Visa sökformulär

Hälsosamma skolresor

Hälsosamma skolresor är en årlig kampanj som sker på hösten. Med den vill vi uppmuntra barn och ungdomar att röra på sig till skolan. På så sätt ökar chansen att de får bättre hälsa och har mer energi under skoldagen. Att barn får ta sig till skolan på egen hand bidrar dessutom till en bättre självkänsla.

Om hälsosamma skolresor

Vilka kan delta? Alla skolklasser på privata och kommunala grundskolor inom Västerås kommun.

Vad handlar kampanjen om? Skolklasser inom respektive stadium (låg-, mellan- och högstadiet) tävlar mot varandra i antalet genomförda hälsosamma skolresor till skolan.

Vad räknas som hälsosam skolresa? Alla resor som inte sker med familjens bil. Det vill säga alla resor som sker till skolan med cykel, skoltaxi, el-cykel, inlines, skateboard, eller liknande samt buss och/eller promenad.

Finns det några krav på hur resan ska genomföras? Ja, se till att resan är säker, och om så krävs, att barnen har hjälm och eventuellt andra skydd.

När är kampanjen? Under vecka 36–38 varje år.

Finns det några priser? Ja, det finns priser för de två bästa klasserna inom respektive stadium (låg-, mellan- och högstadiet).

En illustration på en skola, ett barn med cykel och cykelhjälm, några som promenerar och en buss.

Sprid gärna informationen om Hälsosamma skolresor så att alla grundskolor i Västerås vill vara med i höstens kampanj!

Så här går det till

 • Anmäl din mejladress i fältet nedan. Då får du mejl med schemat och länk till rapportering, när det är dags.
 • Du som lärare/mentor är klassens kontaktperson
 • Skriv ut schemat nedan och sätt upp det väl synligt i klassrummet
 • Peppa eleverna att vara med och att ha hjälm om så krävs
 • Varje skoldag under vecka 36-38 ska du stämma av hur många elever som är på plats och hur många av dem som rest hälsosamt till skolan. Ange antalet i schemat. Varje elev får ange max ett kryss per dag.

Anmäl din klass till kampanjen Hälsosamma skolresor

Här registrerar du som lärare/mentor din klass genom att lämna din mejladress. Vi sparar och använder mejladressen i syfte att skicka ut information och kampanjmaterial. När kampanjen är avslutad kommer vi att skicka ut en länk där du som lärare/mentor kan rapportera in klassens deltagande.

Vid registreringen så kommer du få ett mejl där du måste bekräfta ditt deltagande genom att klicka på en länk. Först därefter sparas din mejladress och du kommer få alla uppdateringar om kampanjen Hälsosamma skolresor.

Hantera prenumeration

Det här händer i Västerås

 • Öppet hus på Naturskolan Asköviken

  Ta med dig fikakorgen och gör en utflykt till Askövikens sensommarnatur. Du kan följa med Naturskolans guider ut i hagmarken för att titta på småkryp och växter. Du kan också håva i bäcken och undersök vilka som bor där.

 • Arkeologidagen på Anundshög

  En heldag för hela familjen. Med stridsuppvisning av Stockholms Fria Vikingar, arkeologiutgrävning för barnen och mycket annat.

Nytt i Västerås

 • Ortsanalysen för Kvicksund är klar

  Nu är den klar! Västerås stad och Eskilstuna kommun har tillsammans tagit fram Ortsanalys och utvecklingsplan för Kvicksund . Handlingen ska vara en inspiration och vägledning för olika utvecklingsprojekt i Kvicksund, med olika initiativtagare. Planen togs fram i dialog med kvicksundsbor, förening...

 • Rapporter från förskole- och skolenkäter 2020

  Barn- och utbildningsförvaltningen arbetar ständigt med att förbättra och utveckla kvaliteten i verksamheten. Rapporterna och resultaten från årets förskole- och skolenkäter är nu tillgängliga.

 • Rapport från förskoleenkäter 2020

  I årets förskoleenkät är vårdnadshavare generellt nöjda med verksamheten i förskolan, och nöjdheten har ökat något sedan förra året. De är mest nöjda med förskolornas arbete med normer och värden, och minst nöjda med personaltäthet och antal barn per avdelning.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?