Visa sökformulär

Hållbar mobilitet

Vill du resa mer hållbart och minska dina koldioxidutsläpp? Här kan du ta del av våra tips och aktiviteter inom hållbar mobilitet. Du kan också prenumerera på uppdateringar från sidan.

Aktuellt

Välkommen till vår sida om hållbar mobilitet!

Vad roligt att just du hittat hit! På den här sidan vill vi visa hur de små valen i vardagen, ger stor effekt på sikt. Både vad gäller din hälsa och vår miljö. Tipsa gärna vänner och bekanta om våra kampanjer och aktiviteter. Ju fler som deltar, desto bättre.

Cyklistvelometern 2022

Cyklistvelometern är en återkommande undersökning där Cykelfrämjandet granskar och jämför landets kommuner utifrån vad cyklisterna själva tycker. Resultatet från Cyklistvelometern ger en unik insyn i hur cyklister upplever sin kommun från ett cykelperspektiv och utgör därmed ett viktigt underlag för alla som vill förbättra cykelförutsättningarna i landets kommuner.

Totalbetyget för Västerås kommun ligger strax under snittet jämfört med andra större kommuner. Detsamma gäller även betyget för framkomligheten och underhållet av cykelbanorna. Däremot ligger vi något högre än snittet när det gäller trygghet och generell nöjdhet av cykelvägnätet.

Cyklistvelometerns resultat för Västerås kommun 2022 Länk till annan webbplats.

Vi bygger cykelöverfarter

Vi värnar om cyklisterna och prioriterar cyklisternas framkomlighet. Därför inför vi nu cykelöverfarter på huvudcykelstråken längs Kopparbergsvägen och Vasagatan. Vid en cykelöverfart har fordonstrafiken väjningsplikt mot cyklister.

För att testa cykelpanelens kunskaper om cykelöverfarter så skickades det under sommaren ut ett quiz till dem. Frågorna gällde bland annat vilka trafikregler som gäller vid en cykelöverfart. Hela 87 procent svarade rätt på frågan om vilken vägmarkering som gäller för cykelöverfart. 76,7procent svarade rätt på frågan om vilket vägmärke som gäller för cykelöverfart. Många av de svarande har tagit del av informationen från Västerås stad gällande cykelöverfarterna genom information på skyltar och bussar. Flera har även sett anläggandet av cykelöverfarterna ute på plats samt informationsskyltar på byggplatsen.

Om Västerås nya cykelöverfarter

Så här gör du

Mobilist? Javisst!

Ingen kan göra allt - men alla kan göra något, som det så klokt heter. Genom att göra medvetna val när du reser, bidrar du till en bättre miljö och hälsa.

Så här gör en mobilist

  • Reser bara när det är nödvändigt
  • Väljer klimatsmarta lösningar
  • Använder allt från sin cykelnyckel, sitt kollektivtrafikkort, sitt körkort och bilpoolskort till det kanske viktigaste av allt: sin dator eller mobiltelefon med appar och uppkoppling
  • Mobilisten har förmodligen ett körkort, men äger nödvändigtvis inte en bil

Fördelarna med att vara mobilist

  • Du spar pengar och kanske även tid om du räknar in alla bestyr med att äga en bil
  • Du frigör plats på våra gator och vägar för färdtjänst, räddningstjänst, kollektivtrafik och leveranser
  • Du minskar dina klimatutsläpp
  • Du rör på dig mer och stärker din hälsa
  • Du är en förebild och en klimathjälte!

Hitta cykelkartor, -pumpar och -parkeringar

Prenumerera på uppdateringar

Vill du veta när vi drar igång nya kampanjer och aktiviteter? Registrera din mejladress nedan så får du ett mejl varje gång vi uppdaterar den här sidan.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

Hantera prenumeration

Kontakta oss

Martina Kleregård

Trafikplanerare/hållbar mobilitet

Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.

E-post: kontaktcenter@vasteras.se Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3