Logotyp
Visa sökformulär

Flera samarbetande aktörer gör idéerna genomförbara

Idag driver Västerås stad projektet tillsammans med flera aktörer för att förverkliga idéerna.

Ett oslagbart läge med närhet till resor, citykärnan och hamnområdet. Visionen är unika kvarter där det industriella arvet bevaras och blandas med nya lösningar, spännande gestaltning och hållbart, smart byggande. Det finns många som vill vara med och utveckla den här delen av Västerås. I området är flera fastighetsägare och verksamheter etablerade, och än fler finns det plats för. Med en tydlig gemensam vision, erbjuder vi stor kreativ frihet för alla entreprenörer och partners.

Några av projektets aktörer och deras roller

Klövern äger fastigheterna i kvarteret Sigurd 3, och kommer där att bygga nya bostäder och kontor inom planen för resecentrum. Kontakt: Asko Heikkinen, Affärsenhetschef.

Kungsleden äger fastighet och mark norr om spåren, där de kommer att bygga nya kontor, inom resecentrums detaljplan.
Kontakt: Krister Johansson, Projektledare Utvecklingsfastigheter, 021-40 44 91.

Jernhusen äger tillsammans med Västerås stad centralstationen, och förvaltar densamma.
Kontakt: Maria Hägerdal, Affärsutvecklare.

Kollektivtrafikförvaltningen ansvarar för länets busstrafik för länets kollektivtrafik och har ett kundcenter i stationshuset. Bedriver verksamhet på centralstationen och bussterminalen.
Kontakt: Lina Tiger Härnström, Kommunikationsstrateg.

Trafikverket ansvarar för den långsiktiga infrastrukturplaneringen, byggandet och driften av järnvägar. Trafikverket äger och ansvarar för spår, plattformar och plattformsförbindelser som för resenären till och från tåget. Trafikverket ansvarar även för trafikinformationsutrustning.
Kontakt: Har du frågor om den långsiktiga planeringen kontakta Linda Berntsen, samhällsplanerare. Vid andra frågor till trafikverket kontakta kundtjänst, 0771-92 19 21.

Aktörer Västerås nya resecentrum

För att bygga ett nytt resecentrum i Västerås är det många aktörer som behöver samarbeta. Många är delaktiga i hela projekt Mälarporten, men en del aktörer är främst involvereade i den del av projektet som berör just resecentrum. Jernhusen äger dagens tågstation tillsammans med Västerås stad. Klövern, och Kungsleden äger fastigheter inom området för detaljplanen. Kollektivtrafikmyndigheten och Trafikverket har verksamheter som i högsta grad påverkar, och påverkas av, projektet. Dessa aktörer och Västerås stad har gemensamt kommit fram till målbilden för resecentrum. Om du är intresserad av att läsa den, hittar du den under "relaterade dokument" här nedan.

Det här händer i Västerås

 • Västerås i vitt

  För tredje året i rad bjuder vi på Västerås i vitt. Kom och se skulptörer från ishotellet i Jukkasjärvi skapa gnistrande skulpturer av snö. Du kan själv prova på att skulptera ett eget konstverk.

 • Möte om industriområde på Finnslätten

  Välkommen till möte om ny detaljplan på Finnslätten. Vi planerar för att göra industri­området större. Du har möjlighet att ställa frågor och tycka till. Vi har representanter på plats.

Nytt i Västerås

 •   Betongmistlar avtäckta

  Idag avtäcktes Betongmistlarna - de alternativa betongsuggorna som kommer att placeras på olika platser i centrala Västerås.

 • Byggstart Bäckby bussgata

  Den här veckan började Västerås stad att bygga en tillfällig gata mellan parkeringen vid Bäckby centrum, snett över fotbollsplanen och bort till Välljärnsgatan. Gatan byggs för att busstrafiken ska kunna köra under tiden Välljärnsgatan byggs om.

 • Nu börjar vi bygga på Bäckby

  I vårt arbete med utveckling av Bäckby har vi stött på kommentarer om att utvecklingen går så långsamt. Det var då det, nu kommer det att gå undan.

Hjälpte informationen på denna sida dig?