Sverigefinnarnas dag

Västerås ingår i förvaltningsområde för finska språket. Det innebär bland annat att Västerås stad ska erbjuda vissa tjänster på finska. Sverigefinnarnas dag uppmärksammas 24 februari.

Datum: 24 februari 2024
Tid: 14:00
Plats: Västerås konstmuseum
Pris: Fritt inträde

Sverigefinnarnas dag på lördag 24 februari uppmärksammas bland annat med följande program:

Kalender Västerås konstmuseum

På söndag 25 februari:

Bibliotek i Västmanland

Särskilda rättigheter för sverigefinnar i Västerås

Västerås ingår i förvaltningsområde för finska språket. Det innebär bland annat att Västerås stad ska erbjuda vissa tjänster på finska. Sverigefinnar har rätt att få förskola och äldreomsorg på finska. Elever med finska rötter har rätt till modersmålsundervisning även om de inte har förkunskaper i språket.

Att den 24 februari valts för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet beror på att det är folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han levde mellan åren 1796 och 1875 och var finländsk folklorist och författare.

Antalet personer med finsk bakgrund i Sverige beräknas för närvarande till över 700 000 personer. Har du finska rötter? Läs mer om dina rättigheter här.

Vem tillhör en nationell minoritet?

I Västerås bor 19 000 personer som enligt statistiken räknas tillhöra den nationella minoritetsgruppen sverigefinnar. I Sverige finns fem erkända nationella minoriteter. Gemensamt för grupperna är de alla har historiska eller långvariga band med Sverige.

Judar, romer, samer (även urfolk), sverigefinnar och tornedalingar, är erkända som nationella minoriteter i Sverige. Minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, meänkieli och finska.

En vanlig definition av begreppet nationell minoritet brukar se ut ungefär så här: "en etnisk minoritet som under lång tid, vanligtvis över hundra år, har levt inom ett lands gränser samt har en långvarig språk- och kulturgemenskap".

Det här händer också under vecka 8:

20 februari 14.00 Visning av samlingen på finska Västerås konstmuseum


21 februari 15.00 Tipspromenad och utlottning av böcker Bäckby bibliotek


23 februari 14.00 Jari Salminen uppträder Mälarhems mötesplats


24 februari 14.00 Föreläsning – finskromska kvinnors kamp Västerås konstmuseum


24 februari 15.00 Visning av samlingen på finska Västerås konstmuseum


25 februari 11.00 Dansa på finska Västerås stadsbibliotek


25 februari 14.00 Esko Rahkonens musikföreställning Carlforsska scenen Västerås

Det är fri entré vid samtliga dessa evenemang.

Publicerad

Senast ändrad