Logotyp
Visa sökformulär

Försäljning av elektroniska cigaretter (E-cigaretter) och påfyllningsbehållare

Enligt lagen har kommunen tillsynsansvar på e-cigaretter och påfyllningsbehållare på försäljningsställen. Kommunen ska även ta emot anmälan om försäljning av e-cigaretter och påfyllningsbehållare från näringsidkare.

Anmäl försäljning till kommunen

När du vill börja sälja e-cigaretter och/eller påfyllningsbehållare måste du göra en anmälan till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Använd blanketten för försäljning av e-cigaretterWord.

Ett egenkontrollprogram ska bifogas anmälan

Du som har ett försäljningsställe som säljer e-cigaretter och påfyllningsbehållare måste ha ett egenkontrollprogram. Syftet med programmet är att skapa bra rutiner kring försäljningen. Det gör det enklare för dig och din verksamhet att följa reglerna i lagen. Skicka in en kopia på egenkontrollprogrammet till oss samtidigt som du anmäler att du vill sälja e-cigaretter och påfyllningsbehållare.

Egenkontrollprogrammet ska också finnas tillgängligt för personalen på försäljningsstället och kunna visas för kommunen och polismyndigheten vid tillsyn.

E-cigaretter

18-årsgräns

  • Du får inte sälja e-cigaretter och/eller påfyllningsbehållare till någon som inte fyllt 18 år.
  • Du ska ha en skylt om åldersgränsen som syns tydligt inne på försäljningsstället.
  • Du får inte sälja e-cigaretter och/eller påfyllningsbehållare till någon som du misstänker ska lämna över dem till en person som inte fyllt 18 år.

Regler om förpackningen

Varje förpackning till e-cigaretter och påfyllningsbehållare ska ha en hälsovarning. Förpackningen ska innehålla ett informationsblad och en innehållsdeklaration. Saknas något av dessa får du inte sälja produkten.

Reklam

Det får finnas viss reklam för e-cigartter på försäljningsstället, men inte i radio, tv eller i tidningar.

Tillsyn och avgift

Följs inte lagen kan försäljningsstället förbjudas att sälja e-cigartter och påfyllningsbehållare. Vid allvarliga brister kan det blir aktuellt med böter eller fängelse.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen får genomföra kontrollköp utan att näringsidkaren underrättas i förväg.

En årlig avgift tas ut för tillsyn av e-cigaretter.

Kontakta oss

Kontaktcenter

Kontaktcenter hjälper dig med alla dina kommunala frågor.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: 7.30-17.00.

Telefonnummer: 021-39 00 00

Kontakt

Relaterade dokument

Det här händer i Västerås

Nytt i Västerås

  • Nu börjar vi bygga på Bäckby

    I vårt arbete med utveckling av Bäckby har vi stött på kommentarer om att utvecklingen går så långsamt. Det var då det, nu kommer det att gå undan.

  • Är du tonårsförälder?

    Kanske upplever du som förälder ibland att du har tappat greppet om din tonåring. Visste du att det finns en del redskap du kan använda för att utveckla relationen i positiv riktning? Nu startar en ny grupp av ”Ledarskapsträning för tonårsföräldrar”. Vill du vara med? 

Hjälpte informationen på denna sida dig?