet, där Anne Frank, hennes familj och fyra andra judar gömde sig från nazisternas förföljelse under andra världskriget. Fördjupa dig i Annes tankar när du korsar varje troget återskapat rum, helt återställt tack vare kraften i VR. Språk: engelska. Rekommenderas för ungdomar från cirka 10 år och vuxna.

För övriga visningar, se kommande information www.bibliotekivastmanland.se

Föreläsning med here 4U

Råby mötesplats, Råby centrum, klockan 14.00

here4U har i många år arbetat med en Toleransutbildning för Västerås ungdomar där teman som identitet, demokrati, mänskliga rättigheter och konflikter i världen står i fokus. Utbildningen innefattar också en fältresa till Krakow och Auschwitz-Birkenau.Under föreläsningen får vi lyssna till erfarenheter och lärdomar från toleranspedagoger och deltagare. Öppet för alla.

Inspirationsföreläsning med hågkomstresa till Krakow och Auschwitz-Birkenau

Folkuniversitetet i Västerås, Smedjegatan 9, klockan 18.00

Kom och lyssna på tidigare deltagares erfarenheter och reflektioner samt all praktisk information om utbildningen och fältresan

Raoul Wallenbergs liv och gärning – en berättelse i bilder

Huvudbiblioteket, hörsalen, Biskopsgatan 2, klockan 18.00

Föreläsning av Lars Brink, fil lic, Raoul Wallenbergforskare.
Författaren och forskaren Lars Brink berättar om den svenske diplomaten Raoul Wallenberg, som 1944, i andra världskrigets slutskede räddade tiotusentals ungerska judar undan Förintelsen. Han har kommit att bli den svensk som idag symboliserar vad en enskild människa kan uträtta genom civilkurage och personligt mod under dramatiska förhållanden - att kunna göra skillnad.

Musikgruppen Anachnu spelar judisk musik kl 18.30

”Natt och dimma” – Film & samtal

Elektra Bio, Culturen, Sintervägen 6, klockan 18.00

Natt och dimma är en av de första filmerna som handlar om förintelsen, och ger en fruktansvärd inblick i koncentrationslägrens skräckvälde.

Gäster: Maria Agstam-Häggkvist (Svenska kyrkan), Roza Huczko (Samhällsvägledare VIA verksamhet AME arbetsmarknad vid Västerås Stad), Lena Lindholm (präst & leg psykoterapeut, certifierad schematerapeut). Pris: 50 kr – Censur 15 år – Biljettbokning: elektrabio.se, bokning@elektrabio.se, 021 12 30 60

Fredag 26/1

Plundring – en utställning i VR

Bäckby bibliotek, Bäckby Torg, klockan 10.00–12.00

Det som börjar med konst, böcker och ting kan sluta med människor. Mellan 1933 och 1945 genomförde nazisterna den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem dess historia, kultur och mänsklighet. Miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. En VR-upplevelse byggd på Anders Rydells prisbelönta böcker. Språk: svenska. Producent: Forum för levande historia. Rekommenderas för ungdomar från cirka 13 år och vuxna.

För övriga visningar, se kommande information www.bibliotekivastmanland.se

Judisk och israelisk musik med musikgruppen Anachnu

Vallonens servicehus, Skultuna Kulturcafé, Vallonvägen 15, klockan 14.00

Pris: 50 kr med fika, ingen anmälan krävs.

Ljusmanifestation

Tillberga, Medborgarhuset, Kvistbergavägen 10

Vi tänder ljus på trappan till Medborgarhuset för att uppmärksamma minnesdagen

Lördag 27 januari

Judisk orgel

Västerås domkyrka, Västra Kyrkogatan 6, klockan 12.00

Jonas Lundblad spelar orgelmusik av judiska tonsättare och med judiska motiv. Fri entré.

Förintelsens minnesdag – Ceremoni

Västerås Domkyrka, Västra Kyrkogatan 6, klockan 14.30

Välkommen till en ceremoni med musik, tal och ljuständning i domkyrkan för att uppmärksamma minnet av Förintelsen.

Medverkande: Daniel Eklund, domprost Svenska kyrkan, Stefan Sturesson, Vänskapsförbundet Sverige-Israel Mälardalen; Roza Huczko, VIA; Kommunstyrelsen ordförande, Anders Teljebäck, Ungdomar från here 4U; Trio Galanta, kören Vox Nova med flera. Fri entré

Söndag 28 januari

Presentation av Sveriges museum om Förintelsen med Niclas Järvklo, biträdande museichef

Västmanlands läns museum, hörsalen, Karlsgatan 2, klockan 14

I slutet av andra världskriget 1945 kom ungefär 10 000 judiska överlevande till Sverige. De bar med sig minnen av familjemedlemmar som mördats, av gemenskaper som försvunnit och av en förlorad värld. Och de började ett nytt liv här.

Sveriges museum om Förintelsen bevarar och för vidare minnet av Förintelsen. Museet ska fördjupa kunskaperna om Förintelsen och nå hela Sverige. Presentationen handlar om museets verksamhet, digitala resurser och första utställning – 7 liv.

Fri entré men begränsat antal platser. Anmäl dig genom att mejla anmalan.karlsgatan2@regionvastmanland.se

Publicerad

Senast ändrad