Europa Direkt Västerås

Europa Direkt Västerås hjälper dig att få svar på dina frågor om EU. Hit kan du vända dig om du vill ha partipolitiskt neutral information om EU eller vill få kontakt med EU:s institutioner och politiker.

KONTAKTA OSS
Vi kan svara på dina frågor om EU.

EU-flagga och texten Europa Direkt Västerås

Vi svarar på dina frågor om EU

Europa Direkt Västerås ingår i ett informationsnätverk med 424 Europa Direkt runtom i Europa. Vi kompletterar och stödjer det arbete som EU-kommissionen i Sverige och Europaparlamentets informationskontor i Sverige bedriver.

Här kan du få svar på frågor om EU och tips om EU-program, aktiviteter och evenemang. Vårt fokus är att uppmärksamma det som är intressant för västeråsarna. Vi öppnade kontoret i maj 2021.

Vi ordnar gärna evenemang om EU och berättar vad EU gör för invånaren, vilka förändringar som kan påverka just dig och hur du kan påverka dessa.

Hör av er om ni vill att vi besöker er skola, fritidsgård, förening eller stadsdel i Västerås. 

Vi kan berätta:

  • vad EU gör för västeråsaren
  • vilka förändringar som diskuteras som kan påverka just dig och hur du kan påverka dessa
  • hur EU funkar
  • hur EU kan medfinansiera projekt
  • vad den fria rörligheten och den europeiska solidariteten betyder
  • hur du kan testa på att studera, volontärjobba, tågluffa eller arbeta i Europa och i EU:s institutioner.

Vi erbjuder också föreläsningar och workshops som kan handla om:

  • Vägen till EU-pengarna - för föreningar, organisationer eller projekt.
  • Internationella möjligheter för ungdomar - workshop med information arbete, studier, volontärarbete, praktik och resor.
  • Påverka EU - hur du kan påverka EU genom olika verktyg och plattformar.
  • Nyfiken på EU-karriär - en föreläsning om vägen till ett jobb på någon av EU:s institutioner.

Vi tar gärna emot praktikanter från grundskola, gymnasier och högskolor/universitet. Om du är intresserad, hör av dig till oss!

Du kan boka tid för besök eller möte under kontorstid, måndag till fredag klockan 9.00–16.30. Du kan alltid mejla oss på europadirekt@vasteras.se.

Europa Direkt Västerås på Facebook. Länk till annan webbplats.


Aktiviteter och evenemang

  • Direktsänt tal av Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande om tillståndet i Europeiska unionen (SOTEU) 13 september
  • Kunskapsseminarium - tema krisberedskap (datum kommer längre fram)
  • Demokrativerkstäder (insamling av ungdomars synpunkter till EU:s ungdomsdialog) för ungdomar 12- 30 år under hösten.
  • Kunskapsseminarium - tema digitala Europa (datum kommer längre fram)

Vi vill tipsa om våra quiz som du hittar här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Testa dina EU-kunskaper eller tävla mot varandra!


Hur går det för EU?

Den 14 september höll EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, ett tal om Europas tillstånd. Där pratade hon om de mest brådskande utmaningarna som EU står inför och om EU:s prioriteringar och lagstiftning för kommande år. Besluten som tas i EU påverkar vår vardag på många olika sätt.

Talet om EU:s tillstånd återkommer årligen. Talet efterföljs av en debatt där parlamentarikerna debatterar med kommissionen om de insatser som kommissionen har genomfört och ska genomföras. Det är alltså då parlamentarikerna, som du har röstat fram, har möjlighet att ge återkoppling till kommissionen.

Du kan se talet i efterhand via EU Kommissionens webbplats:

EU Commission - Debate on the State of the Union 2022 Länk till annan webbplats.

Du kan även läsa talet på svenska på EU Kommissionens webbplats:

Tal om tillståndet i unionen 2022 av ordförande Ursula von der Leyen Länk till annan webbplats.

Hur påverkar man EU?

Val till Europaparlamentet

År 2024 är det dags för nästa val till Europaparlamentet. Du röstar då på det svenska parti du tycker ska representera oss i EU. Hur många ledamöter från varje parti som sedan får sitta i parlamentet avgörs av hur många röster partiet fått.

Sverige har totalt 21 mandat, alltså platser i parlamentet. I förra valet (2019) fick till exempel Socialdemokraterna 23,48 procent av rösterna och 5 mandat, medan Liberalerna fick 4,13 procent och 1 mandat.

Hela valresultatet från valet till Europaparlamentet 2019 hittar du här. Länk till annan webbplats.

Val till riksdag, region och kommun

Även våra svenska val till riksdag, region och kommun spelar roll för vilka politiker som representerar Sverige i EU. Det är till exempel våra svenska ministrar som sitter i EU:s ministerråd.

EU är en demokratisk organisation där du har möjlighet att påverka. Europeiska kommissionen har en portal för samråd, diskussioner och andra sätt att aktivt delta i EU:s beslutsprocess.

Tyck till om lagar och initiativ innan beslut ska fattas Länk till annan webbplats.

I Konferensen om Europas framtid har EU:s medborgare kunnat lämna in idéer på saker som de tycker är viktigt för Europas framtid. Konferensen pågick mellan maj 2021-maj 2022. Här kan du läsa rapporten om resultatet från konferensen. Länk till annan webbplats.

Här kan du läsa mer om Konferensen om Europas framtid, se vilka idéer som kommit in och hur arbetet går med resultatet går. Länk till annan webbplats.

Ett europeiskt medborgarinitiativ är ett sätt för dig och andra i EU att aktivt bidra till EU-politiken.

Om ni vill att EU ska agera i en viss fråga kan ni föreslå ett medborgarinitiativ för att uppmana EU-kommissionen att ta fram ny lagstiftning.

För att kommissionen ska ta ställning till ert initiativ måste ni få en miljon namnunderskrifter från hela EU.

Här kan du läsa mer om EU:s medborgarinitiativ. Länk till annan webbplats.

Voice Platform of the European Year of Youth Länk till annan webbplats. kan ungdomar spela in röstmeddelanden om hur de vill att framtidens Europa ska se ut. Gå in och testa själv, eller lyssna på andra unga européers idéer. Det går att lämna in sin idé på valfritt EU-språk.

Sverige och EU

I folkomröstningen om EU 1994 röstade majoriteten ja till att gå med i EU. Sverige är därför med i EU sedan 1995. EU påverkar samhällsutvecklingen i Europa och Sverige i stort och kan påverka svensk politik direkt och indirekt. Direkt genom olika typer av lagstiftning och domslut. Indirekt genom rekommendationer, strategier, program, fonder och bidrag.

 Karolina Swierczek, projektledare och Charlotta Filling, internationell strateg och ansvarig för EUROPA DIREKT Västerås.

Karolina Swierczek, projektledare och Charlotta Filling, internationell strateg och ansvarig för Europa Direkt Västerås.

EU-flaggan och texten Medfinansieras av Europeiska unionen

Vad kan du om EU? Gör vårt quiz!

Fråga 1
När bildades Europeiska Unionen (EU)?
Fråga 1



Fråga 2
Varför firas Europadagen i alla EU:s medlemsländer den 9 maj?
Fråga 2



Fråga 3
Vem är Sveriges nya EU-minister?
Fråga 3



Fråga 4
EU:s gröna giv är en satsning för att göra EU klimatneutralt till 2050. Hur mycket ska EU:s nettoutsläpp av växthusgaser minska fram till 2030 enligt EU:s klimatlag?
Fråga 4



Fråga 5
EU vill minska utsläppen av växthusgaser. Därför har EU har beslutat att nya bilar ska vara utsläppsfria och inte producera några koldioxidutsläpp i framtiden. När förbjuds försäljning av nya bensin- och dieselbilar?
Fråga 5



Fråga 6
Hur många namnunderskrifter behövs för att EU ska ta ställning till ett medborgarinitiativ?
Fråga 6



Fråga 7
Du är på semester i Spanien och bryter handleden. Du har med dig ditt europeiska sjukförsäkringskort. Vad stämmer?
Fråga 7



Fråga 8
Hur ser konsumentskyddet ut om du vill köpa nya hörlurar till din telefon när du är på semester i ett annat EU-land? Du vill också handla lite på nätet och undrar om hörlurarna är säkra. Vilket påstående stämmer?
Fråga 8



Fråga 9
Förra året var det Europeiska ungdomsåret eftersom EU ville satsa extra mycket på ungdomar efter pandemin. Vad har EU utnämnt 2023 till för år?
Fråga 9



Fråga 10
2024 är det val till Europaparlamentet. Hur många är de svenska ledamöterna i Europaparlamentet?
Fråga 10



Fråga 11
EU anser att AI (artificiell intelligens) är viktigt i den digitala omställningen av samhället. Samtidigt måste säkerhet och mänskliga rättigheter garanteras. Nyligen lanserades en AI-app som har blivit mycket populär i Europa. Dataskyddsmyndigheter i Europa samarbetar för att granska appen. Vad heter appen?
Fråga 11



Fråga 12
Hur många år har EU:s inre marknad funnits?
Fråga 12



Fråga 13
Erasmus+ är EU:s favoritprogram för ungdomar. Över 13 miljoner människor har – sedan starten för mer än 35 år sedan – fått möjlighet att studera, resa, praktisera, arbeta och volontärarbeta med programmet. Vilka fokusområden har Erasmus+?
Fråga 13



Fråga 14
Antibiotikaresistens är en av de tre största hälsohoten i EU. Det orsakar 1,2 miljoner dödsfall i världen. Vad heter lagstiftningen som reglerar användningen av antibiotika?
Fråga 14



Fråga 15
Vad betyder det att vara EU-medborgare?
Fråga 15



Vill du ha ett mejl när ny information läggs ut?

Prenumerera gärna på våra uppdateringar om aktiviteter och evenemang med koppling till EU. Vi sparar och använder mejladressen i syfte att skicka ut information när vi uppdaterar sidan.

Hantera prenumeration

Kontakta oss

Europa Direkt

Europa Direkt Västerås hjälper dig att få svar på dina frågor om EU.

Besöksadress: Stadshuset, Fiskartorget 1, Västerås

Telefonnummer: 021-39 27 27

europadirekt@vasteras.se