Snart liv och rörelse vid Mälarportens gömda pärla

Spårharpan ska få nytt tillfälligt liv, genom idéer sprungna ur arkitekttävlingen Europan. I tisdags hölls en kreativ workshop med arkitekter och medarbetare från Västerås stad för att ta fram förslag på vad som ska hända på platsen. Under en vecka i maj ska förslagen sedan genomföras.

Spårharpan, eller ”the amazing bushwoods” som området kallats av våra internationella arkitekter, ska snart få ett uppsving. Det gamla spårområdet mellan stationen och friidrottshallen söder om järnvägen är i dag övergivet och stundtals övervuxet med sly.

Men som en del i arkitekttävlingen Europan fick ett gäng arkitektstudenter från Europan upp ögonen för områdets potential.

Nyhetsbild

Idéer ska realiseras i maj

Det var under 2021 som Västerås stad genom projekt Mälarporten deltog i den europeiska arkitekttävlingen för unga arkitekter, Europan. Tävlingsuppdraget till arkitekterna handlade om att med hjälp av tillfällig arkitektur göra Mälarporten till ett levande och attraktivt område under tiden som det planeras och byggs. Två vinnande team utsågs och i mitten av mars träffades de tillsammans med medarbetare från Västerås stad, Mimer, Expectrum och Grillska gymnasiet för en kreativ workshop. Målet: att ta de vinnande idéerna vidare till att bli verklighet. Redan i maj är planen att börja skapa en plats i området.

– Det är en spännande yta att arbeta med då den har lämningar från svunnen tid såsom tågspår och gamla växlar som lämnats lite till sitt öde. Det har också fantastisk potential med silon som en spännande kuliss. Då båda teamen ser väldigt mycket fram emot att ta sig an ytan, säger Marit Sihm Kvenangen, kreativ projektledare för projekt Mälarporten.

Västeråsarna välkomnas att bidra

Under mars och april ska de två arkitektteamen arbeta vidare på hemmaplan, för att sen återkomma med konkreta förslag på ytan. De kommer också att ge önskemål om återbrukat material att kunna använda sig av.

– När det väl är dags för förverkliga idéerna kommer vi att bjuda in västeråsarna att hjälpa till. Vi ser så mycket fram emot att skapa något för västeråsarna i det här området som sedan länge är lite bortglömt. Det blir ett första steg i att se vår nya stadsdel Mälarporten växa fram, säger Marit Sihm Kvenangen.

Kontakt

Relaterade nyheter

Publicerad

Senast ändrad