Stort steg framåt i Södertälje sluss

På lördagsmorgonen den 9 november inleddes den planerade undervattensgjutningen av bottenplatta med bottenförankringar i norra byggropen i Södertälje sluss. Ett 50-tal betongbilar körde under helgen sammanlagt 1700-2000 kubikmeter till platsen.

Det omfattande och komplicerade arbetet skedde i helgen i Södertälje sluss. Så här beskrivs det på Sjöfartsverkets webb:

Betongen leds ned i vattnet via två betongpumpsmaster som är drygt 50 meter. Dykaren flyttar i sin tur röret allt eftersom och fördelar ut betongen jämnt. Dykaren jobbar på 14 meters djup och trots strålkastare på hjälmen är synfältet mycket begränsat. Dykaren har radiokontakt med en kollega som även sköter lufttillförseln. En tredje kollega står i beredskapsläge.

Betongbilar Södertälje

Vid klockan sju på lördagsmorgonen var betongbilarna på plats i Södertälje sluss. Foto: Sjöfartsverket.

– Eftersom gropen ligger under grundvattennivå skulle botten tryckas upp om vi först hade torrlagt gropen. Gjutningen är tvungen att ske i vatten, förklarar Peter Knutsson, byggledare Betong, Sjöfartsverket, Södertälje.

Samma process kommer att upprepas i södra gropen, med den 16/11-17/11. All fartygstrafik stängs då återigen av från 07.00 på lördag morgon till 07.00 söndag morgon. Slussbron i Södertälje stängs av för fordonstrafik tidsintervallen fredag 23.00 - söndag kväll 24.00.

Publicerad

Senast ändrad