Matematiksatsningar
Införande av programmering i matematikundervisningen
Integrering av programmering i matematikundervisningen, ProgMath*, är ett Erasmus+ projekt. Syftet med projektet är att stärka lärarnas kompetens för att utveckla matematikundervisningen med hjälp av programmering. Målet är att skapa lektionsplaneringar med lärarhandledning, vägledning och en onlinekurs för matematiklärare. I projektet medverkar matematiklärare från högstadiet och gymnasiet i Sverige, Finland, Frankrike, England och Rumänien. Lärare i kommunala skolor i Västerås deltar i projektet som pågår från hösten 2018 till våren 2021.
* Developing a sustainable European model for the integration of Programming in the teaching of Mathematics.
Mer information om projektet progMath
Länk till annan webbplats.
Styrning och ledning matematik
Västerås kommunala grundskolor deltar i Sveriges kommuner och regioners satsning Styrning och ledning matematik. Målet är att förbättra matematikundervisningen och matematikkunskaperna för elever i årskurs F-3. Satsningen från SKR pågår till hösten 2021. Därefter fortsätter skolorna att själva använda de forskningsbaserade undervisningsmaterial som tagit fram under satsningen.
Grunden till utvecklingen av klassrumsundervisningen är en sammanhållen styrkedja, från politiker till lärare, som fokuserar på:
- gemensam ledning
- gemensamma rutiner
- gemensamma värderingar
Under 2019 - 2020 deltog politiker, verksamhetsledning, rektorer, lärare och skolutvecklare på kommungruppsträffar och tre nätverksträffar för erfarenhetsutbyte och inspiration inför fortsatt arbete. Kommungrupps- och nätverksträffarna fokuserar på arbetet med den sammanlänkade styrkedjan.
Från och med hösten 2020 har lärare och handledare i förskoleklass till och med årskurs 2 på S:ta Gertruds skola och Storängsskolan använt en undervisningsmodell för taluppfattning som Nationellt centrum för matematikutbildning tagit fram. Lärare i förskoleklass från Herrgärdsskolan, Ormkärrskolan deltar även i satsningen.
Västerås kommun deltar i satsningen tillsammans med tre nätverkskommuner; Håbo, Kumla och Lysekil kommun. Utöver dessa nätverkskommuner deltar ytterligare tio kommuner i satsningen.