Information om Västerås stads förhandling med Lantmännen

Västerås stad har förhandlat med Lantmännen om silon under flera års tid. Platsen där silon ligger idag är viktig för Västerås utveckling. Just nu står förhandlingarna stilla och vi vill här berätta vilken fakta som gäller i frågan. Att ställa i ordning en gång- och cykelväg längs silon är en plan som varit känd länge. Av hänsyn till pågående förhandling har vi väntat med detta, men nu måste vi gå vidare.

I projekt Mälarporten jobbar vi kontinuerligt med säkra och smidiga gång- och cykelvägar genom projektområdet för våra invånare och besökares skull. Just nu jobbar vi för att ställa i ordning en bit mark längs Lantmännens silo. Marken ägs av staden och den används redan som just gång- och cykelväg. Det här är den mest självklara och efterfrågade genvägen just nu, och stadens planer har varit kända under flera års tid.

Västerås stad äger den aktuella marken

Nyhetsbild

Västerås stad äger marken mellan Lantmännens silo och kajkanten. Lantmännen har använt den utan att betala hyra eller skriva avtal om nyttjanderätt.

Vi ansvarar för säkerheten på vår mark

Eftersom vi äger marken har vi ett ansvar för säkerheten där. Vi vet att marken redan används flitigt av både västeråsare och besökare – till fots, cykel, rullstol, med barnvagn, och så vidare. Tyvärr är det idag inte säkert att passera där, men genom att enkelt ställa i ordning 4 meter av totalt 22 meter på bredden till en gång- och cykelväg gör vi den säker att använda.

Avsikten med marken har varit känd under lång tid

Stadens avsikter och planer för marken har varit kända under lång tid. Det går bland annat att läsa i den fördjupade översiktsplanen för stationsområdet från 2013, där den aktuella marken pekas ut som en viktig gång- och cykelväg.

Fördjupad översiktsplan för Stationsområdet, antagen av kommunfullmäktige 2013-10-03 Pdf, 18.2 MB.

Vi förhandlar i enlighet med oberoende fastighetsvärderingar och kommunallagen

Staden har utsett ett förhandlingsteam med fullt mandat från ledningen i både politiken och på tjänstepersonssidan. Förhandlingsteamet har tagit in en oberoende värdering av fastigheterna och utifrån det satt ett pris att förhandla om. Vi behöver ta hänsyn till kommunallagen i fastighetsförhandlingar, och vi måste också se till vårt ansvar för hur vi hanterar skattebetalarnas pengar.

Har du fler frågor?

Vi förstår att det här väcker många frågor. Eftersom det är en pågående förhandling kan vi inte dela allt, men försöker att vara så transparenta vi kan samtidigt som vi behåller en affärsmässighet. Fråga gärna om du undrar något så svarar vi så gott vi kan, antingen genom kontaktformuläret nedan eller via vår Facebook-sida. Du kan också läsa mer på vår sida ”Frågor och svar” där vi samlar de vanligaste frågorna i projektet.

Vanliga frågor och svar om Mälarporten

Projekt Mälarporten på Facebook

Kontakta oss

Mälarporten

Om du har frågor eller funderingar kring projekt Mälarporten är du välkommen att höra av dig. Klicka på "kontakta oss", skriv din fråga och skicka in. Vi svarar så snart vi kan!

malarporten@vasteras.se
Kontakt

Relaterade dokument

Publicerad

Senast ändrad