Avgifter för tillsyn
Tillsyn ska bekostas av den som har en verksamhet. Därför ska du som omfattas av miljö- och konsumentnämndens tillsyn betala en avgift.
Avgifter för livsmedelskontroll
Du som driver ett livsmedelsföretag ansvarar för att livsmedlen du hanterar är säkra och att verksamheten följer lagstiftningen. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen kontrollerar din verksamhet och tar ut en kontrollavgift. Vi tar ut kontrollavgifterna efter genomförda kontroller, genom så kallad efterhandsdebitering.
Avgifterna styrs av en timavgift som kommunfullmäktige beslutar om. För 2025 är timavgiften 1 590 kronor för livsmedelskontroll.
Avgifter för tillsyn enligt miljöbalken
Regelbunden tillsyn med fast årsavgift
Du som har en verksamhet som omfattas av regelbunden tillsyn enligt miljöbalken ska betala en fast årsavgift. När du startar din verksamhet får du ett beslut om klassning av verksamheten och hur många timmar tillsyn som du ska betala för.
Tillsynsavgiften styrs av en timavgift som kommunfullmäktige beslutar om. För 2025 är timavgiften 1 300 kronor för tillsyn enligt miljöbalken.
Exempel på verksamheter som ska betala fast årlig avgift är industrier, fordonstvättar, verkstäder samt förskolor, skolor, gymnasier, solarier, fastighetsägare med mer än 100 lägenheter, vårdboenden med fler än 10 boenden, större idrottsanläggningar, tatuerare och andra skärande/stickande verksamheter.
Tillsyn med timavgift
Har du inte fått ett beslut om fast årlig avgift för tillsyn enligt miljöbalken får du betala per timme för tillsynen. Efter vårt tillsynsbesök får du ett beslut på hur mycket du ska betala. Det här gäller bland annat för dig som har en miljöfarlig verksamhet som klassas som U-verksamhet.
Handläggningsavgifter för enskilt avlopp, installation av värmepump och köldmediarapportering
När du ansöker om tillstånd att inrätta enskilt avlopp eller installera en värmepump får du betala en fast avgift. Avgift för tillstånd av värmepump är 2 600 kronor för en anläggning på 1-100 kW. För handläggning av en köldmedierapport betalar du en timavgift på 1 300 kronor och totalbeloppet beror på handläggningstiden.
Om du skickar in köldmedierapporten via vår e-tjänst blir handläggningstiden kortare och du får en lägre avgift.
Avgifter för ansökan och tillsyn enligt tobakslagen
Du som vill sälja tobak ansöker om tillstånd hos miljö- och konsumentnämnden. Detta gäller all typ av tobaksförsäljning, oavsett om den sker i butik, i automater, som torghandel, eller på internet. Du som bedriver partihandel och säljer tobaksvaror till detaljhandlare behöver också ansöka om tillstånd. Om du har fått ett tillstånd får du sedan betala för årlig tillsyn av din verksamhet.
Avgifterna framkommer av taxan:
Taxa för ansökan och tillsyn enligt tobakslagen Pdf, 188.1 kB.
Avgifter för kontroll av handel med vissa receptfria läkemedel
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen kontrollerar din verksamhet och tar ut en kontrollavgift. Från den 1 januari 2025 tar vi ut kontrollavgifterna efter genomförda kontroller, genom så kallad efterhandsdebitering.
Avgifter för tillstånd och tillsyn enligt Alkohollagen
Mer information om alkoholservering och avgifter för tillsyn enligt Alkohollagen: Alkoholservering - Västerås (vasteras.se)
Mer information om folköl och tillsyn över servering och försäljning av folköl: Folkölsförsäljning - Västerås (vasteras.se)
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen
Öppettider: Måndag - Fredag 08.00-16.00, lunchstängt 11.30-13.00
Port-Anders gata 3, ingång T3
Nå Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen via Västerås stads kontaktcenter 021-39 00 00
mhf@vasteras.seText