Visa sökformulär

Projektområdet

Här nedanför kan du se exakt vilket område i Västerås projekt Mälarporten omfattar.

En pusselbit mitt i staden

Området som omfattas av projekt Mälarporten utgör en viktig pusselbit i utvecklingen av Västerås. Vi tillgängliggör ett område som är både Mälarnära och centralt, som gränsar till många olika stadsdelar i Västerås. Idag består området av många döda ytor och industrier. I framtiden ska här finnas bostäder och levande stadsmiljöer. Ett nytt resecentrum ska förenkla för dem som vill röra sig mellan staden och vattnet.

Projektområdet består till större delen av stadsdelen Kungsängen, men sträcker sig även in i stadsdelarna Östra hamnen och Lillåudden.

Projektområde Mälarporten

Hundra fotbollsplaner att skapa något bra av

Området som omfattas i projektet sträcker sig från är Hamngatan till Pilgatan och från Södra Ringvägen till Östra Hamnen och bort förbi Lantmännens silo och avloppsreningsverket, fram till Ångkraftverket som huserar Kokpunkten och Steam hotel. Hela området är cirka 55 hektar stort (1 hektar är 10 000 kvadratmeter). I området finns idag främst parkeringar och industriverksamheter.

Resecentrum är en del av projekt Mälarporten

Västerås nya resecentrum planeras inom ramen för projekt Mälarporten. Detaljplanen för resecentrum är den första som tas fram för området. Som du ser på kartan nedan omfattar den även Kvarteret Sigurd 3, som ligger väster om järnvägsspåren. Läs mer om Västerås nya resecentrum här.

Gränser för Mälarporten och resecentrums detaljplan

Det här händer i Västerås

 • Västerås i vitt

  För tredje året i rad bjuder vi på Västerås i vitt. Kom och se skulptörer från ishotellet i Jukkasjärvi skapa gnistrande skulpturer av snö. Du kan själv prova på att skulptera ett eget konstverk.

 • Möte om industriområde på Finnslätten

  Välkommen till möte om ny detaljplan på Finnslätten. Vi planerar för att göra industri­området större. Du har möjlighet att ställa frågor och tycka till. Vi har representanter på plats.

Nytt i Västerås

 • Start för asfalteringssäsongen

  På torsdagen inledde årets asfalteringssäsong. Fram till oktober ska många slitna gator asfalteras och många potthål försvinna. Totalt handlar det om en investering i beläggningsunderhåll på 37 miljoner kronor.

 • Fem lekplatser byggs om i år

  Varje år bygger vi om och renoverar gamla och utslitna lekplatser i Västerås. I år bygger vi om fem stycken.

 • Västerås arbete med invånardialog sprids i Kina

  Samarbetet mellan Västerås och Jinan om invånardialog har blivit känt i hela Kina. Flera stora städer har tagit efter arbetssättet. Det berättade Xue Zaijin, vicechef vid Jinans parkadministration, när han tillsammans med övriga i styr- och projektgrupperna besökte Västerås påskveckan.

Hjälpte informationen på denna sida dig?