Ventilationskontroll
Brister i inomhusklimatet anges ofta som skäl till hälsoproblem hos de som använder byggnader. På senare år har det ökat. Ibland har problemen varit så allvarliga att man med rätta talat om "sjuka hus".
Om ventilationskontroll
En viktig åtgärd för att komma tillrätta med problemen är att göra ventilationen bättre. Brist på skötsel och underhåll har i många fall gjort att funktionen i ventilationssystemen har blivit sämre. Därför har riksdagen tagit beslut om att obligatorisk funktionskontroll av ventilationssystem ska ske.
Obligatorisk funktionskontroll av ventilationssystem förkortas ofta OVK.
Nyckelord i samband med ventilationskontroll
Byggnadens ägare
Det är du som äger byggnaden som ska kontrollera att ventilationen fungerar. Det ska göras i olika intervaller. Det gäller oavsett vem som använder din byggnad.
Besiktningsperson
Bara den som har rätt behörighet får göra kontrollen.
Protokoll
Vid kontrollen ska det föras protokoll. Det gör besiktningspersonen. Underskrivet protokoll skickas till byggnadens ägare och till byggnadsnämnden.
Byggnadsnämnden
Nämnden bevakar att man följer förordningen om OVK. Det är även hos nämnden som de inlämnade protokollen registreras.
Intyg
När en kontroll är gjord, skrivs ett särskilt intyg. Det är besiktningsmannen som gör det. Intyget ska sättas upp på väl synlig plats i byggnaden.
Så här jobbar vi
Det är byggnadsnämnden som bevakar att reglerna om obligatorisk ventilationskontroll följs. Protokoll efter besiktning av byggnader lämnas in till oss. Det är också här på nämnden de blir registrerade.
Reglerna om OVK står i förordningen som heter (SFS 1991:1273) BFS 2011:16 OVK 1.
Föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem, Boverket
Byggnadsnämnden
Stadshuset
Telefonnummer: Nå byggnadsnämnden via Västerås stads kontaktcenter 021-39 00 00
byggnadsnamnd@vasteras.se