Västerås stad lanserar AR-app med Mälarporten som pilotprojekt

Västerås stad lanserar en AR-app för att invånare och intressenter ska kunna uppleva stadsbyggnadsprojekt på ett nytt sätt! Mälarporten och Västerås nya resecentrum är först ut i appen som visar hur Västerås utvecklas med hjälp av tekniken Augmented Reality. Appen kan laddas ner på App Store.

I vanliga fall kan intresserade ta del av stadsutvecklingsprojekt och planerade byggnader genom att se planritningar, visionsbilder och ibland även fysiska modeller i olika material. Ritningar är inte lätta för alla att förstå, modeller kräver att den intresserade besöker en viss plats, och de är även svåra att uppdatera om planerna ändras och detaljer justeras. För att alla intresserade lättare ska förstå vad som planeras, och kunna ta del av informationen där och när det passar dem, har vi skapat appen Västerås utvecklas. I den är det lättare att få en känsla av det som ska byggas och att se exakt var t.ex. ett hus ska placeras.

I Västerås stads nya app Västerås utvecklas hittar du information om pågående och kommande projekt i staden. Placera ut dem framför dig, vrid, vänd och se hur Västerås utvecklas. Du kan se projekten på plats, hemma på ditt köksbord eller i 3D i telefonen eller läsplattan. Du kan även läsa mer om projekten och på en karta se var projekten planeras. Det första projekt som presenteras i appen är Mälarporten och Västerås nya resecentrum. Framöver hoppas vi kunna visa en mängd projekt i appen, för att fler ska ges möjlighet att uppleva framtidens Västerås redan på planeringsstadiet.

Bara App Store? Vi som har Android då?

Vi vill självklart att även alla som har Androidtelefoner och – plattor ska kunna uppleva Västerås stadsutvecklingsprojekt i AR. Apple ligger dock före i utvecklingen av AR-tekniken, och därför beslutade vi oss för att utveckla appen för App Store först. På så vis hoppas vi att tekniken hinner ikapp så att vi under hösten kan erbjuda en lika bra upplevelse för alla användare som hämtar sina appar i Google Play.

Frågor om appen Västerås utvecklas

Har du frågor om appen är du välkommen att kontakta Viktoria Ohlsson, kommunikatör i Projekt Mälarporten, 021-39 01 08, viktoria.ohlsson@vasteras.se .

 

Publicerad

Senast ändrad