Visa sökformulär

Öster Mälarstrand

Stadsdelen Öster Mälarstrand har vuxit fram under de senaste 20 åren och är idag ett levande bostadsområde på ett av Västerås mest attraktiva platser. Vi strävar efter att ständigt utmana med nya innovativa idéer för att ge både dagens och morgondagens västeråsare det allra bästa.

Det här händer på Öster Mälarstrand

 

Västerås nya brygghäng invigt

Lördag 28 september invigdes Västerås nya brygghäng. En stor trädäcksyta vid vattnet intill nybyggda Kajstaden och Steam hotel/Kokpunkten.

Vid invigningen presenterades också bryggans namn. Många västeråsare hjälpte oss med kreativa förslag via Facebook och valet föll till sist på Kokplattan. Motiveringen lyder:

För dubbeltydighet och humor, som kopplar samman det varma vattnet från historiens ångkraftverk med nutidens associationer till platsen. Ett namn med en lättsam och folklig ton som vi hoppas ska få alla att känna sig välkomna. Dåtid och nutid, stad och vatten, västeråsare och besökare – allt kokar samman till en välsmakande rätt – just här på stadens nya brygghäng!

Den nyöppnade bryggan kokplattan.

Nu bygger vi Öster Mälarstrands äldreboende

Den 3 september 2019 togs det första spadtaget för Öster Mälarstrands äldreboende, som ska vara klart i maj 2021. Boendet kommer att ha den senaste tekniken för trygghetslösningar och en takterrass med orangeri. ​​Spadtaget togs av fastighetsnämndens ordförande Jesper Brandberg (L), äldrenämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson (L) och Jens Almcrantz, avdelningschef på NCC.

I samma kvarter som Öster Mälarstrands äldreboende byggs också ett trygghetsboende som uppförs av privata Svea Fastigheter och som beräknas ha inflytt sommaren 2020.

Länk till artikel i VLT om spadtaget.länk till annan webbplats

Bild på Bengt-Åke Nilsson (L), ordförande i äldrenämnden, Jesper Brandberg (L), ordförande i fastighetsnämnden och Jens Almcrantz, avdelningschef på NCC.

Bengt-Åke Nilsson (L), ordförande i äldrenämnden, Jesper Brandberg (L), ordförande i fastighetsnämnden och Jens Almcrantz, avdelningschef på NCC.

Spadtag för Mälarparksskolan

Fredagen den 24 maj 2019 tog elevrådet på Storängsskolan det första spadtaget för Mälarparksskolan som ska stå färdig till höstterminen 2021. Skolan kommer att ha plats för 560 elever, från förskoleklass till årskurs 6. Ambitionen är att bygga en sund skolmiljö med fokus på miljö och hållbarhet. Genom närheten till både Mälarparken och Mälaren kommer barnen ha fina ytor för rörelse och aktiviteter.

Elevrådet på Storängsskolan tar första spadtaget

Det här ska vi också bygga i närheten av skolan:

  • 82 hyresrätter. Klara våren/sommaren 2020
  • En strövstig längs bäcken
  • En aktivitetsplan

Förskolor

  • En förskola ska byggas nära poesiparken, med plats för 72 barn fördelat på fyra avdelningar. Öppnar under 2020-2021.
  • En förskola ska ligga vid gamla PostNord, med plats för 72 barn fördelat på fyra avdelningar. Öppnar under 2021-2022.

Parker

Ägirparken och Siréntorget kommer att byggas i den nya Kajstaden. Genom Kajstaden kommer ett lummigt parkstråk, Ägirparken att byggas längs med Ägirgatan. I slutet av Ägirgatan kommer ett litet trivsamt torg att anläggas – Siréntorget.

Vi bygger för social hållbarhet

Vi vill att Västerås ska vara  en ort som för en lång tid framöver skapar jämlika förutsättningar och en stark tillit. På Öster Mälarstrand arbetar vi med den sociala hållbarheten på många sätt, bland annat genom att skapa förutsättningar för att rummen mellan husen blir levande mötesplatser för boende och besökare. För att få veta mer om det arbetet kan du se en intervju med Ulf Edvardsson, Västerås stads projektledare för Öster Mälarstrand, som SVT gjorde i januari 2019.

Länk till SVT:s inslaglänk till annan webbplats.  

Öster Mälarstrand växer etapp för etapp

Under 1990-talet började etapp 1 att byggas i området närmast Framnäs. Området stod klart 2005. Etapp 2, kallad Kvartersstaden, är den mest centrala delen av Öster Mälarstrand som har Mälaren framför sig och Mälarparken bakom sig.

Länk till detaljplan 1 (Dp 1645) på Västerås stads webbplats

Länk till detaljplan 2 (Dp 1718) på Västerås stads webbplats

Nu växer ytterligare etapper fram på Öster Mälarstrand. Västerås stad har höga ambitioner för ett hållbart byggande och utvecklar området med klimatsmarta lösningar och den allra nyaste tekniken för hållbarhet.

Illustrationsplan för Öster Mälarstrand där etapp 3, 4 och 5 är sammansatta till en helhet.

Länk till illustrationsplanen i högupplöst formatPDF

Kajstaden etapp 3

Kajstaden började byggas 2018 och är den första av de två etapperna precis intill vattnet och bryggorna nära Steam hotell och actionbadet Kokpunkten. Kvarteren är stadslika i grunden, men skapade för att släppa in ljus och ge bostäderna så mycket utsikt mot Mälaren som möjligt. Arkitekttanken har varit tydlig när det gäller den öppna känslan, tryggheten och närheten till vattnet. Kvarteren utgår från platsens unika läge vid den gamla industrimiljön, Kraftverksparken och Notuddsparken. Kajhusen orienterar sig mot hamnbassängen och eftermiddagssolen.

Längs med kajen kommer ett fint promenadstråk att växa fram med sittplatser och uteserveringar. Kajen tillåter byggrätter för t ex restaurang och kaféverksamheter i anslutning till själva bryggdäcket. I hörnet mot Kokpunkten kommer också ett stort trädäck att byggas. Staden arbetar för att miljöerna kring vattnet ska bli trevliga mötesplatser och ett extra vardagsrum både för de som bor i området och för besökare.

Länk till detaljplan 3, Kajstaden (Dp 1797) på Västerås stads webbsida

Parkstaden etapp 4

Parkstaden kommer att ligga direkt granne med Kajstaden - inbäddad mellan parkstråket och Notuddsparken. Husen ramas in av öppna gårdar och parkstråk, med klara siktlinjer ut mot vatten och natur. På utvalda platser i stadsdelen placeras högre hus som fungerar som noder i området tillsammans med det gamla kraftverket.

I Västerås Översiktsplan 2026 är ambitionen att etapp 4 på Öster Mälarstrand ska bli Västerås första hållbara teknik‐ och miljöstadsdel. Ett exempel på det är att Svea fastigheter har byggt Sveriges största flerbostadshus som är ett plusenergihus i kvarteret Neptun.

Länk till detaljplan 4, Parkstaden (Dp 1842) på Västerås stads webbsida

Förseglet etapp 5

Området gränsar nästan helt till den nya bebyggelsen som växer fram på Öster Mälarstrand. I öster möter området Björnövägen och en del av Mälarparken. Området har under många år varit plats för bland annat stora lagerlokaler och båtuppställningsplatser. Rivningen av de befintliga byggnaderna och sanering av marken börjar nu bli färdig. Bostads AB Mimer äger den större delen av området.

Mimer planerar att bygga cirka 1500 bostäder mellan 6 och 16 våningar höga. Ett underjordiskt garage med 900 platser finns också med i planerna. Byggstarten sker under 2019 och kommer troligen att pågå i 6-8 år.

Länk till detaljplan 5, Förseglet (Dp 1843) på Västerås stads webbsida

Skoltomten

På området som kallas skoltomten planerar staden att bygga en skola, bostäder, strövstig och en aktivitetsplan.

Länk till detaljplan 1876 på Västerås stads webbsida

Upptäck Öster Mälarstrand i 3D - klicka dig runt i området

Via bilden nedan når du en karta där du kan klicka på olika platser i området och få mer information om dem. Kartan uppdateras löpande. Tänk på att använda en bra internetanslutning och webbläsaren Chrome, så går sidan snabbare att ladda och fungerar bättre.

3d bild över östra Mälarstrand

Du kan nå kartan genom att klicka på bilden eller besöka visualiseringsbordet i Stadshuset. Klicka på informationspunkterna på kartan för att ta reda på mer om projektet. 

Det här har vi redan gjort!

Skola och förskola

Förskolan Triton öppnade i januari 2018 och har plats för 72 barn fördelat på fyra avdelningar.

Torg och parker

Hela den vackra Mälarstranden präglas av bryggorna och de sjönära grönytorna som ger stadsdelen dess karaktär. Dit letar sig många västeråsare för att motionera och för att fylla sina sinnen med vackra vyer och frisk sjöluft. På sommaren lockar sol och bad och på vintern när isen lagt sig på Mälaren kan du enkelt ta dig ut på en skridskotur på den plogade banan. Från Öster Mälarstrand går banan ut mot Östra Holmen och vidare ut till Björnöbron.

Lasse Färnlöfs plats med sittplatser och en Mälarinspirerad lekplats ligger i hjärtat av Öster Mälarstrand, kringgärdat av caféer och restauranger i anslutning till strandpromenaden. Parken är uppkallad efter jazzmusikern och västeråsaren Lasse Färnlöf som bland annat är känd för att ha skrivit Att angöra en brygga.

Kapellparken ligger i anslutning till Lasse Färnlövs plats. Där har staden anlagt en trivsam park med fontän och rabatter där du kan slå dig ned på någon av de många sitt- och liggplatserna och titta ut över Mälaren.

Poesiparken byggdes 2016 och är en lekplats som har hämtat inspiration från västeråsaren och nobelpristagaren Tomas Tranströmers poesi och insektsintresse. Här kan du bland annat leka i ett hus fyllt av poesi, åka linbana, rutschkaka och tåg. Allt under uppsikt av stora insekter, fåglar, svampar och växter.

Notuddsparken är en liten bevarad oas som staden gjort mer tillgänglig genom att anlägga gångstigar och spänger. Längst ut på Notudden ligger en ceremoniplats med sittplatser i en halvcirkel. Detta ska vara en plats för vigsel, meditation och samling.

Mälarparken är en så kallad stadsdelsskog med många trevliga gång- och löpspår. I Mälarparken ligger Himlabacken som på vintern är en populär backe för pulkaåkning dag som kväll eftersom backen är belyst.

En förvandling från industri- till bostadsområde

Starten för byggandet av bostäder på Öster Mälarstrand var på 1990-talet och Västerås nya stadsdel, Öster Mälarstrand, var född. Tidigare hade området varit stängt för allmänheten. Redan för flera hundra år sedan var läget gynnsamt för olika typer av verksamheter. Vid utgrävningar har arkeologer hittat rester av ett tegelbruk från 1600-talet. Under modern tid fanns stora industrier som Vattenfall, SMT och innan dess huserade Flygvapnet här med flygverkstäder och hangarer för sjöflyg. År 1926 uppfördes verkstäder för reparation av flygplan på området som avvecklades i slutet av 1960-talet.

När Vattenfall lade ner ångkraftverket frigjordes ännu mer mark för bostäder. För att kunna bygga bostäder har marken sanerats från rester som industriverksamheten lämnat efter sig. Ett hotell och ett populärt actionbad har byggts i kraftverket. 

Titta gärna på filmen där Västerås stads projektledare för Öster Mälarstrand, Ulf Edvardsson, berättar om utvecklingen av området.

Bra länkar

Bra länkar

Mer information om Öster Mälarstrand

Länk till östermälarstrand.selänk till annan webbplats

Parkeringsplatser

För att se till att det finns parkeringsplatser i området, både för boende och besökare, har Västerås stad byggt parkeringshuset Däcket som öppnades i slutet av juli 2018. På västerås.se kan du läsa mer om parkeringshuset.

Länk till Västerås stads information om parkeringsplatser

Sveriges största småbåtshamn

Sveriges största småbåtshamn heter Mälarparken och ligger på Öster Mälarstrand. Småbåtshamnen, som är ett viktigt nav i området, utvecklas löpande för att kunna ta emot fler båtar och för att skapa fina miljöer för boende och besökare.

Om du är intresserad av att hyra en båtplats är du välkommen att kontakta Västerås stad för information om lediga platser osv. På vasteras.se kan du läsa mer.

Länk till Västerås stads information om båtplatser

Kollektivtrafik

Till Öster Mälarstrand går buss 2 som stannar längs med Björnövägen med 10-minuterstrafik åt båda håll. I augusti 2018 började även busslinje 11 trafikera längs Öster Mälarstrands allé. Mer information om tidtabeller hittar du på VL:s webbsida.

Länk till VL:s webbsida.länk till annan webbplats

Hitta hit

Hitta hit

Debug

Tack för din återkoppling!
Berätta vad vi kan göra bättre på sidan. Vi kan tyvärr inte svara på dina synpunkter men de är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen. Använd våra kontaktuppgifter om du vill ha svar på en fråga.