Arbetslöshet
Om du är arbetssökande under en längre tid kan du få hjälp av Västerås stad. Vi kan till exempel hjälpa till med kartläggning, utbildning och olika arbetsmarknadsinsatser i form av vägledning, praktikplatser och arbetsträning.
Arbetsmarknadsinsatser, praktik och arbetsträning
För dig som är arbetssökande finns möjlighet till vägledning, praktik och arbetsträning hos arbetsmarknadsenheterna. Vi erbjuder dig hjälp för att underlätta vägen till eget arbete. Det kan bland annat vara vägledning, praktik eller arbetsmarknadsanställning.
Du får en coach som hjälper dig att hitta rätt utifrån dina behov, möjligheter och önskemål. Vi arbetar lösningsfokuserat. Det innebär att vi fokuserar på dina styrkor, resurser och möjligheter.
Hos oss kan du få:
- kartläggning av din kompetens och erfarenhet
- möjlighet att validera dina kunskaper
- stöd att nå dina mål
- bli coachad i att söka arbete
- språkpraktik
- arbetsprövning och praktik
- förbättra din fysiska hälsa
- stärka din självkänsla
Vi har ett brett kontaktnät med näringslivet och egna arbetsträningsplatser.
Många av insatserna kan du inte söka själv. Din handläggare på arbetsförmedlingen eller kommunens försörjningsstöd hjälper dig.
Vi erbjuder, tillsammans med familjecentrum och vuxenutbildningen, möjlighet för föräldralediga mammor att komma på kostnadsfria träffar Svenska för mammalediga.
Vägledning för romer, VIA
Västerås stad arbetar med inkludering av romer genom verksamheten VIA som betyder väg på latin. Uppdrag handlar om att hitta vägar för att bryta romska barns, ungdomars och vuxnas utanförskap.
Arbetet utgår från regeringens långsiktiga strategi för romsk inkludering som gäller från 2012-2032.
För dig som är rom
Du som är rom i Västerås kommun kan vända sig till VIA för att:
- få råd och stöd
- vägledning och lotsning
- ta del av flera av Västerås stads arbetsmarknadsresurser.
För dig som möter romer i ditt arbete
VIA arbetar med individer och grupper utifrån deras behov och erbjuder konsultativt stöd till medarbetare som möter romer i sin verksamhet.
VIA erbjuder även föreläsningar och information om romsk historia, kultur och traditioner.
Utbildning
Du som vet att du vill utbilda dig kan vända till Vuxenutbildningscentrum. Du kan antingen läsa på grundläggande eller gymnasial nivå. Du kan välja att studera för att få en yrkesexamen eller bli behörig till högskola och universitet.
Vägledning för ungdomar
Verksamheten Arenan är till för dig som bor i Västerås, är mellan 16 och 20 år och inte går ett nationellt program på gymnasiet eller som är på väg att avbryta dina gymnasiestudier.
Ekonomi och arbetslöshetsersättning
Du ska i första hand kontakta din a-kassa för att få information om arbetslöshetsersättning. Det förutsätter också att du är inskriven och aktiv hos Arbetsförmedlingen. Mer information om arbetslöshetsersättning hittar du på Arbetsförmedlingens webbplats.
Information om arbetslöshetsersättning, Arbetsförmedlingen
Om du inte har rätt till någon arbetslöshetsersättning kan du söka ekonomiskt bistånd, även kallat försörjningsstöd, från Västerås stad.
Kontakta oss
Arbetsmarknadsenheterna
Reception för arbetsmarknadsenheterna Arbetsrehabilitering, Jobbcentrum och Utvecklingscentrum
Ingenjör Bååths gata 47, ingång T6 och våning D
Telefonnummer: 021-39 15 50
kundtjanst.arbetsmarknad@vasteras.se