Visa sökformulär

Mat och måltidsmiljö på servicehus och äldreboenden

Projektet SMAK – Mat och måltidsmiljö för äldre i särskilt boende lyfter den betydelse matglädje har för hälsan och välbefinnandet.

Vi vill skapa den bästa måltidsupplevelsen

I Västerås stad vill vi skapa ett gott liv för våra äldre. Till det hör att erbjuda bästa möjliga mat och måltidsupplevelse för alla äldre på våra särskilda boenden. Projektet SMAK utvecklar tillsammans med verksamheterna i Västerås stad metoder för att höja kvaliteten på den äldres måltidsupplevelse och därmed bidra till en god livskvalitet. SMAK stödjer och inspirerar verksamheternas arbete med mat och måltidsmiljö. Syftet är ytterst att skapa ett långsiktigt bestående arbete kring mat och måltidsupplevelse för våra äldre.

Varför satsar vi på måltider?

Äldre som får tillräcklig energi och näring från dygnets alla måltider kan bevara sin hälsa, förebygga undernäring och sjukdom och få bästa möjliga effekt av medicinsk behandling. En äldre som tycker att maten är tilltalande och äter upp den, har goda förutsättningar att täcka sitt energi- och näringsbehov. Att tillgodose olika behov och önskemål kräver god kommunikation och samverkan mellan flera yrkesprofessioner. Projektet involverar olika personalgrupper som får möjlighet att utveckla sitt arbete med dagens alla måltider. Den äldre ska alltid kunna känna sig trygg med att personal som arbetar nära har tillräcklig kunskap för att erbjuda passande måltider i lämplig miljö.

Jenny Radeck, som är projektledare för SMAK, står framför en affisch som föreställer en korg med kantareller.

Jenny Radeck är projektledare för SMAK. Hon är ofta ute i verksamheterna för att hålla utbildningar för personalen.

Det här gör vi

Projektet bidrar med kunskap och kvalitetshöjande rutiner i vardagen. Kunskapen och rutinerna hjälper personalen att prioritera och göra bra val varje dag. Verktygen som vi använder är vedertagna modeller, som vi har brutit ned till mallar och checklistor för att all personal ska kunna följa dem. I projektet stöttar vi personalen i deras eget utvecklingsarbete. Det handlar om att arbeta utifrån de förutsättningar som finns i verksamheten och få en jämn kvalitet. Projektledaren utbildar personalen på plats ute i verksamheten och ser till att de följer rutinerna som har tagits fram gemensamt. Personalen kan alltid höra av sig till projektledaren för att få mer kunskap och råd.

Utbildningspaket

Vi har tagit fram ett utbildningspaket. Den första delen är en tvåtimmarsföreläsning inklusive workshop, där vi går igenom till exempel näringslära och vad som händer med vårt förhållande till mat när vi blir äldre och sinnena försämras. Vi ger konkreta tips hur personalen kan göra för att se till att äldre äter och dricker, till exempel påminna den äldre om att dricka, se till att maten är vacker och tilltalande och att den syns på tallriken genom att ha en färgad tallrik eller mat med olika färg. Projektledaren ger kunskap och personalen får sedan diskutera vad de behöver på sin enhet. Tillsammans sätter vi upp mål för enheten under projekttiden.

Del två i utbildningspaketet är en praktisk kurs, där personalen får använda de kunskaper som de har fått i del ett. De får testa att göra aptitretare och tillreda näringstäta mellanmålsalternativ. Principen är att det ska vara enkelt att laga, för då är det lättare att det görs. Efter del två är personalen redo att testa SMAK-konceptet på sin enhet.

Kolla in filmen

Här nedanför kan du se en film som visar inspirerande exempel på små och stora förändringar som deltagande enheter har genomfört.

SMAKs recepthäften

I projektet har vi också tagit fram två häften med recept, som är goda, lätta att laga och ger mycket energi. Här hittar du förslag på till exempel aptitretare, proteinrika mellanmål och bakverk samt tips på smaker som kan sätta guldkant på en måltid. Recepthäftena är skrivna för personal som jobbar med äldre på särskilt boende, men vi vill gärna sprida recepten till alla som är intresserade. Så kolla in SMAKs recepthäften och låt dig inspireras!

Här hittar du SMAKs recepthäfte del 1PDF

Här hittar du SMAKs recepthäfte del 2PDF

Aptitretare och näringsrika mellanmål lagade vid utbildningar i projektet SMAK.

Aptitretare och näringsrika mellanmål lagade vid utbildningar i projektet SMAK: snittar med färskost och rom, nougatmousse, fruktshake och omelett tillagad i mikrovågsugn.

Så här jobbar vi

Därför startade vi projektet

Inom Västerås stad har vi utvecklat konceptet framtidens mat. Syftet är att främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos barn, ungdomar och äldre. Utifrån framtidens mat har stadens äldrenämnd beslutat om en särskild satsning kring maten och måltidsupplevelsen för äldre på särskilda boenden. Projektet SMAK – Mat och måltidsmiljö för äldre i särskilt boende startades hösten 2016 och pågår till och med 2018.

Projektet SMAK har vid flera tillfällen uppmärksammats i media.

Länk till reportage om SMAK på SvT Västmanland 22 januari 2017länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Länk till inslag om SMAK i Sveriges radio P4 Västmanland 5 juni 2017länk till annan webbplats

Länk till reportage om SMAK på SvT Västmanland 18 februari 2018länk till annan webbplats

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Ett lyft för Vasagatan

    Nu är det klart att underhållsarbetet längs Vasagatan kommer att ske under våren och sommaren 2019. Det är cirka 150 meter mitt i city som får nya trottoarer, sidoområden samt ny asfalt på gatan. Området börjar från korsningen vid Vasagatan och Hantverkargatan och fortsätter en bit förbi korsningen ...

  • Högstadieskola planeras på Bryggargården

    Bryggargården kan komma att byggas om till en skola. Det står klart sedan fastighetsnämnden beslutat att köpa fastigheten och den drygt 3300 kvadratmeter stora tomten. Tanken är att bygga en högstadieskola för cirka 500 elever.

  • Pratande soptunnor invigdes i Vasaparken

    Kasta skräp - och hör sen! Det är budskapet bakom de tre soptunnor som på fredagen invigdes längs det stora promenadstråket i Vasaparken. Avsikten är att med roliga fakta få människor att minska nedskräpningen.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?