Europeiska mobilitetsveckan

Den Europeiska mobilitetsveckan pågår mellan den 16 och 22 september varje år. Det är ett initiativ från EU för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Vi inleder veckan med att ge fria bussresor i samband med Kulturnatten den 17 september. Den 20 september bjuder Västerås stad, Region Västmanland och Svealandstrafiken in till en mobilitetsdag i samband med Europeiska mobilitetsveckan.

Datum: 16 september - 22 september 2022
Tid: Mobilitetsdagen sker 20 september klockan 12.00-18.00
Plats: Fiskartorget
Pris: Gratis (gäller ej cykelservice som kostar 300 kronor)

Veckans program

17 september: Fria bussresor i Västerås i samband med Kulturnatten.

Fria bussresor under Kulturnatten Länk till annan webbplats.

20 september kl. 12-18: Mobilitetsdag på Fiskartorget med Västerås stad, Region Västmanland och Svealandstrafiken. Läs mer om mobilitetsdagen nedan.

Hela veckan: Vill du inspirera andra eller bli inspirerad av alla hållbara resesätt och aktiviteter som pågår i Europa? Använd och sök gärna efter #MobilityWeek på sociala medier.

Kalenderbild


Om Mobilitetsdagen

Den 20 september bjuder Västerås stad, Region Västmanland och Svealandstrafiken in till en mobilitetsdag i samband med Europeiska mobilitetsveckan. Vi finns på plats på Fiskartorget klockan 12.00-18.00. Här visar vi upp VL:s nya elbuss, Västerås stads olika cyklar och elsparkcyklar. Vi kommer också att berätta om trafiksäkerhet, cykelöverfarter och om Europeiska mobilitetsveckan.

Program:

  • Lär dig om Västerås nya cykelöverfarter
  • Titta på stadens olika cyklar och elsparkcyklar
  • Sahlbergs cykel erbjuder enklare cykelservice på plats, läs mer nedan
  • Titta in i VL:s nya elbuss
  • Träffa representanter från VL och Svealandstrafiken

Välkommen att diskutera hållbar mobilitet med oss!

Om VL:s nya elbussar

Under hösten 2022 börjar VL:s nya elbussar rulla i stadstrafiken i Västerås, som ett komplement till biogasbussarna. I samband med eventet kommer en av de nya elbussarna stå parkerad på Fiskartorget i Västerås. Ta chansen att kika in i den, ställ frågor och tyck till om allt som rör kollektivtrafiken i Västmanland. Kanske vill du veta mer om hur du reser med ditt betalkort? Eller hur flextrafiken fungerar?

Representanter från både VL och Svealandstrafiken finns på plats.

Om cykelservice

Sahlbergs cykel kommer dit med sin utrustade servicebuss och ett tält för att utföra enklare service. Cyklisterna får lämna in cykeln och hämta den senare när den är klar.

Observera. Servicen kostar 300 kronor/cykel. De bedömer att de hinner med cirka 30 cyklar mellan klockan 12-18. Först till kvarn gäller.

En enklare cykelservice innehåller följande:

  • Översyn (Information angående behov av reparationer, inga reparationer utföres)
  • Kedjan smörjs och spänns
  • Däcktryck kontrolleras och justeras
  • Justering av broms och växel

Publicerad

Senast ändrad