Visa sökformulär

Serveringstillstånd

Den som vill servera alkoholhaltiga drycker mot betalning ska ha ett serveringstillstånd. Du ansöker om serveringstillstånd hos kommunen.

Till dig som ska söka serveringstillstånd

Vi vill gärna träffa dig! Ta kontakt med oss som arbetar som handläggare på serveringstillstånd så bokar vi ett möte där vi guidar dig genom ansökningsprocessen. Innan du ansöker behöver du samla ihop ett antal dokument som du ska bifoga din ansökan. Vi har tagit fram en checklista som vi går igenom tillsammans.

Länk till checklista som är bra att gå igenom innan du söker serveringstillståndPDF
Länk till mall för finansieringsplan och budget.Word Det är en av de bilagor du behöver bifoga till din ansökan.

Kontakt

Telefon: 021-39 00 00, knappval 9
e-post: serveringstillstand@vasteras.se

Vanliga frågor och svar

Vi har samlat ihop information om olika typer av serveringstillstånd, vad det kostar, hur lång tid det tar, hur man gör för att ansöka och mycket annat på en egen sida.

Länk till vanliga frågor och svar om serveringstillstånd

Visste du att det finns en bra checklista för andra tillstånd du behöver söka när du startar restaurangverksamhet?

Genom att använda checklistan får du en bra överblick över de tillstånd du behöver söka och hur du gör.
Checklistan finns på en webbplats som heter verksamt.se

Länk till checklistanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Så här gör du

Ansök via vår e-tjänst

Ansökan kan gälla:

  • Stadigvarande serveringstillstånd
  • Tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten
  • Tillfälligt tillstånd för slutet sällskap

Vi rekommenderar att du förbereder din ansökan genom att ha alla nödvändiga bilagor till hands innan du går in i e-tjänsten. Det gör vår handläggning snabbare.

Länk till e-tjänst för serveringstillståndlänk till annan webbplats

Så här jobbar vi

Från ansökan till beslut - så här jobbar vi

Ett rikt restaurangliv är viktigt för Västerås. I kommunen jobbar vi för trygga restaurangmiljöer och restaurangägare som konkurrerar på schyssta och lika villkor. För alkoholservering krävs i de flesta sammanhang serveringstillstånd. Kraven regleras i alkohollagen och det är kommunens uppgift att utreda om kraven är uppfyllda. Alkohollagen säger att du som söker ska visa för kommunen att du är lämplig för uppgiften. Det innebär en del pappersarbete för din del. Vi som arbetar som handläggare på Serveringstillstånd guidar dig genom ansökningsprocessen.

  • Boka möte

Handläggarna på Serveringstillstånd kan visa dig vilka uppgifter och handlingar du ska lämna tillsammans med din ansökan.

  • Göra ansökan

Ansökan görs genom E-tjänst. Förbered alla bilagor. Då kan du ladda upp dem direkt så att handläggningen av ditt ärende går snabbare.

  • Andra myndigheter yttrar sig

Kommunen skickar remisser (frågor) till bolagsverket, polis, skatteverk, kronofogde, räddningstjänst och miljö- och hälsoskyddsförvaltningen med flera.

  • Göra kunskapsprov

Den som söker tillstånd får oftast göra folkhälsomyndighetens kunskapsprov. Kommunen bokar en tid med dig när det är dags.

  • Utredning

Kommunen granskar de handlingar du har lämnat samt remissvar och uppgifter från andra myndigheter. Vi besöker restaurangen för att se förutsättningarna för verksamheten. Alla uppgifter sammanställs i en utredning som visar om alkohollagens krav är uppfyllda.

  • Beslut

När utredningen är klar kan kommunen fatta beslut.

  • Bifall eller avslag

Om alkohollagens alla krav är uppfyllda kan man få serveringstillstånd. Tillståndsbevis skrivs ut och man kan börja servera alkohol. Om alkohollagens krav inte är uppfyllda kan man inte få serveringstillstånd. Om du inte är nöjd med kommunens beslut kan du överklaga det till förvaltningsrätten. Kommunen lämnar information om hur du gör detta.

Kontakta oss

Serveringstillstånd

Du når handläggarna på Serveringstillstånd via Västerås stads kontaktcenter

Besöksadress: Carl Hennings gata 8. Besök efter tidsbokning.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 9

Hitta hit

Hitta hit

Kontakt

Relaterade dokument

Debug

Tack för din återkoppling!