Visa sökformulär

Hållbara företagsidéer får stöd

Västerås stad satsar på att öka den sociala hållbarheten. Det innebär bland annat att fler människor ska få ett arbete och att nya typer av företag startas. Genom projekten Take Off och Crossover skapar vi en kreativ plats där detta kan bli verklighet.

Nya företag och fler människor i arbete

Genom att skapa nya företag får fler människor arbete. Crossover riktar sig till personer som har en idé som kan lösa problem i samhället. Take Off vänder sig till personer som har varit arbetslösa en längre tid. Personerna som deltar kommer att få tillgång till samma affärsnätverk som idag hjälper människor med företagsidéer att gå från idé till företag. Projekten samarbetar med målet att fler människor ska få ett arbete och att nya typer av företag startas, vilket också bidrar till att göra världen bättre.


Kolla in filmen

Här nedanför kan du se en film som beskriver Take Off och Crossover kortfattat.

Take Off

Idag finns det tusentals personer som har svårt att hitta tillbaka till arbetslivet i Västerås. Ett av initiativen för att få fler människor i arbete är projektet Take Off. I projektet samarbetar Västerås stad med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Kommunen samarbetar också med organisationer inom företagsutveckling och företagare i Västerås största satsning någonsin på området. Under tre år ska fler bli anställda i sociala företag* eller starta egna. Idén är att låta deltagarna utbildas i företagande och testa sina affärsidéer. De kommer att få tillgång till samma nätverk som idag hjälper människor med företagsidéer att gå från idé till företag.

Alla som börjar i Take Off får en grundkurs i hur man driver företag och kunskap om vad socialt företagande är. Vad som händer efter det är upp till deltagaren att bestämma tillsammans med sin handläggare i projektet. Metoden har testats med gott resultat i ett tidigare projekt och vidareutvecklas för att erbjudas till över tusen personer. Projektet finansieras av Europeiska socialfonden. Det sker i samarbete mellan Västerås stad, Västerås Science Park, Create Business Incubator, Coompanion Västmanland, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Take Off-deltagare.

Som Take Off-deltagare får du gå kurser för att lära dig att driva ett företag. Du kan även få praktisera din företagsidé tillsammans med gruppen som skapat den. På bilden syns en av deltagarna från Aros 2C som just nu gör det inom Take Off.

Det här vill Take Off uppnå

Fler ska bli anställda eller delägare i företag med fokus på social hållbarhet. Vi vill också utveckla och sprida metoden Take Off som ett nationellt och internationellt föregångsexempel på hur personer som varit utan arbete en längre tid eller har nedsatt arbetsförmåga kan komma tillbaka i arbete.

Kolla in filmen

Här nedanför kan du se en film som handlar om Take Off.

Crossover stöttar samhällsentreprenörer

Det finns entreprenörer som strävar efter att förbättra samhället genom sina företag. Det finns samtidigt en outnyttjad kapacitet hos invånare som vill hitta lösningar på samhällsutmaningar. I Västerås sker nu en kraftsamling för social hållbarhet och projektet Crossover bidrar till detta genom att stötta samhällsentreprenörer. Crossover skapar en plats och en metod där entreprenörer kan utveckla sin företagsidé så att den blir socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar. Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Västerås stad, Västerås Science Park och Create Business Incubator.

Logotype Europeiska regionala utvecklingsfonden
En man och en kvinna sitter och pratar vid ett bord. Framför sig på bordet har de en bärbar dator.

Crossover vill stärka entreprenörer som strävar efter att förbättra samhället med sina företag. Rikard Lundgren, grundare av Food2Change, får råd av Liena Ljungström, projektledare för Crossover. Foto: Per Groth

Det här vill Crossover uppnå

Målet med Crossover är att stärka samhällsentreprenörens företagsidé med hjälp av en företagscoach och skapa en mötesplats, där näringslivet, små och medelstora företag samt innovationssystemet utbyter kunskap och idéer. Crossover skapar ett nytt sätt att stödja hållbart företagande. Målet är att det förblir en väl fungerande verksamhet även när den treåriga projekttiden är slut 2019.

Vad menas med socialt företag? Jo, det är ett företag som:

 • Driver affärsmässig verksamhet
 • Är hållbart, såväl socialt, ekonomiskt och miljömässigt
 • Löser en samhällsutmaning
 • Återinvesterar vinsten, bland annat i att få sina anställda att växa som individer och har som syfte att integrera personer i arbetsliv och samhälle

Kolla in filmen

Här nedanför kan du se en film där Rikard Lundgren, Food2Changes grundare, berättar om vad Crossover har betytt för honom.

Kontakta oss

Carin Torstensson

Projektledare Take Off

Telefon: 021-39 11 38

Julius Dahlberg

Projektledare Crossover

Telefon: 0739-47 61 33

Det här händer i Västerås

 • Byggnadsnämnden sammanträder den 12 juni

  Onsdagen den 12 juni sammanträder byggnadsnämnden. Allmänhetens frågestund är i Röda rummet klockan 13.00. Själva sammanträdet startar klockan 13.15 och inleds med en öppen del.

Nytt i Västerås

 • Tyck om Bjurhovda

  Nu är det dags för dig som bor i Bjurhovda att lämna förslag på platser som du vill förbättra när det gäller gator, trafik och parker i området! Markera de platser du vill förbättra i vår digitala karta.

 • Västerås stad deltar i Mipim

  Idag åker en delegation från Västerås stad till investerarmässan Mipim i Frankrike. Investeringar i Västerås är nödvändiga för att staden ska utvecklas och vara en livskraftig plats att leva på. Med ett blomstrande näringsliv och hållbara investeringar ökar förutsättningarna för att finansiera andra...

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?