Välkommen på invigning av Vasagatan!
Kom och roa dig kungligt på Vasagatan! Vi firar att stöket är över och att gatan är finare och mer tillgänglig för alla.
Förslag på hur vattenparken på Sätra kan komma att se ut. Illustration: Tovatt Architects & Planners och Mandaworks AB
Västerås stad utvecklar Sätra – en ny stadsdel mellan Norra Erikslund och Brottberga, precis i kanten av staden. Framkanten, om du så vill. För Sätra blir något extra. Här möts natur och stad, individer och generationer, återbruk och innovationer. Ledordet är hållbarhet.
Sätra får ungefär 2 000 bostäder i olika storlek, allt ifrån radhus och villor till större flerbostadshus. Ambitionen är en stadsdel med plusenergihus, lågtempererad fjärrvärme och solpaneler. En modern version av den klassiska trädgårdsstaden, med en lummig park som en grön midja genom området. Sätra ger möjlighet till kreativ stadsodling och rekreation i vacker miljö.
Fördjupning av översiktsplan för Sätra, föp 68
Preliminärt kommer byggstarten för infrastruktur att vara under 2021. Byggstart för bostäder kommer något år senare och förhoppningsvis kan de första invånarna på Sätra flytta in i slutet av 2023.
I slutet av 2020 var Sätras första detaljplan, dp 1913, ute på granskning. Nu ska tjänstemännen som arbetar med detaljplanen sammanställa alla inkomna synpunkter och göra förändringar utifrån dem. För att detaljplanen ska bli antagen behöver både Byggnadsnämnden och Kommunfullmäktige besluta att godkänna detaljplanen. Det kommer att göras under våren 2021.
Via bilden nedan når du en 3D-karta där du kan klicka på olika platser i området och få mer information om dem.
Använd en bra internetanslutning och webbläsaren Chrome, så går sidan snabbare att ladda enklare att använda. Du kan nå kartan genom att klicka på bilden. I Stadshusentrén finns också en fysisk modell över Sätra.
Preliminär indelning av markanvisningar för Sätra, detaljplan 1
Västerås stad bjuder in marknadens aktörer till markanvisning för bostadsbebyggelse inom Sätraområdet och den första norra detaljplanen, dp 1913. Inom den första detaljplanen kommer det att finnas flera markanvisningsetapper. Varje etapp kommer att ha lite olika fokus och olika typer av bebyggelse, såsom flerbostadshus, rad-, par-, och kedjehus. En övergripande utgångspunkt för markanvisningarna är Västerås stads arbete med Sätra som en hållbar stadsdel. Markanvisningsetapperna kan sedan delas upp i flera områden, eller lotter, som fördelas vid olika tillfällen.
Kartan visar en preliminär indelning av markanvisningsetapperna på Sätra i detaljplan 1.
Via länken kan du läsa mer om pågående, avslutade och kommande markanvisningar. Markanvisningar
Sätras dialogplats
I den delen av Skogen som ligger närmast Eriksborg har vi skapat en mysig grillplats där du kan lära känna Sätra. Vi kallar det dialogplats för att vi vill prata med er västeråsare om Sätra där! När du blickar ut över åkern från platsen tittar du på det som en dag ska bli bostadsområdet Sätra. Du är hjärtligt välkommen för en lugn stund, lek och grillning. Passa samtidigt på att lära dig lite mer om Sätra och om några som bor här redan idag – fladdermössen!
Dialogplatsen ligger vid motionsspåret i skogen mellan Eriksborg och Sätra. Om du kommer med bil från E18-hållet svänger du höger i rondellen vid Ica Maxi. Parkera sedan i den nordvästra delen av parkeringen vid gamla Västra sjukhuset, nuvarande Internationella Engelska Skolan. Det är en promenad på några hundra meter till dialogplatsen och det går bra att rulla barnvagn och rullstolar hela vägen fram.
Obs! Just nu är det lite svårare än vanligt att komma till dialogplatsen. Den delen av skogen som är mot Engelska skolan tillhör en annan detaljplan än Sätra och där pågår just nu bygget av flerbostadshus. Om du har skolan bakom dig och går mot höger så kommer du till en promenadväg som också leder dig till dialogplatsen.
På kartan ser du var platsen ligger.
Planarkitekt
Stadsbyggnadsförvaltningen
E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.
Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.
Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.