Den här webbplatsen använder cookies. Läs om våra cookies.
Denna sida är till för dig som arbetar som röstmottagare i samband med folkomröstningen om Nya Västerås Flygplats AB den 21 mars.
Valnämnden i Västerås stad kommer att anställa cirka 300 röstmottagare i samband med folkomröstningen om Nya Västerås Flygplats AB. Som röstmottagaren är du en förutsättning för att valet ska kunna genomföras på ett tryggt, demokratiskt och rättssäkert sätt.
Längre ned på denna sida hittar du information om hur du anmäler ditt intresse för att arbeta, en webbutbildning, checklistor för arbete i omröstningslokal, information om lön och mycket mer. Vid frågor, kontakta: valkansliet@vasteras.se.
Om du vill arbeta som röstmottagare under folkomröstningen börjar du med att anmäla dig till det administrativa valdatasystemet Mobilise. Du måste sen genomgå en utbildning och bli godkänd på ett röstmottagartestet. Nya röstmottagare kommer att bli kallade till en fysisk utbildning via Mobilise. De röstmottagare som arbetade under riksdagsvalet 2018 och EU-valet 2019 kan komplettera sin tidigare utbildning genom att studera den digitala handledningen nedan och sen direkt genomföra röstmottagartestet.
Inför folkomröstningen 2021 har vi digitaliserat handledningen för röstmottagare och allt utbildningsmaterial finns nu på denna hemsida. Vi kommer även att tillhandahålla en utskriven handledning i varje valurna.
Klicka igenom utbildningsstegen för att läsa på allt som du behöver veta för att arbeta i en omröstningslokal.
Innan omröstningsdagen den 21 mars behöver du veta vilka tider du ska arbeta. Du kommer ha minst två raster under dagen. Från och med 20:00 arbetar alla tills rösträkningen är klar.
Ni kommer överens i omröstningsdistriktet under utbildningen om vilket pass alla ska arbeta. Du kommer att arbeta ett av följande pass (A-F):
Arbetsschema A = ordförande. Arbetsschema C = vice ordförande. I övrigt kan arbetspassen fördelas som ni vill.
Valskärmar och valurna med material levereras i postvagnar till lokalen under veckan före valet. Ordföranden och en ytterligare röstmottagare gör en möblering av lokalen tillsammans med vaktmästare dagarna innan omröstningsdagen. Kontrollera då att materialet har levererats, och att det finns tillräckligt med bord och stolar i lokalen. Be i första hand vaktmästare att sätta in fler bord och stolar.
Det finns en packlista i valurnan. Om något saknas, kontakta valkansliet.
Det är viktigt att alla val och omröstningar kan genomföras på ett tryggt, säkert och korrekt sätt. Valnämnden och alla andra aktörer som berörs av valet, som till exempel polisen, har större beredskap för olika incidenter. Valnämnden har också ett kontinuerligt samarbete med Västerås stad säkerhetsavdelning.
Väktare kommer att rondera under omröstningsdagen på samtliga omröstningslokaler. Behöver ni komma i kontakt med väktare ring valkansliet på telefon 021-390475
Skriv alltid händelser i protokollet och meddela valnämnden.
Innan röstmottagningen börjar ska alla röstmottagare kontrollera byggnadens utrymningsplan, återsamlingsplats, var nödutgången är samt var brandsläckare finns. Om lokalen måste utrymmas, ta med valurnan, röstlängden och förtidsrösterna om det är möjligt. Försegla valurnan om det går. Prata gärna igenom vem som tar ansvar för vad vid en nödsituation innan röstmottagningen börjar på morgonen, vem som till exempel tar urnan, vem som möter räddningstjänsten och vem som hjälper väljarna att ta sig ut etc
Om du som röstmottagare skulle bli utsatt för någon form av kränkning ska du ändå ta emot rösten. Skriv numret i röstlängden i protokollet så vi vet vem väljaren är. Om du blivit utsatt för kränkning och brott kan du göra en polisanmälan. Ange vilken person som har utsatt dig för kränkning. Även om du inte vill göra en polisanmälan är det bra att göra en anteckning i protokollet så att valnämnden får kännedom om händelsen.
Vi är varandras arbetsmiljö! Om någon av dina kollegor under omröstningsdagen blir utsatt för någon form av kränkning ska ni stötta varandra. Det går också bra att kontakta valnämndens kansli som kan hjälpa till med en eventuell polisanmälan eller bistå med annan hjälp.
Hot och våld är ovanligt i våra omröstningslokaler. Men om det händer något ska du alltid börja med att ringa 112. Säkerställ sedan ordningen i omröstningslokalen och avbryt röstmottagningen om det behövs. Ring därefter valnämnden telefon 021-390475 och informera om händelsen. Notera i protokollet vad som hänt, vilken tid och eventuella signalement. Efter en hot- eller våldssituation är det viktigt att ta hand om den drabbade, ge stöd och inte lämna personen ensam. Om behov finns, kontakta den drabbades anhöriga. Om den drabbade behöver sjukvård – ordna sällskap som följer med och stannar tills den drabbade personen fått hjälp.
Ordförande (eller annan röstmottagare) i folkomröstningsdistriktet har gjort en första möblering av lokalen dagarna innan folkomröstningsdagen. Innan ni öppnar omröstningslokalen måste ni dock göra en sista granskning och finmöblering av lokalen.
Omröstningslokaler är oftast offentliga byggnader. Det är inte alltid dessa är optimalt utformade för att bli omröstningslokaler vilket ställer högra krav på er som röstmottagare att se till att lokalen blir en lämplig omröstningslokal.
Ni röstmottagare ska ha bra överblick över hela lokalen. Sätt upp affischen ”så röstar du i omröstningslokal” på en synlig plats för väljarna. Se till att ni skapar flöden i lokalen, väljare ska inte krocka med er eller med varandra. Tänkt gärna på att en omröstningslokal har flera ”stationer” och det ska vara rak väg mellan dessa.
Max väljare i lokalen: Släpp inte in fler väljare än vad det finns valskärmar. Håll eventuella köer utanför omröstningslokalen.
En bra möblerat omröstningslokal gör det enklare för er som röstmottagare att arbeta. Den har tydliga flöden där väljare inte krockar med varandra under omröstningsprocessen. Såhär kan en möblerad folkomröstningslokal se ut:
Alla som har rösträtt och vill rösta ska kunna göra det – därför är det viktigt att röstningslokalerna är tillgängliga för alla. Tänk på att det finns olika typer av funktionsvariationer och att det inte alltid går att se om en person har en funktionsvariation eller inte. Var lyhörda mot väljarna och hjälp de personer som ber om det.
Gör omröstningslokalerna mer tillgängliga genom att tänka på:
I regel ska endast en väljare åt gången vara bakom en omröstningsskärm. En del väljare vill ha hjälp av en anhörig, men röstmottagaren ska alltid erbjuda sig att hjälpa till. Om en väljare behöver hjälp med att göra i ordning sin röst är det alltid väljaren själv som bestämmer vem som ska hjälpa till.
Omröstningslokalerna öppnar kl 08:00 på morgon den 21 mars. Innan lokalerna öppnar ska omröstningslokalen vara helt iordningställd.
Mellan klockan 06:30-07:15 åker ordförande och en röstmottagare* till valkansliet Stadshusets entré på Fiskartorget och hämtar:
Ring valnämnden och meddela att omröstningsdistriktet är redo senast 07:45.
Vid den kommunala folkomröstningen 2021 finns det fem viktiga roller. Du kan läsa om dem nedan.
Informatören är den första personen som en väljare möter när de ska rösta. Informatörer står utanför omröstningslokalen.
Informatören välkomnar väljaren och ser till att väljaren har hamnat i rätt distrikt. Informatören har en viktig roll i att se till att eventuella köer hålls utanför omröstningslokalen.
Genom att guida väljaren utanför omröstningslokalen möjliggör informatören att det blir lugnt och stilla inne i omröstning lokalen – både för röstmottagarna och för väljarna.
Vid folkomröstningen 2021 har denna roll en speciell uppgift att se till att hålla kön utanför byggnaden och informera om eventuella corona restriktioner.
Vid kuverten: Vid folkomröstningen 2021 finns endast en röstsedel. Detta innebär att personen som håller i kuverten även ansvarar för utdelning av röstsedlar. Varje väljare ska få ett kuvert och en röstsedel. Röstmottagaren städar även bakom skärmarna och hjälper till att hålla eventuella köer innanför omröstningslokalen.
Längdförare: Röstmottagare som arbetar som längdförare markerar i röstlängden. Detta är det enda ansvarsområde den har. Här är det viktigt att vara noggrann. Felmarkeringar i röstlängden kan i värsta fall leda till att en väljare nekas att rösta om väljaren redan är avkryssad.
Det är viktigt att kommunikationen mellan längdföraren och röstmottagaren vid urnan är god. Man kan undvika fel genom att vara övertydlig och noggrann.
Vid urnan: Röstmottagare som sitter vid urnan kontrollerar väljarens legitimation och valkuvert. Det ska endast finnas en röstsedel i kuvertet och den får inte vara vikt. Först när längdföraren har prickat av väljaren i röstlängden lägger röstmottagaren rösten i urnan. Det är viktigt att kommunikationen mellan längdföraren och röstmottagaren vid urnan är god. Man kan undvika fel genom att vara övertydlig och noggrann.
Det finns endast en röstsedel
Omröstningsprocessen är betydligt enklare vid en kommunal folkomröstning jämfört med ett ordinarie val. Eftersom det endast finns en röstsedel behövs inga röstsedelsställ och ingen röstsedelsavskärmning.
Partier eller kampanjer kan dela ut röstsedlar till väljare utanför byggnaden. De kommer inte att lämna röstsedlar till er, ni har de röstsedlar ni behöver. Partirepresentanter får inte stå för nära ingången till byggnaden så att de stör väljare.
På röstkortet står det vilken lokal väljaren ska rösta i samt vilket omröstningsdistrikt väljaren tillhör. Det står även väljarens namn och nummer i röstlängden.
Som röstmottagare har du rätt att hjälpa en väljare att göra i ordning sin röst.
Du har tystnadsplikt och får inte säga vad personen röstat på (40 kap §1 OSL)
1. Kontrollera rösten
2. Kontrollera väljarens identitet
3. Markera i röstlängden
4. Lägg rösten i valurnan
Så snart ni får det lite lugnare i omröstningslokalen bör ni börja arbetet med att granska förtidsröster. Det första granskande arbetet kan en eller två röstmottagare göra lite vid sidan av röstmottagningen.
Granskningen av förtidsröster skiljer sig från hur det brukar gå till vid ordinarie val eftersom ångerröstning inte är tillåten. Läs därför dessa steg noggrant och använd gärna denna kontrollista i omröstningslokalen.
Arbeta i lugn och ro, gärna vid sida av röstmottagningen. Granska en röst i taget.
Underkända förtidsröster ska läggas i ett omslag. Skriv på fönsterkuvertet varför förtidsrösten är underkänd.
Rösten är underkänd om
Underkända förtidsröster ska läggas i ett omslag. Skriv på fönsterkuvertet varför rösten är underkänd.Om en väljare förtidsröstat flera gånger ska samtliga förtidsröster från den väljaren underkännas. Lägg rösterna i ett omslag för underkända förtidsröster.
Rösten är godkänd om
Budröster i förtidsröstningskuvert granskas på samma sätt som när en budröst som lämnas i lokalen.
Under folkomröstningen får alla som vill använda sig av budröstning.
Röstberättigade i riskgrupp enligt Folkhälsomyndigheten eller den som annars känner oro inför nära kontakter med andra personer uppmanas att budrösta. Som bud godkänns närstående, anhöriga, anställd på häkte/kriminalvårdsanstalt, vårdare eller motsvarande. Vid denna folkomröstning innebär det att t.ex. granne, familj, hemtjänstpersonal, personal på äldreboende med mera är godkänt bud. Röstmottagare kommer generöst att godkänna budröstning. Material för budröstning kommer att finnas i alla omröstningslokaler på omröstningsdagen samt i förtidsröstningslokalerna och i stadshusentrén två veckor före omröstningsdagen.
Budröst kan avläggas såväl under förtidsröstningen som under omröstningsdagen.
Följ stegen nedan vid kontroll av budröster.
Information om budet kan kompletteras
Om budkuvertet är korrekt igenfyllt och budet har visat legitimation så kan ni börja kontrollera rösten.
Är något fel är rösten underkänd. Då ska ni behålla rösten och lägga den i ett omslag för underkända budröster. Ge budet nytt material för att kunna göra om budrösten.
En budröst har tre fält, dessa ska alltid vara tre olika personer.
Det kommer inte att finnas möjlighet att ångerrösta under den kommunala folkomröstningen i Västerås 2021.
I praktiken kan en situation uppstå som kan liknas vid ångerröstning, se punkt två nedan.
Behåll alla röstkort för förtidsröster som ni hanterat. På det sättet kan ni härleda om en person redan har förtidsröstat.
Är en väljare redan avprickad i röstlängden har personen sannolikt förtidsröstat, ni röstmottagare har då prickat av i röstlängden och lagt rösten i urnan.
Skulle ni stöta på att en person är avprickad i röstlängden så fråga om personen har förtidsröstat.
Skulle ni inte hitta väljaren bland ytterkuvert för hanterade förtidsröster så får ni ändå vägra personen att rösta. Gör en notering i protokollet att väljaren inte fick rösta eftersom de redan var avprickade i röstlängden.
Ni röstmottagare granskar förtidsröster allt eftersom under omröstningsdagen. Skulle ni upptäcka att en person redan är avprickad i röstlängden när ni hanterar en förtidsröst har den personen röstat på plats i röstlokalen.
Då skall förtidsrösten underkännas och läggas i ett omslag för underkända förtidsröster. Skriv på ytterkuvertet varför förtidsrösten är underkänd.
Ordföranden, eller en annan röstmottagare, kan behöva stänga röstmottagningen på grund av oförutsedda händelser som exempelvis larm eller olyckor.
Efter ett avbrott i röstmottagningen kontrollera så att förseglingen stämmer överens med det som antecknats i protokollet.
Skriv alltid händelser i protokollet och meddela valnämndens kansli.
Klockan 20:00 kan ordföraren avsluta röstningen. Står det väljare i kö klockan 20:00 får dessa rösta innan ni avslutar.
Använd gärna denna som en check-lista i omröstningslokalen.
Skulle antal kuvert + markeringar i röstlängden inte stämma, räkna om en gång. Skulle det fortfarande inte stämma skriv en trolig förklaring i resultatbilagan till varför det inte stämmer.
Först när ni är klara med steg 1 och 2 kan ni sprätta upp valkuverten.
Rösten är godkänd om:
Vid dubblettröster ska en av rösterna godkännas.
Rösten är ogiltig om
Vid ogiltiga dubbletter, lägg tillbaka röstsedlarna i kuvertet och skriv på kuvertet vad som är fel.
Telefonnumret står på resultatbilagan. OBS att vid en kommunal folkomröstning så ringer ni inte Länsstyrelsen utan direkt till kommunen.
Telefon valnämndens kansli: 021-390475
Om Ja, grattis! Ni är nu klara för att paketera i röstkassar.
I den vita kassen:
I den vita kassen ska allt ”som varit i urnan” finnas:
I den röda kassen
I den röda kassen ska allt ”som inte varit i urnan” finnas
Nu återstår det bara att lämna in rösterna på valkansliet.
Ordföranden och en röstmottagare åker ned till valkansliet för att lämna rösterna. Det behöver inte vara vice ordföranden som följer med men det måste vara de två personerna som har skrivit på omslagen, protokoll och resultatbilaga.
Ha tålamod vid avlämningen då det kan ta tid att kontrollera alla omröstningsdistrikt. Vi bjuder på en kaffe och smörgås.
Stadshusets entré på Fiskartorget.
De röstmottagare som inte åker till kansliet ansvarar för att städa och återställa lokalen.
För att genomföra val och folkomröstningar är vi helt beroende av vårt samarbete med skolor och andra platser där vi har omröstningslokaler. Hjälp oss förvalta detta goda samarbete genom att visa respekt och lämna lokalen i fint skick.
Hjälp oss att visa respekt och tacksamhet till att vi fått använda omröstningslokalerna i demokratins syfte, lämna lokalen i fint skick!
Ställ allt skrymmande material (valurna, valskärmar) prydligt i ett hörn av lokalen.
Klicka på länken nedan för att komma till testet