Jobba som vikarie
%20Merhawit%20Yohannes%20(5)-%C3%85terst%C3%A4lld.jpg)
Hos oss kan du jobba som vikarie inom vård och skola. Här får du chans att skapa en bättre vardag för andra västeråsare. Det är samtidigt en chans att uttöka ditt kontaktnät och få mer arbetslivserfarenhet.
Vikarier inom vård och omsorg
För att bli vikarie inom vård och omsorg behöver du:
- Vara 18 år eller äldre
- Förstå svenska i tal och skrift
- Kunna använda dator och mobiltelefon
Det är meriterande om du har en avslutad eller pågående utbildning inom omvårdnad, pedagogik eller beteendevetenskap. Läs mer under frågor och svar om att jobba som vikarie inom vård och omsorg.
Läs mer om hur det är att jobba hos oss under "Frågor och svar om vård och omsorg" längre ner på den här sidan.
Välkommen med din ansökan!
Har du frågor? Kontakta:
Vikarier inom skola och utbildning
Vill du bli vikarie inom förskola, grund- eller gymnasieskola?
Som vikarie inom Västerås stads skolverksamheter får du en unik möjlighet att bredda din kompetens och knyta kontakter inom organisationen. Vi bemannar 78 förskolor, 39 grundskolor och 7 gymnasieskolor. Våra uppdrag varar mellan 3 timmar och upp till 2 månader och 29 dagar.
Läs mer om hur det är att jobba hos oss under "Frågor och svar om skola och förskola" längre ner på den här sidan.
Vi matchar din arbetslivserfarenhet med uppdrag i våra olika verksamheter.
Välkommen med din ansökan!
Har du frågor? Kontakta:
Frågor och svar om vård och omsorg
Vilka verksamheter finns det?
Hemtjänst
Arbetet i hemtjänsten innebär att stödja kunder i deras hem med uppgifter som personlig omvårdnad, städning, matlagning och inköp. Tjänsten kräver att du kan cykla eller köra bil mellan olika kunder, vilket innebär att körkort eller god cykelvana är ett krav.
Trygghetslarm inom hemtjänst
Arbetet består bl. a. av att ta emot larm från Trygghetscentralen. Här behöver du kunna bedöma och hantera inkomna larm, samverkan och återrapportering till hemtjänstutförare, samverkan med Ambulans/larmcentral 1177/ hemsjukvården eller annan aktör. Du kommer hjälpa våra kunder när de kallar på hjälp vid oförutsedda händelser, exempelvis om de har ramlat och inte kan resa sig upp på egen hand. Dokumentation kring arbete/insatser är ett måste och körkort är ett krav.
Hemsjukvård inom hemtjänst
Hemsjukvården betyder att vård och hjälp ges hemma hos personer som inte kan gå till en vårdcentral eller sjukhus. Det kan vara hjälp med mediciner, personlig omvårdnad eller stöd vid sjukdom. Som vikarie hjälper du personerna med det de behöver i deras hem, och du får stöd och instruktioner från sjuksköterskor eller läkare.
Servicehus
Ett servicehus är ett boende för äldre som vill ha eget boende men samtidigt ha tillgång till vård och omsorg dygnet runt. De boende har egna lägenheter men kan få hjälp med exempelvis personlig omvårdnad, måltider och städning.
Vård-och omsorgsboende
Vård- och omsorgsboende erbjuder ett tryggt boende för kunder med omfattande omsorgsbehov som inte längre kan bo kvar hemma. Boendet ger dygnet runt-tillgång till kvalificerad vård och omsorg, anpassad efter varje kunds individuella behov, såsom personlig omvårdnad, måltider, medicinering och socialt stöd.
LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade)
Inom LSS arbetar vi med att skapa trygghet och utvecklande miljöer för personer med funktionsvariationer. Våra kunder bor i mindre gruppbostäder eller i serviceboenden där de får möjlighet att leva ett så självständigt och meningsfullt liv som möjligt utifrån sina egna förutsättningar.
Socialpsykiatri
Psykiatriboende är ett boende för personer med psykiska funktionsnedsättningar som behöver stöd i sitt dagliga liv. Boendet erbjuder individuellt anpassad omsorg och stödinsatser, med fokus på att främja psykisk hälsa och återhämtning.
Vad krävs för att jobba som vikarie?
För att kunna jobba som vikarie ska du vara minst 18 år, eller fylla 18 under rekryteringen. Du pratar och skriver på bra svenska och är van vid att använda dator och mobiltelefon.
Du kommer att jobba nära människor som behöver hjälp i sin vardag. Det är viktigt att du är ansvarsfull, pålitlig och tycker om ett socialt arbete.
För att arbeta på vissa arbetsplatser behöver du kunna cykla eller köra bil.
Det underlättar om du bor i Västerås eller närliggande område, så att du snabbt kan vara tillgänglig för jobb.
Vilka arbetsuppgifter ingår som timvikarie?
Som en del av vårt team arbetar du för våra kunders livskvalité. Du stödjer våra kunder med personlig hjälp, som till exempel vid hygien, påklädning, hushållsarbete och måltider.
I arbetet ingår det att läsa och dokumenterar viktig information. För att få ge läkemedel måste du skriva ett prov och få en delegering från sjuksköterskan.
Du följer självklart arbetsplatsens rutiner och hygienregler.
När finns det flest jobb som vikarie?
Behovet av vikarier är stort året runt, men mest under sommar och jul. Vi behöver vikarier för att täcka semestrar, sjukdom och annan frånvaro.
Inom vård och omsorg behöver vi personal dygnet runt, vilket betyder att du kan jobba olika tider på dagen, kvällar, helger och nätter. För att jobba morgonpassen behöver du kunna börjar kl 7.00. För att kunna jobba Kvällspass behöver du kunna arbeta till 22.30.
Du registrerar själv när du kan jobba, och om din tillgänglighet passar arbetsplatsens behov, då kan dom boka dig. För att vara aktuell som vikarie bör du kunna jobba minst 2–3 pass per vecka. Längden på bokningen kan variera från ett par timmar till ett helt pass (ca 8 timmar)
Har du ej bokats på 3 månader avslutas din anställning.
Vilken lön och vilka förmåner har vikarier?
Din lön beror på vilken erfarenhet och utbildning du har. Om du inte har erfarenhet får du en ingångslön enligt kollektivavtalet.
Om du jobbar på kvällar, helger eller nätter får du extra lön för obekväm arbetstid. Du får också semesterersättning som är 12% extra på det du tjänat.
Som timvikarie i Västerås stad får du ett friskvårdsbidrag på 2000 kronor per år när du arbetat 165 timmar under året. Friskvårdbidraget kan användas på t ex ett gym, ett badhus eller hos en massör.
Varför vill vi titta på ditt belastningsregister?
Innan vi anställer dig behöver du visa ett utdrag från belastningsregistret. Det är för att vi behöver se att du inte är dömd före något brott för att få arbete hos oss. Registerutdraget heter Kontroll av egna uppgifter och du beställer enkelt hem det genom polisens hemsida Kontrollera egna uppgifter, e-tjänst | Polismyndigheten
Ditt utdrag kommer hem med posten och kuvertet är märk ”Polisen”. Kuvertet får inte öppnas. Om du går vidare i rekryteringen så tar du med dig kuvertet när du träffar chefen på arbetsplatsen där du erbjudits jobb.
Det kan ta lite tid att få hem kuvertet så beställ hem det i god tid, gärna redan när du skickar in din ansökan.
Hur söker jag en vikarietjänst inom vården?
När du söker jobb som vikarie inom vård och omsorg, skriv med följande i ditt CV:
- Utbildning: Skriv om din utbildning och om du har utbildning inom vård och omsorg eller som barnskötare om du är intresserad av LSS
- Arbetslivserfarenhet: Berätta om du har tidigare erfarenheter, även om du har haft jobb inom andra områden. Var noga med att skriva vilken arbetsplats samt mellan vilken månad och år som du arbetat där.
- Betyg och intyg Det är viktig att vi får in dina betyg och intyg som stärker din utbildning om du har uppgett att du är undersköterska, utbildat vårdbiträde eller barnskötare. Är du sjuksköterskestuderande behöver vi även ett studieintyg.
Hur ser rekryteringsprocessen ut?
Så går det till:
När annonsen publicerats börjar rekryteringsprocessen. Urvalsarbetet påbörjar direkt och sker löpande under hela annonseringstiden. Vänta därför inte med att skicka in din ansökan!
Du får alltid återkoppling via mejl. Du får återkoppling om du har gått vidare eller inte efter varje steg i processen. Vi vet hur det är att vänta på ett viktigt besked så vi strävar alltid efter att återkoppla så snart som möjligt.
1. Ansökan
Efter att du skickat in din ansökan får du ett mejl med en bekräftelse på att vi tagit emot den. Mejlet är ett automatiskt mejl och går inte att svara på.
2. Urval
I rekryteringen av timvikarier jobbar vi löpande med urval och går igenom ansökningarna under ansökningstiden. Vi går igenom alla ansökningar och kan komma att kontaktar vi dig för att stämma av något kring ditt CV eller dina betyg/intyg
3. Intervju
Går din ansökan vidare efter ett första urval bjuds du in till en förinspelad videointervju. Du får då en inbjudan skickad till dig via mejl. Du kommer att få svara på ett antal frågor genom att spela in dig själv och skicka in svaren till oss. Videointervjun är obligatorisk.
Går du vidare efter videointervjun kommer du att bjudas in till att träffa oss fysiskt. Vid detta möte kommer ni att vara flera kandidater som kommer samtidigt. Vi kommer att ge information, och diskutera utifrån olika case. Alla deltagare lämnar in en skriftlig uppgift. Detta är ett tillfälle för oss att ställa fler frågor till dig om dina erfarenheter samtidigt som du kan passa på att ställa eventuella frågor om jobbet och arbetsplatserna. Denna träff är obligatorisk.
4. Referenstagning
Går du vidare till sista steget i processen så kommer du att få lämna kontaktuppgifter till två referenser. Du får besked och instruktioner via mejl. Det är viktigt att du pratat med dina referenser om att vi kommer att kontakta dem för att ställa frågor. Vi efterfrågar att minst en av dina referenser ska vara en tidigare eller nuvarande chef, gruppledare, samordnare eller liknande. Det går även bra med en lärare.
Har du varit anställd hos oss inom de senaste 12 månaderna så kommer vi även att kontakta arbetsplatsens chef för en intern referenstagning.
Referenstagningen sker digitalt och är obligatorisk.
5. Utmatchning
När alla steg är klara gör vi en samlad bedömning utifrån alla moment i processen. Går du vidare kommer du matchas ut till en arbetsplats och chefen därifrån tar kontakt med dig och boka tid för ett möte.
6. Anställning
Som timvikarie blir du anställd på en av våra arbetsplatser.
Innan vi anställer dig behöver du visa ett utdrag från belastningsregistret.
När anställningsavtalet är påskrivet och datum är bestämt för när du ska påbörja din tjänst får du börja med introduktion. Du får introduktion både på arbetsplatsen och på vår Utbildningscenter.
Vad är "utbildningscenter"?
På utbildningscenter får du utbildning i bland annat bemötande, hygienrutiner och lyftteknik. Du får även utbildning i systemet där du lägger in tider som du kan jobba och där du kan se om du blir bokad av arbetsplatsen.
Frågor och svar om skola och förskola
Vilka verksamheter och roller förekommer inom skolverksamheten?
Vi anställer följande roller:
- Barnskötare
- Elevassistenter
- Obehöriga lärare
- Behöriga lärare
Våra verksamheter är:
Förskolan:
Arbetet i förskolan innebär att du tillsammans med övriga pedagoger ser till att barnen får en trygg och utvecklande vistelse. Du samarbetar med de andra pedagogerna för att säkerställa att den planerade verksamheten fortskrider enligt plan. Arbetet kan innebära varierande uppgifter, från att arbeta i barngrupp till praktiska arbetsuppgifter, ibland även förberedelser av maten i köket. Det är mycket utevistelse i förskolan så det är viktigt att du kan och tycker om att vara utomhus i alla väder. Du ska kunna arbeta med barn i åldrarna 1-6 år.
Grundskolan:
Inom grundskolan förekommer uppdrag som obehörig/behörig lärare samt som elevassistent/barnskötare
- I rollen som lärarvikarie kan du undervisa på ett specifikt stadie eller över hela grundskolan, beroende på din erfarenhet och vad du trivs med. Du följer en befintlig planering eller kompletterar med egen planering om ingen finns. I de lägre årskurserna (F-6) behöver du kunna undervisa i samtliga teoretiska ämnen.
I de högre årskurserna (7-9) kan det vara relevant att undervisa i ett eller några få ämnen beroende på din kompetens. - Som elevassistent arbetar du med varierande uppdrag utifrån behov, exempelvis stöd för enskilda elever, grupper eller hela klassen. Du anpassar dig efter skolans och lärarens behov.
- I grundskolan kan du också komma att arbeta inom fritidsverksamhet där du tillsammans med ordinarie fritidspersonal ser till att barn/elever får en rolig och meningsfull tillvaro efter skoldagen. Att arbeta på fritids innebär att delta i många olika aktiviteter tillsammans med barnen och många av aktiviteterna kan förläggas utomhus.
Gymnasieskolan:
På gymnasienivå är det främst lärarvikarier som behövs. Här undervisar du i ett ämne där du känner dig säker och bekväm.
Anpassad grundskola:
I dessa verksamheter arbetar du nära eleven för att stötta och motivera denne. Eleverna får anpassad undervisning, och en stor del av arbetet handlar om att hjälpa eleverna att ta till sig undervisningen på bästa sätt. Vanliga arbetsuppgifter kan inkludera arbete med motorik, social samvaro samt omvårdnadsuppgifter.
Vad krävs för att jobba som timvikarie?
Du behöver:
- Ha fyllt 18 år.
- Behärska svenska i både tal och skrift.
- Kunna uppvisa intyg på medborgarskap och styrka din rätt att arbeta i Sverige.
- Vara flexibel och kunna anpassa dig efter verksamheternas behov.
- Kunna arbeta på arbetsplatser i hela Västerås.
- Kunna hoppa in och arbete med kort varsel.
Det är en fördel om du bor i Västerås eller närliggande områden, då arbetsdagarna ofta börjar mellan kl. 07:30 och 08:00.
Vilken lön och vilka förmåner gäller för timvikarier?
Lön sätts individuellt, baserat på din utbildning och erfarenhet av arbete med undervisning och barn/unga.
Timlön samt semesterersättning på 12%.
Som timvikarie i Västerås stad får du ett friskvårdsbidrag på 2 000 kronor per år när du arbetat 165 timmar under året. Friskvårdsbidraget hanteras via vår friskvårdsleverantör Epassi och kan användas till aktiviteter som gym, bad eller massage.
Hur söker jag till Vikarieförmedlingen?
Börja med att skicka in din ansökan via någon av våra annonser. Alla lediga jobb publiceras på Västerås stads hemsida under "Lediga jobb".www.vasteras.se/ledigajobb
Tips: Fyll noggrant i din ansökan så att vi lätt kan se dina kvalifikationer. Fyll i urvalsfrågorna noga, eftersom vi ofta filtrerar på dessa för att hitta rätt kandidater.
Hur ser rekryteringsprocessen ut?
Så går det till:
- Ansökan
När annonsen publiceras påbörjas rekryteringsprocessen och du kan gå in och registrera din ansökan via annonsen. Du får en bekräftelsemejl om att vi mottagit din ansökan. Detta mejl är automatiskt och kan inte besvaras. - Urval
Urvalsprocessen påbörjas och genomförs löpande och vi går igenom ansökningarna efterhand. När vi hittar en passande kandidat som matchar vår kravprofil kontaktar vi denne via mejl eller telefon. - Intervju
Om din ansökan går vidare bjuder vi in dig till en intervju, vanligtvis via Teams. Länk till mötet skickas innan intervjun. Vi meddelar även om några kompletteringar önskas, exempelvis arbetsgivarintyg, studiebetyg eller utdrag från belastningsregistret. - Referenstagning
Om du går vidare till sista steget kommer vi be om kontaktuppgifter till två referenser. En av dessa referenser ska helst vara en tidigare eller nuvarande chef, gruppledare eller handledare. Om du varit anställd hos oss inom de senaste 12 månaderna kommer vi även att kontakta din tidigare arbetsplatschef för intern referenstagning. Referenstagningen sker digitalt via Refapp och är obligatorisk. - Anställning
Om du erbjuds anställning bjuder vi in dig till ett fysiskt informationsmöte hos oss på Vikarieförmedlingen. Här går vi igenom förväntningar och vårt arbetsverktyg Timepool. Vid mötet skriver du på ditt avtal och kopplas till det område du ska arbeta inom.
Innan anställning måste du visa ett utdrag från belastningsregistret. Du kan få detta digitalt om du har en digital brevlåda (t.ex. Kivra) eller beställa det hem till din adress via Polismyndigheten. Skola eller förskola, e-tjänst | Polismyndigheten