Logotyp
Visa sökformulär

Projektområdet

Här nedanför kan du se exakt vilket område i Västerås projekt Mälarporten omfattar.

En pusselbit mitt i staden

Området som omfattas av projekt Mälarporten utgör en viktig pusselbit i utvecklingen av Västerås. Vi tillgängliggör ett område som är både Mälarnära och centralt, som gränsar till många olika stadsdelar i Västerås. Idag består området av många döda ytor och industrier. I framtiden ska här finnas bostäder och levande stadsmiljöer. Ett nytt resecentrum ska förenkla för dem som vill röra sig mellan staden och vattnet.

Projektområdet består till större delen av stadsdelen Kungsängen, men sträcker sig även in i stadsdelarna Östra hamnen och Lillåudden.

Projektområde Mälarporten

Hundra fotbollsplaner att skapa något bra av

Området som omfattas i projektet sträcker sig från är Hamngatan till Pilgatan och från Södra Ringvägen till Östra Hamnen och bort förbi Lantmännens silo och avloppsreningsverket, fram till Ångkraftverket som huserar Kokpunkten och Steam hotel. Hela området är cirka 55 hektar stort (1 hektar är 10 000 kvadratmeter). I området finns idag främst parkeringar och industriverksamheter.

Resecentrum är en del av projekt Mälarporten

Västerås nya resecentrum planeras inom ramen för projekt Mälarporten. Detaljplanen för resecentrum är den första som tas fram för området. Som du ser på kartan nedan omfattar den även Kvarteret Sigurd 3, som ligger väster om järnvägsspåren. Läs mer om Västerås nya resecentrum här.

Gränser för Mälarporten och resecentrums detaljplan

Det här händer i Västerås

 • Västerås i vitt

  För tredje året i rad bjuder vi på Västerås i vitt. Kom och se skulptörer från ishotellet i Jukkasjärvi skapa gnistrande skulpturer av snö. Du kan själv prova på att skulptera ett eget konstverk.

 • Möte om industriområde på Finnslätten

  Välkommen till möte om ny detaljplan på Finnslätten. Vi planerar för att göra industri­området större. Du har möjlighet att ställa frågor och tycka till. Vi har representanter på plats.

Nytt i Västerås

 • Ombyggnad av Röda torget skjuts upp

  Tekniska nämnden avvaktar med att bygga om Röda torget till cirkulationsplats. Många intressenter berörs och många synpunkter har kommit in under remisstiden. Därför vill tekniska nämnden undersöka om det nuvarande förslaget är den bästa lösningen. Vi vill även vänta på delutredningen om kollektivtr...

 • Första halvan av 50-talskajens renovering är klar

  Den första delen av 50-talskajens renovering i Västerås hamn är klar enligt uppsatt plan. Vecka 50 pausades arbetet med att förstärka och renovera 50-talskajen i Västerås hamn. Arbetet planeras att återupptas igen i mars 2018.

 • Lyft för trähusbygge på Öster Mälarstrand

  På torsdagsmorgonen började företaget K2A att montera sitt hyreshus i trä på Öster Mälarstrand. Som en jättelik byggsats lyftes den ena modulen efter den andra och staplades på det som så småningom ska bli 116 hyreslägenheter. 

Hjälpte informationen på denna sida dig?