Arbetsintegrerad utbildning

Vill du utbilda dig till lärare? Du vet väl att du kan välja en arbetsintegrerad grundlärarutbildning? Det innebär att du från och med ditt andra studieår arbetar halvtid som grundlärare på en kommunal grundskola och får lön, samtidigt som du studerar på halvtid.

Om utbildningen

Den arbetsintegrerade grundlärarutbildningen (AIU) har tagits fram i ett samverkansprojekt mellan Mälardalens universitet och kommuner i Västmanland och Sörmland. Utbildningen är inriktad mot arbete i förskoleklass och årskurs 1-3.

Utbildningen som pågår under fem och ett halvt år leder till en lärarexamen. Under utbildningens gång utvecklas du som student i lärarrollen och får ta ett större och större ansvar för undervisningen. Du kombinerar studier och arbete vilket innebär att du som student och våra kommunala skolor får en möjlighet att utvecklas tillsammans.

Det finns flera fördelar med utbildningen:

  • Du utbildar dig till lärare samtidigt som du får möjlighet att arbeta i skolan.
  • Du får yrkeserfarenhet som du har nytta av under resten av ditt yrkesliv.
  • Du har möjlighet att minska studielånen under utbildningen, eftersom du arbetar och får lön under en stor del av studietiden.

Programmet har antagning på höstterminen. Ansökningsperioden för att söka till programmet är 15 mars-19 april.

Mer information om utbildningen, behörighet och ansökan, Mälardalens universitet Länk till annan webbplats.

Arbeta under studietiden

Första året studerar du 100 procent. Andra året arbetar du 50 procent och studerar 50 procent. Veckan är uppdelad så att du har två dagar i veckan för individuella och gemensamma studier.

Du anställs som obehörig lärare på en kommunal skola som anmält intresse av att anställa en student. Uppdraget kan se lite olika ut beroende på din bakgrund och erfarenhet. Om du har erfarenhet från skola och utbildning får du ta ett större läraransvar än om du inte har någon erfarenhet alls.

För att få en anställning behöver du ha klarat studierna under första året och vara behörig att studera vidare till utbildningens andra år. Anställningstiden är 6 månader i taget. Varje termin följer din chef upp att du följer studieplanen och att du utvecklas i lärarrollen, därefter erbjuder vi en förlängning på ytterligare 6 månader.

I Västerås stad tillämpar vi individuell lönesättning, det gäller även på AIU-studenter som anställs hos oss. Individuell lönesättning innebär att vi beaktar din studiebakgrund och tidigare arbetslivserfarenhet. Skolan där du arbetar betalar din lön. Löneutbetalningen startar i samband med att du börjar arbeta under andra året på utbildningen. Lönen för obehörig lärare som arbetar heltid inom grundskola ligger mellan 22 000 och 35 000 kronor.

Kontakta oss

Carina Anderberg Löfgren

HR-konsult

Telefon: 021-39 11 50

carina.anderberg.lofgren@vasteras.se