Visa sökformulär

Rent Västerås

Under 2020 tar vi tag i problemet med nedskräpningen i Västerås med flera aktiviteter. Vill du vara med och bidra med egna aktiviteter som minskar nedskräpningen i staden är du välkommen att delta.

Fokus på fimpar och allmän nedskräpning

Vi kommer framför allt att lyfta problemet med tobaksfimpar och den allmänna nedskräpningen på gator, torg och i naturen. Det kommer att genomföras ett antal olika aktiviteter där västeråsarna får möjlighet att göra rätt och lära sig mer om konsekvenserna av nedskräpningen.

Rent Västerås logotype

Vill du vara med och minska nedskräpningen?

Det finns naturligtvis många nedskräpningsområden som kan behöva uppmärksammas. Har du eller din förening/organisation egna idéer om hur ni kan genomföra en aktivitet som bidrar till ett tryggare och trivsammare Västerås är du/ni välkommen att delta. Det finns redan nu några lokala initiativ som engagerar sig kring nedskräpningen men det kan också vara nya initiativ som kan starta under året.

Vi vill gärna uppmärksamma och visa vår uppskattning för de som föregår med goda exempel för ett trivsammare Västerås. De aktiviteter vi får kännedom om publicerar vi här på vasteras.se.

Är din förening/organisation intresserad att delta så skicka ett mail där du beskriver aktiviteten. Du kan höra av dig när som helst under året eftersom projektet pågår under hela 2020. Förutom att berätta för oss vill vi gärna att du synliggör och sprider din aktivitet i sociala medier under hashtagen #rentvästerås. Du får också gärna använda hashtagen i eget material och kanaler.

#rentvästerås

Maila din idé till projektledaren Linda Granath, linda.granath@vasteras.se

Aktuell kampanj med Håll Sverige Rent

Den 19 september är det dags för Håll Sverige Rent-dagen 2020. Passa på att bli en del av en rörelse som tröttnat på skräpet och tar saken i egna händer – bokstavligen! Hur du anmäler dig och information om kampanjen finns på Håll Sverige Rents kampanjsida.
Håll Sverige Rentlänk till annan webbplats

Bakgrund, syfte och mål

Det är kommunstyrelsen som fått uppdraget att minska nedskräpningen i kommunen. Syftet är förutom att minska nedskräpningen även att synliggöra problematiken och peka ut riktningen för hur staden ska fortsätta att arbeta strategiskt kring nedskräpning. Projektet samordnas av miljö- och hälsoskyddsförvaltningen tillsammans med teknik- och fastighetsförvaltningen, kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen, barn-och utbildningsförvaltningen, stadsledningskontoret.

Det här några av aktiviteterna under 2020

 • synliga allmänna askkoppar placeras där de behövs mest och där rökare stör minst
 • dekaler på dagvattenbrunnar om att fimpar som slängs där hamnar i Mälaren och skadar miljön och sprider mikroplast
 • fimpröstningsautomater med olika frågor som ska minska nedskräpningen av fimpar på gator och torg finns från och med september på fyra platser i staden, Stora Torget, Elbakajen, Stadsparken och vid Filmstaden
 • den allmänna nedskräpningen ska synliggöras i gabionburar som en konkret påminnelse av mängden skräp som slängs på marken
 • nya Big Belly-sopkärl i gå-city för mindre nedskräpning i city
 • nya Big Belly-sopkärl till Björnöbadet och ställ med skräppåsar för att minska nedskräpningen på badet
 • förskolor, skolor och barn- och ungdomsidrottsföreningar i Västerås erbjuds vara med i Skräpplockardagarna i vår.
  Håll Sverige Rent meddelar att de pausar alla nya materialbeställningar till skolor och förskolor på grund av Covid-19 från och med den 17 mars. Om det innebär problem maila omgående till spd@hsr.se
 • VL-bussarna dekoreras med loggan #rentvästerås och syns på flera bussar från maj.

Övriga lokala engagemang

 • Drygt 28 kilo skräp plockades under Strand-skräpplockardag den 21 september kl 17.00-18.30. Det var andra gången skräpplockardagen anordnades av Svenska kyrkan längs stadens kuststräckor; Lögastrand, Hökåsengropen och Lövudden.
 • Bjurhovda fritidsgård bjuder in boende i området och ungdomar till Håll Sverige Rents skräpplockardag på lördag den 19 september 16.00-17.30. De som deltar bjuds på fika och ungdomar som är med och plockar skräp kan vinna biobiljett. Samling vid fritidsgården.
 • Barnens Botaniska vid stadsbiblioteket i Västerås arrangerar regelbundet skräpjakt i parken med alla barnen. Följ gärna deras jakt på skräp på deras Instagramkonto.
 • Vänliga Västerås (SKRÄPO) har en stor vårstädning den 9 maj. Västerås stad kommer att hjälpa till att samla in och sammanställa resultatet av vårstädningen.
 • Håll Sverige Rent ordnar Nordiska kusträddardagen, ett skräpplockarevent i Västerås den 2 maj. Det är en dag då människor i hela Norden plockar skräp längs kusten, vid en sjö eller annat vatten.
 • Lördag den 4 april ska ungdomar från Gideonsberg IF Fotboll F04/05 och Västerås SK Fotbollsakademi ge sig ut på städuppdrag i sin närmiljö. De ska plocka skräp vid Mårtens Hage i Gideonsberg respektive vid Lögarängen och Lögastrand. Uppdragen har de fått av Städa Sverige i samarbete med Västerås Stad.
 • Mikaelikyrkan anordnar skräpplockardag onsdag den 3 juni kl. 16:00-18:30. Samling vid Mikaelikyrkan för att plocka skräp i närområdet vid Hammarbacksgatan och Råbyleden. Ta med egen påse och handskar och eventuellt griptång! Efteråt finns fika och grillat att äta utomhus för en enkel kostnad. Ingen föranmälan behövs. Bara kom!
 • I september kommer två handelsklasser vid CEH – Carlforsskas Ekonomi och Handelsskola synliggöra nedskräpningen i Västerås med hjälp av ett ploggingevent. Eventet vill visa hur ungdomar kan påverka situationen på ett optimistiskt och hållbart sätt. Ploggingen sker i form av tävlingsmoment; en huvudtävling och tre deltävlingar, som förutom insamling av skräp ska uppmuntra ungdomars kreativitet och förmåga att hitta lösningar på problem, bl a för bästa funktionella insamlingspåse.

Några bidrag från vårstädningen 9 maj

SKRÄPOS städdag den 9 maj fick många att gå ut och städa. Bland annat i ett litet skogsparti med många stigar, mellan Hammarbacksvägen och motionsspåret i Råbyskogen.
Flera personer plockade skräp vid Norra Björnön och på västra sidan om utförslöpan mot Saltängsrondellen. Och på endast 50 minuter plockades en hel svart sopsäck med skräp längs med vattnet vid Lögarängen.

Fiskar gillar inte fimpar

Visste du att fimpar som slängs i dagvattenbrunnar hamnar direkt i Mälaren? Eller att fimpar innehåller plast och giftiga tungmetaller? Fimpen är skräpets värsting. Runt 1 miljard fimpar slängs på gator och torg i Sverige varje år. Det motsvarar ungefär 108 ton plast som hamnar i våra utemiljöer varje år. #rentvästerås i samarbete med Mälarenergi.

Fiskar och skräp hör inte hemma i gatubrunnarna, Mälarenergilänk till annan webbplats

Skräpplockardagarna lockade över 8000 barn och vuxna

Grattis avdelning Vintergatan på Tillberga förskola. Förskolan var en av 82 skolor, förskolor och barn- och ungdomsföreningar som deltog i vårens Skräpplockardagar i Västerås. En kampanj från Håll Sverige Rent där barn och unga plockar skräp och lär sig mer om skräpets konsekvenser.

Alla som deltog var också med en tävling arrangerad av stadens nedskräpningsprojekt #rentvästerås. Förskolebarnen vinner en dag på Björnögården med femkamp. Även Carlforsska Ekonomi- och Handelsskola klass HA18 och klass HA19 vinner en svindlande upplevelse bland trädtopparna på Björnögårdens höghöjdsbana för sin planering av ett kommande ploggingevent.

Brunnsdekal
Skräpplockardagarna
Skräpplockning
Hjälpte informationen på denna sida dig?