Visa sökformulär

Arbetslöshet

Om du är arbetslös under en längre tid kan du få hjälp. Vi kan till exempel hjälpa till med utbildning eller praktikplats.

Utbildning

Vill du gå en yrkesutbildning på gymnasial nivå eller läsa enstaka ämnen för att kunna söka till högskola eller yrkeshögskola ska du vända dig till Vuxenutbildningscentrum.

Via den här sidan hittar du kurskatalogen och kan även skapa ett studerandekonto. Det behövs för att kunna söka vuxenutbildning.
länk till annan webbplats
Vill du gå en utbildning på högskola eller yrkeshögskola hittar du länkar här till utbudet i Västerås.länk till annan webbplats

Praktik och arbetsträning

För dig som varit arbetslös en längre tid finns möjligheten att göra praktik eller få utbildning via AMA Arbetsmarknad. För att ta del av AMAs verksamhet börja du med att ta kontakt med Arbetsförmedlingen.

Länk till Arbetsförmedlingens webbplats.länk till annan webbplats

Chance 2 change

Chance 2 Change (C2C) är en arbetsmarknadsåtgärd för dig som är mellan 18 och 25 år, bor i Västerås och som på grund av din kriminella och sociala bakgrund har svårt att komma ut i arbete och /eller utbildning. Social träning, samhällskunskap och praktik är delar av vad som ingår i verksamheten. Målet är studier eller arbete på den öppna arbetsmarknaden. Vi rekryterar till gruppverksamhet två till tre gånger per år.

Är du intresserad? Ta kontakt med vår vägledare Maria Authén.

Mejl: maria.authen@vasteras.se
Tele: 021-39 41 63

Om du är aktuell för programmet kommer vi kalla dig till en
intervju. Du anställs i första hand i sex månader.

Så går det till

Den första perioden innehåller personliga utvecklingsmetoder, där mycket baseras på social träning, samhällskunskap och enskild planering. Vi träffas varje dag kl 9-13.   Tillsammans och enskilt arbetar vi med att förbereda dig för arbete eller studier.

I period två blir det aktuellt med studier eller arbetsintroduktion / praktikplats som vi ordnar. Under Period två har du uppföljningsträffar på arbetsplatsen men även enskilda träffar där vi arbetar med stöd och motivation.

I sista perioden studerar eller jobbar du på heltid, med stöd av oss. Totalt kan man vara inskriven i Chance 2 Change i 18 månader.

Ekonomi och arbetslöshetsersättning

Du ska i första hand kontakta din a-kassa för att få information om arbetslöshetsersättning. Det förutsätter också att du är inskriven och aktiv hos Arbetsförmedlingen.

Läs mer om arbetslöshetsersättning på Arbetsförmedlingens webbplats.länk till annan webbplats

Om du inte har rätt till någon arbetslöshetsersättning kan du söka ekonomiskt bistånd (även kallat försörjningsstöd) från Västerås stad.

Länk till informationssida om ekonomiskt bistånd

Det här händer i Västerås

  • Välkommen till lunch@expectrum 21 november med Fredrik Löfgren

    Fredrik Löfgren är robotutvecklare och expert på artificiell intelligens (AI). Nyligen var han med i Nyhetsmorgon tillsammans med världens mest berömda humanoidrobot Sophia. Nu kommer han till expectrum och tar med dig på en spännande resa inom robotik, AI och framtidens arbetsmarknad.

Nytt i Västerås

Hjälpte informationen på denna sida dig?