Besök hos bostads- och infrastrukturministern

Efter många års förberedelser börjar arbetet med nya resecentrum att gå från plan till verklighet. Under onsdagen tog Sveriges bostads- och infrastrukturminister emot besök från Västerås för att diskutera lösningar på resterande finansiering för resecentrums första etapp.

Det har pågått parallella arbeten med att lösa den statliga finansieringen för Trafikverkets delar av resecentrum under flera år. I tisdags kom nyheten att Trafikverket fått loss de först 95 miljonerna till bangårdens ombyggnation.

Trafikverket börjar bygga om bangården

Under onsdagen besökte en delegation med tjänstepersoner och politiker från Västerås bostadsminister Andreas Carlson (KD), för att diskutera lösningar för de resterande 500 miljoner kronor som behövs.

– Det var ett bra möte. Ministern var positiv och han var påläst i våra frågor. Han gillade hur vi hade delat upp bygget av resecentrum i etapper för att minska investeringskostnaderna. Vi har en positiv känsla för att finansieringen löser sig till NTP 2026, men vi kommer att arbeta hårt för att få till det tidigare än så, säger Sanna Edling, projektchef för Mälarporten.

Nyhetsbild


Arbete för att lösa resterande finansiering

Målet är att ha löst finansieringen redan innan nästa nationella plan (NTP) tas 2026. Västerås går fram med flera lösningsförslag som kan underlätta för staten att fatta beslut. Intresset för ombyggnationen är stort även hos näringslivet och andra närliggande kommuner så som Örebro, Karlstad och Stockholm, som också är beroende av bättre trafiklösningar på Mälarbanan. Västerås är också en viktig nod i den framtida tågsträckningen Oslo–Stockholm, som ska ta resenärerna mellan huvudstäderna på under 3 timmar.

– Resecentrum är ett moget objekt, detaljplanen är klar för antagande och vi är redo att börja bygga. Det är viktigt att staten förstår den nyttan som ett utbyggt resecentrum får för Västerås, för regionen och för Sverige. Vi har ett näringsliv som efterfrågar arbetskompetens, samtidigt som vi behöver bygga nya bostäder centralt, i Mälarporten och Kopparlunden. Allt det här är beroende av bättre infrastruktur, säger Sanna Edling, projektchef för Mälarporten.

Kontakt

Relaterade nyheter

Publicerad

Senast ändrad