Logotyp
Visa sökformulär

Förskola

Enligt skollagen är det Västerås stad som godkänner om du som enskild vill bedriva förskola eller fritidshem. Du måste också göra en anmälan till miljö- och konsumentnämnden.

Godkännande ska lämnas om den enskilde bedöms ha förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för utbildningen, bland annat förskolans möjligheter att arbeta efter skollagens regler för verksamheten samt läroplanens mål- och riktlinjer. Ett godkännande ska avse viss utbildning vid en viss skolenhet eller förskoleenhet.

Kommunen måste godkänna den pedagogiska verksamheten som startas och är också den myndighet som kontrollerar att den uppfyller samma krav som övrig verksamhet när det gäller god kvalitet och säkerhet.

Om du har tankar på att starta företag inom förskola finns det flera regler och bestämmelser som är särskilt viktiga. Bland annat när det handlar om inomhusmiljön. Du bör därför alltid kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås stad, för att prata om dina planer.

På bilden ser du en pojke som leker med sin förskollärare.

Foto: Pia Nordlander, bildN

I en förskola och skola måste alla kunna vara. Oavsett om man är allergiker eller om man har något funktionshinder. Det är just därför det är extra noga att tänka på saker som miljö, städning, buller, luftföroreningar, radon och annat.

Men det är inte bara inomhusmiljön som är viktig. Det gäller även ute. Framför allt förskolor måste ha bra ytor för lek och utomhusvistelse. Det får gärna också vara ett soligt och vindskyddat läge. Givetvis ska du även tänka på att förskolan eller skolan ska vara fri från störande och farlig trafik, buller och luftföroreningar.

Du kan också läsa mer om inomhusmiljö på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Du som redan driver förskola och planerar nya lokaler, eller förändringar av de du redan har, måste anmäla det till miljö- och konsumentnämnden i Västerås stad.

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Lyft för trähusbygge på Öster Mälarstrand

    På torsdagsmorgonen började företaget K2A att montera sitt hyreshus i trä på Öster Mälarstrand. Som en jättelik byggsats lyftes den ena modulen efter den andra och staplades på det som så småningom ska bli 116 hyreslägenheter. 

  • Tyck till om kulturlivet!

    Både Västerås stad och Region Västmanland arbetar nu med handlingsplaner för kultur. Hur tycker du att kulturlivet ska utvecklas? Tyck till och påverka genom att fylla i kulturdialogens enkät. Den ligger ute till söndagen den 10 december.

Hjälpte informationen på denna sida dig?