Visa sökformulär

Projektområdet

En pusselbit mitt i staden

Området som omfattas av projekt Mälarporten är en viktig pusselbit i utvecklingen av Västerås. Vi gör ett område som är både Mälarnära och centralt, som gränsar till många olika stadsdelar i Västerås mer tillgängligt. Idag består området av många döda ytor och industrier. I framtiden ska här finnas bostäder och levande stadsmiljöer. Ett nytt resecentrum ska förenkla för dem som vill röra sig mellan staden och vattnet.

Projektområdet består främst av stadsdelen Kungsängen, men sträcker sig även in i stadsdelarna Östra hamnen och Lillåudden.

Projektområde Mälarporten

Hundra fotbollsplaner att skapa något bra av

Området som omfattas i projektet sträcker sig från är Hamngatan till Pilgatan och från Södra Ringvägen till Östra Hamnen och bort förbi Lantmännens silo och avloppsreningsverket, fram till Ångkraftverket där Kokpunkten och Steam hotel ligger. Hela området är cirka 55 hektar stort (1 hektar är 10 000 kvadratmeter). Idag finns mest parkeringar och industriverksamheter i området.

Resecentrum är en del av projekt Mälarporten

Västerås nya resecentrum planeras inom ramen för projekt Mälarporten. Detaljplanen för resecentrum är den första som tas fram för området. Som du ser på kartan nedan omfattar den även Kvarteret Sigurd 3, som ligger väster om järnvägsspåren.

Läs mer om Västerås nya resecentrum här.

Gränser för Mälarporten och resecentrums detaljplan

Utforska projekt Mälarporten på flera sätt

Klicka dig runt i området

Via bilden nedan når du en karta där du kan klicka på olika platser i området och få mer information om dem. Kartan uppdateras löpande. Kartan kan ta en stund att ladda, använd gärna en bra internetanslutning.

Kartan med informationspunkter finns även på visualiseringsborden i stadshuset samt på Expect Västerås. Välkommen att utforska området!

Skärmklipp från programmet cityplanner av område mälarporten

Klicka på informationspunkterna på kartan för att ta reda på mer om projektet. Du kan nå kartan genom att klicka på bilden eller besöka visualiseringsborden i stadshuset eller på Expect Västerås.

Upplev Mälarporten och resecentrum i AR (Augmented Reality)

Västerås stad har tagit fram en AR-app för att invånare och intressenter ska kunna uppleva stadsbyggnadsprojekt på ett nytt sätt. Mälarporten och Västerås nya resecentrum är de första projekten du kan uppleva på ett nytt sätt i appen "Västerås utvecklas". I appen kan du se projekten på plats, hemma på ditt köksbord eller i 3D i telefonen eller läsplattan. Du kan även läsa mer om projekten och på en karta se vad som planeras. Appen finns på App Store, och kommer under hösten att komma även för Android.

AR-app Västerås utvecklas

Med AR-appen "Västerås utvecklas" kan du utforska projektet på plats eller från din telefon eller platta.

Hjälpte informationen på denna sida dig?