Nu rivs betongfabriken

Stadsdelen Mälarporten fortsätter att växa fram och ge plats för bostäder, parker och verksamheter för västeråsarna. Nu har rivningen av den 70 år gamla betongfabriken börjat.

För ett par veckor sedan invigdes Thomas Betongs nya fabrik på Hacksta industriområde i Västerås. Den gamla fabriken i centrala Västerås var Sveriges äldsta i drift och den har producerat betong till närområdet i över 70 år. Nu har rivningsarbetet påbörjats för att ge plats åt den framväxande stadsdelen Mälarporten.

Underhållschefen Johan Englund på Thomas Betong är nöjd med läget för den nya fabriken, som också är mer effektiv och kommer att ha en lägre klimatpåverkan.

- Vi har haft ett bra samarbete med Västerås stad och hittat en bra lösning med platsen för den nya fabriken. Det känns bra och det är skönt att komma bort från centrum. Det är ingen fördel att ha en industri så centralt, med transporter in och ut, det är krångligt, säger Johan Englund.

Nyhetsbild


Men trots glädjen finns det även ett visst vemod över att lämna den gamla fabriken.

- Det är både roligt och vemodigt. Det är verkligen roligt för dem som jobbar där att få något nytt. De har slitit på Sveriges äldsta betongfabrik i många år så det blir stor skillnad i standard för dem. Samtidigt är det vemodigt för fabriken har varit en trotjänare i över 70 år och den har varit med och byggt upp hela Västerås, säger Johan Englund, underhållschef på Thomas Betong Västerås.

- Vi är nöjda med den här processen. Från stadens sida är vi glada över att Thomas Betong är nöjda med sin nya plats. Tack vare att de flyttar så kan vi utveckla staden för västeråsarna. Det är en win-win för båda parter, säger Sanna Edling, projektchef för projekt Mälarporten.

Fabriken beräknas vara riven i slutet av året och då övertas fastigheten av Västerås stad. Än så länge är det inte klart vad ytan kommer att användas till.

- På sikt så kommer Mälarportsområdet att växa fram här, det kan bli bostäder, skola, en park, vi vet inte ännu. Det är något som planprogrammet kommer att visa, säger Sanna Edling.

Kontakt

Relaterade nyheter

Publicerad

Senast ändrad