Här skapar vi en ny stadsdel, mitt i Västerås, med nya möjligheter. I området mellan city och Mälaren pågår det största och mest komplexa projektet någonsin i Västerås stadsutveckling. Staden växer och projektet är en viktig pusselbit, med resecentrum och stadskvarter som länkar ihop framtidens Västerås.
Projekt Mälarporten är mer än Västerås nya resecentrum. I området runt omkring har vi fantastiska möjligheter att skapa en hel stadsdel som är både innovativ och hållbar för framtiden. Vi sanerar gamla industritomter och skapar plats för bostäder, företag, grönområden, restauranger och service i takt med att staden växer. En ny, levande stadsdel som blir en naturlig brygga mellan city, Mälaren och intilliggande områden. Mälarporten blir det första som möter resenärer, en plats att vara stolt över som gynnar både västeråsare, vårt näringsliv och vår miljö. Tillsammans skapar vi nya favoritplatser – en öppen och välkomnande stadsdel för alla!
Att bygga stad är stort och komplext, och hela Mälarportsområdet kan liknas vid en liten stad. Området är nästan 100 hektar stort och omfattar stadsdelarna Kungsängen och Ängsgärdet, men även delar av Östra hamnen, Lillåudden och Öster Mälarstrand. Området som tidigare präglats av industri förvandlas med hållbarhet och nytänkande i fokus, och innovation präglar varenda kubikmeter.
Läs mer om de visioner och målsättningar som finns med Mälarportsområdet längre ner på sidan. Vill du redan nu få en bild av hur området kan se ut i framtiden? Använd vår interaktiva karta eller vår AR-app.
Västerås växer snabbt. Därför behöver vi effektivt ta vara på ytor för bostäder och företag i lägen som västeråsarna och stadsplaneringen gynnas mest av sett till helheten. Lägen som idag kanske inte nyttjas på bästa möjliga sätt.
I Mälarportsområdet rör sig många människor redan idag, eftersom stadsdelarna runt omkring redan är utbyggda och folk behöver ta sig däremellan. Samtidigt finns det flera döda ytor inom Mälarportsområdet, till exempel industritomter som inte längre används och i vissa fall är farliga. Vi vill istället göra hela området levande och inbjudande, en plats att vilja vara på.
Mälarportsområdet är en central pusselbit i hjärtat av Västerås, en bit som är otroligt viktig för hela stadens utveckling. Här finns det fantastiska möjligheter att skapa en ny stadsdel med både bostäder, företag, cykel- och promenadstråk, restauranger och service. En pusselbit som binder ihop staden med Mälaren och intilliggande stadsdelar.
Vi ger området en ny gestaltning – med känslan av såväl storstad som hemstad.
De kommande åren kommer det att hända mycket i Mälarportsområdet. För att du ska få en bättre inblick i det som är på gång har vi några digitala verktyg. Ta hjälp av dem och upptäck det framtida Mälarportsområdet.
Mälarportens vision och mål är antagna av kommunfullmäktige och det som styr projektets inriktning. De kommer ur både stadens översiktsplan och den fördjupade översiktsplanen för stationsområdet. Det är den utvecklingen som sker nu genom projekt Mälarporten.
Projektområdet är stort och har därför koppling till flera olika planer. Nedan listar vi vision och mål samt dessa olika planer och hur de kopplar till projektet.
Här hittar du vanliga frågor och svar om hela projekt Mälarporten. De frågor och svar som handlar specifikt om Västerås nya resecentrum hittar du på den webbsidan.
Eftersom Mälarportsprojektet är väldigt omfattande i såväl innehåll som tid, kan frågorna och svaren komma att ändras i takt med att projektet går framåt. Hittar du inte frågan du letar efter är du välkommen att kontakta oss i projektgruppen.
Det händer redan saker i området! Navet är etablerat med inflyttade företag, bostäder byggs på Ängsgärdet, det planeras för ett nytt polishus, vi har sanerat en ödetomt och nu har Thomas Betong flyttat till nytt läge och den gamla fabriken i projektområdet rivs. Så visst händer det grejer, hela tiden!
Det är svårt att säga exakt, men i dagsläget räknar vi med att hela området ska vara klart runt år 2045-2050.
Efterfrågan på bostäder är något som växer fram i en stad, det går inte att bygga allt samtidigt. Det skulle leda till tomma bostäder.
Det är också så att stora stadsutvecklingsprojekt som Mälarporten behöver tid för samordning och planering för att hänga ihop och bli så bra som möjligt i slutändan. Om vi inte planerar ordentligt först finns det risk att det färdiga området kommer att upplevas som spretigt och ogenomtänkt. Men vi arbetar med flera utmaningar parallellt för att få helheten att hänga ihop och att få allt klart så snabbt det bara går.
Mälarporten är ett väldigt centralt område med stora möjligheter. Det är ett område som väntar på att utvecklas, och nu är det dags. Hela Västerås växer och utvecklas, och stadsbyggandet behöver möta upp det i god tid för att framtidens västeråsare ska ha någonstans att bo, leva och arbeta.
Mälarporten är ett av flera stadsutvecklingsprojekt som pågår i staden. Det som märker ut Mälarporten är bland annat att det är så stort och komplext, och att området ska bygga ihop staden då stadsdelarna runt omkring redan utvecklats och etablerats.
Läs mer om projektets vision och mål i avsnittet ovan.
Inom Mälarportsområdet finns verksamheter med skyddszoner på 200 meter runt om, där det inte är tillåtet att bygga bostäder. Det handlar dels om silon, med risk för damm, och dels om reningsverket, med risk för dålig lukt. I och med projekt Mälarporten har Västerås stad inlett dialog med Lantmännen om flytt av verksamheten i silon. Dessutom pågår en utredning om vad som ska hända med reningsverket, för att minimera den skyddszon som finns.
Stadsdelarna Kungsängen och Ängsgärdet utgör de största delarna i området, men Mälarportsområdet innefattar även delar av Östra hamnen, Lillåudden och Öster Mälarstrand.
Nej, det finns inga sådana planer. Kopparlunden som är ett stort stadsutvecklingsprojekt i närheten kommer inte att ingå, eftersom det projektet redan kommit mycket längre än Mälarporten. Men samordning med Kopparlunden är viktigt för att få en bra helhet i staden, till exempel kring gång- och cykeltrafik. Därför har vi en samordnande stadsplanerare som håller ihop de båda projekten, så att arbetet blir så effektivt som möjligt.
Stadsdelen ska vara urban och mångsidig och innehålla tät och blandad bebyggelse, med kontraster mellan nytt och gammalt. Arvet från tidigare industriella verksamheter ska bevaras för att ge karaktär och identitet. Det blir både bostäder, kontor, verksamhetslokaler och en del grönområden.
Några verksamheter har redan etablerat sig inom Mälarportsområdet, till exempel Navet, hotell och tingsrätten. Det är också klart att det blir ett resecentrum i området, men exakt hur det kommer att bli vet vi först när detaljplanen är antagen och byggprojekteringen är klar.
Läs mer om vilka detaljplaner som pågår inom området i avsnittet ovan.
En del av de byggnader och verksamheter som finns idag blir kvar, en del verksamheter kommer att flytta och en del byggnader kommer att rivas (och materialet återvinnas). Visionen för Mälarportsområdet är att blanda ny och gammal bebyggelse. Det finns ett antal kulturhistoriskt värdefulla byggnader och viktiga stråk i området.
Genom att bevara, utveckla och komplettera den befintliga bebyggelsen skapas en variationsrik stad, något som inte går att uppnå om allt byggs nytt. Exakt vilka byggnader och miljöer som kan bevaras blir något att besluta om i samband med kommande detaljplaner och bygglovsärenden.
Inte förflyttas, snarare utökas. Tanken är att Västerås nya resecentrum ska vara en brygga mellan city och Mälaren och att citykärnan därmed kan växa i riktning mot Mälarportsområdet. Projektet samverkar mycket med aktörer i city för att inte konkurrera utan komplettera. Tillsammans utvecklar vi Västerås framtida city.
Att passera längs med kajen framför silon är den mest naturliga vägen mellan stationsområdet och Öster Mälarstrands bostäder och stora besöksmål. Det görs redan idag, med risk för olyckor.
Eftersom Västerås stad äger marken framför silon så planerar vi därför att ställa i ordning en säker gång- och cykelväg. Gång- och cykelvägen skulle påverka Lantmännens verksamhet i silon, eftersom de hittills har utnyttjat Västerås stads mark för lastning och lossning, utan avtal eller ersättning. Därför pågår också en dialog med Lantmännen om detta.
Det betyder att vi hela tiden strävar efter att hitta så smarta och hållbara lösningar som möjligt på alla olika utmaningar vi ställs inför i projektet, gärna med stöd av modern teknik. Vi lyssnar in vad västeråsarna tycker och tänker – framför allt de unga. Vi utmanar både oss själva och projektets andra aktörer att tänka nytt och våga vara kreativa. Tillsammans vill vi helt enkelt skapa en stadsdel i världsklass!
Vi planerar för cirka 7 000 bostäder i Mälarportsområdet.
De första som bor i Mälarportsområdet är faktiskt redan på plats. På Ängsgärdet finns redan några bostäder.
Exakt vilken upplåtelseform det blir inom ett visst detaljplaneområde kan inte vi som kommun styra i just detaljplanerna. Däremot jobbar Västerås stad för blandade upplåtelseformer och varierande bostadsstorlekar när vi bygger nya stadsdelar.
Vi räknar med att det blir minst 10 000 arbetsplatser i Mälarportsområdet, förmodligen fler.
Västerås stad planerar tillsammans med fastighetsägarna för att det ska finnas parkeringsplatser så att det täcker behovet i området. De flesta parkeringsplatserna kommer att finnas i mobilitetscenter/parkeringshus.
Ja, grönområden är viktigt för människor och vi planerar för flera grönområden och parkstråk i området. En ambition är att bevara så många av dagens träd som möjligt. Dessutom kommer vi att plantera nya träd vartefter stadsdelens olika områden blir klara. Vi uppmuntrar även till olika gröna initiativ som takodlingar och liknande. Området kommer att upplevas grönare i framtiden än idag.
Ja, absolut. Här ska alla kunna leva och bo! Exakt hur många kommer vi att veta längre fram i planeringsskedet.
Det här är en fråga som vi kommer att arbeta mycket med framöver. Förhoppningen är att trafiken ska kunna ta sig genom området hela tiden. Däremot kommer att bli lite rörigt emellanåt, eftersom arbeten kommer att pågå i flera delar av stadsdelen parallellt. En möjlighet är exempelvis att använda båtar för att leverera byggmaterial sjövägen. Ett logistikcenter kommer att behövas med tanke på att ytan är begränsad och ambitionen hög.
Arbeten kommer att pågå i många delar av området samtidigt. Det kommer såklart att utmana tålamodet hos västeråsarna och ställa krav på logistiken för hantering av byggmaterial, maskiner och personal. Vi gör vad vi kan för att det ska fungera så bra och smidigt som möjligt för alla inblandade.
Idag finns det cirka 25 fastighetsägare i området.
Fastighetsägarna har en viktig roll i utvecklingen av stadsdelen, och Västerås stad har stora ambitioner vad gäller innovation och nytänkande. Här gäller det att hitta bra samarbetsformer där vi kan dra nytta av varandra, med balans mellan gemensam styrning och varje fastighetsägares självständiga ambition.
Vi tar gärna emot idéer om vad som borde finnas i området, hur det skulle kunna se ut eller vad vi behöver tänka på under projektets gång. Har du en idé om framtidens sätt att köpa kaffe på väg till tåget, eller mat på vägen hem? Har du förslag på något som gör det roligare att vänta på bussen? Eller har du en tanke om vad det första som möter besökare ska vara i framtidens Västerås?
Dela gärna med dig genom att mejla malarporten@vasteras.se
Ett så stort projekt som Mälarporten kräver stora resurser och många kompetenser.
Västerås stad leder och styr projektet, men vi arbetar i nära samverkan med en lång rad aktörer. De är bland annat Jernhusen, Trafikverket, Klövern, Kungsleden, Hemfosa, ABB, Samhällsbyggnadsbolaget, Mimer och Mälarenergi. Det finns även plats för fler aktörer, så är du intresserad av ett samarbete, hör av dig!
Följ oss gärna på Facebook och Instagram för löpande uppdateringar om projekt Mälarporten och Västerås nya resecentrum. Vill du komma i kontakt med byggprojektchefen för resecentrum eller någon annan i projektet kan du mejla oss.