Visa sökformulär

Projektområde

En pusselbit mitt i staden

Området som omfattas av projekt Mälarporten är en viktig pusselbit i utvecklingen av Västerås. Vi gör ett område som är både Mälarnära och centralt, som gränsar till många olika stadsdelar i Västerås mer tillgängligt. Idag består området av många döda ytor och industrier. I framtiden ska här finnas bostäder och levande stadsmiljöer. Ett nytt resecentrum ska förenkla för dem som vill röra sig mellan staden och vattnet.

Projektområdet består främst av stadsdelen Kungsängen och Ängsgärdet, men sträcker sig även in i stadsdelarna Östra hamnen och Lillåudden.

Projektområde Mälarporten

120 fotbollsplaner att skapa något bra av

Området som omfattas i projektet sträcker sig från Hamngatan till Korsängsmotet/Folkparksmotet och från Södra Ringvägen till Östra Hamnen och bort förbi Lantmännens silo och avloppsreningsverket, fram till Ångkraftverket där Kokpunkten och Steam hotel ligger. Hela området är cirka 90 hektar stort (1 hektar är 10 000 kvadratmeter). Idag finns mest parkeringar och industriverksamheter i området.

Resecentrum är en del av projekt Mälarporten

Västerås nya resecentrum planeras inom ramen för projekt Mälarporten. Detaljplanen för resecentrum är den första som tas fram för området. Som du ser på kartan nedan omfattar den även Kvarteret Sigurd 3, som ligger väster om järnvägsspåren.

Västerås nya resecentrum

Gränser för Mälarporten och resecentrums detaljplan

Utforska projekt Mälarporten på flera sätt

Klicka dig runt i området

Via bilden nedan når du en karta där du kan klicka på olika platser i området och få mer information om dem. Kartan uppdateras löpande. Kartan kan ta en stund att ladda, använd gärna en bra internetanslutning.

Kartan med informationspunkter finns även på visualiseringsborden i stadshuset samt på Expect Västerås. Välkommen att utforska området!

Skärmklipp från programmet cityplanner av område mälarporten

Klicka på informationspunkterna på kartan för att ta reda på mer om projektet. Du kan nå kartan genom att klicka på bilden eller besöka visualiseringsborden i stadshuset eller på Expect Västerås. Kartan fungerar bäst med webbläsaren Chrome.

Upplev Mälarporten och resecentrum i AR (Augmented Reality)

Västerås stad har tagit fram en AR-app för att invånare och intressenter ska kunna uppleva stadsbyggnadsprojekt på ett nytt sätt. Mälarporten och Västerås nya resecentrum är de första projekten du kan uppleva på ett nytt sätt i appen "Västerås utvecklas". I appen kan du se projekten på plats, hemma på ditt köksbord eller i 3D i telefonen. Du kan även läsa mer om projekten och på en karta se vad som planeras i området. Appen finns på App Store och i Google Play.

AR-app Västerås utvecklas

Med AR-appen "Västerås utvecklas" kan du utforska projektet på plats eller från din telefon.

Svar på de vanligaste frågorna om appen

Nedan har vi listat svaret på några frågor som vi fått om appen.

Jag hittar inte appen

Eftersom appen är så pass ny kommer den inte upp i alla sökningar än så länge. Väljer du ”Västerås stad” som utvecklare bör den dock dyka upp. Detta under förutsättning att du gör sökningen från en telefon och inte från en läsplatta. Eftersom vi valt att endast anpassa appen till telefoner nu i pilotstadiet har vi också valt att den inte ska gå att ladda ner till plattor, för då kommer den upplevas som sämre eftersom grafiken inte är anpassad.

Jag får det inte att fungera

AR-funktionerna kräver att du har en nyare modell av telefon. Appen stödjer alla iPhones som går att uppgradera till iOS 12. Däremot fungerar inte AR-funktionerna i iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 5s.

När det gäller Android stödjer appen telefoner med operativsystemet Nougat och senare, men bara nyare modeller kan köra AR-delarna. Vilka Android-modeller som stödjer AR, hittar ni härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. I Android fungerar inte AR-funktionen ”utsikt från stationen”, då den tekniken inte stöds för de telefonerna än.

Varför fungerar inte appen för plattor?

Eftersom appen är framtagen som ett pilotprojekt har vi valt att endast ta fram en version för telefoner. Det krävs anpassningar för att appen ska fungera bra även på större plattor, och vi har valt att spara den investeringen tills vi vet att vi kommer att fortsätta att använda och utveckla appen. Vi tror däremot att större plattor är ett bra sätt att uppleva de typer av projekt och funktioner som finns i appen, så en anpassning är högsta prioritet den dag vi går från pilotprojekt till att använda appen som ett naturligt sätt att visa stadsbyggnadsprojekt i Västerås.

Jag lyckas inte få upp resecentrum som miniatyr i AR, det bara blinkar blått

Bra! Då letar appen efter en plan yta lämplig att ”placera” resecentrum på. Testa dig fram genom att flytta och vrida lite på telefonen, riktad mot plana ytor. När den blinkande blå rutan blir helstreckad har du hittat en bra yta, och kan placera resecentrum där genom att klicka i rutan med ditt finger.

Hjälpte informationen på denna sida dig?