Tävlingsförslagen för Mälarporten närmare verklighet

Urbana odlingar, en bygglekplats, utsiktstorn och en paviljong som kan användas för forskning och utbildning om hållbarhet. Det är några av komponenterna i de arkitektförslag som tagits fram genom tävlingen Europan för att göra Mälarporten attraktivt att besöka redan i dag och under den långa byggtiden. Nu går idéerna mot att bli verklighet.

– Det är många bra förslag som vi vill gå vidare med. Därför vill vi plocka det bästa från de fyra vinnande förslagen för att se hur vi kan få absolut bästa resultat, säger Viktoria Brandel, kreativ projektledare för Mälarporten.

Uppdaterat förslag med de bästa idéerna ska tas fram

Under 2021 deltog Västerås stad i den internationella arkitekttävlingen Europan. Fyra vinnande bidrag utsågs, som alla tog fram lösningar på hur Mälarportsområdet kan bli trevligt och attraktivt att besöka under den långa byggtiden.

Den 17 maj besökte de vinnande arkitekt-teamen Västerås för att tillsammans med juryn och staden se vad som är möjligt att genomföra.

Nyhetsbild

 

 

Hela arbetet har utgått från grundläggande värden om vad Västerås vill utgå från och skapa för invånarna. Det är viktigt att kunna använda den potential som finns inom Mälarporten och att skapa närhet till grönska och vatten. Idéerna ska även vara nytänkande och bidra till trygghet, samtidigt som de är inkluderande – tillgängliga för alla.

– Vi tror på de här förslagen. Vi är många som har gått igenom alla idéer, och hjälpts åt att prioritera vad vi vill och vad vi kan göra verklighet av. Nu jobbar vi vidare med att ta fram förslag som kombinerar de bästa idéerna . Vi hoppas kunna få delar av dem på plats i Mälarporten redan under hösten, säger Sanna Edling, projektchef för Mälarporten.

Om Europan

Tävlingen Europan är för arkitekter under 40 år. Tävlingen ska bland annat att skapa kontakt mellan unga arkitekter och uppdragsgivare och skapa nya idéer till stadsutveckling. Varje stad som deltar väljer själva ut vilket område eller plats som tävlingen ska fokusera kring. En internationell jury utser en vinnare i varje tävlande stad.

Europan 7
Europan workshop
Europan workshop 2

Publicerad

Senast ändrad