Lögarängsbadets nya simhall öppnades 8 juni 2019. Då startartade också nästa etapp, att renovera och bygga om utebadet samt riva gamla simhallen. Det nya utebadet blev färdigt sommaren 2020, men kunde tyvärr inte öppnas för allmänheten på grund av coronapandemin. Vi hoppas på ett bättre läge 2021.
Illustration över det nya utebadet. Den gamla utebassängen kläs in med rostfri plåt, det blir en ny barnbassäng med en splashyta och två vattenrutschbanor på en nyanlagd kulle.
Västerås stad har tillsammans med Medley, som driver Lögarängsbadet, kommit fram till att det på grund av coronapandemin inte går att öppna det nya utebadet i sommar. Utebadet ska ändå kunna testas under sommaren. Olika grupper av personer med funktionsnedsättning kan få möjlighet att komma och bada, i samverkan med Funktionsrätt Västerås och deras medlemsföreningar. Det handlar dock inte om något allmänt öppnande. Lögarängsbadets inomhusbad har öppet med aktiviteter hela sommaren och även Lögastrands utomhusbad finns som närliggande badplats.
Utebadet blir cirka 850 kvadratmeter. I samband med att vi renoverar och bygger nytt utebad river vi gamla simhallen. Vi tar vara på rivningsmassorna och bygger en kulle för rutschbanorna. På så vis blir det både återvinning av material och minskat transportbehov av fyllningsmassor. Kullen upp till vattenrutschbanorna kommer ha både trappor och ramp för ökad tillgänglighet. Även stora bassängen ska kunna nås med ramp.
Det nuvarande utebadet är utdömt. Stora bassängen är otät och läcker in/ut vatten. Barnpoolerna har blivit sneda för marken har satt sig. Reningen är undermålig och kloreringen fungerar inte bra utifrån dagens krav.
2017 gjordes den första förstudien för ett mindre utomhusbad. Den resulterade i en skiss och en uppskattad budget på 18–23 miljoner kronor. I den fanns inte renovering av stora bassängen med av kostnadsskäl. Det fanns en stark vilja att behålla den stora bassängen samt att komplettera med ramp till vattenrutschbanorna för ökad tillgänglighet. Därför omarbetades förslaget och projektet fick en större budget. I och med att bygget av nya simhallen ligger under budget kunde pengar skjutas till utebadet.
Upprustningen av utebadet bedöms kosta cirka 44 miljoner kronor.
Det är inte klart vem som ska ha ansvar för driften av utebadet.
Den gamla simhallen vid Lögarängsbadet har rivits. Vi har tagit vara på rivningsmassorna och av dem byggt en kulle för vattenrutschbanorna. På så vis blir det både återvinning av material och minskat transportbehov av fyllningsmassor.
Konstverket ”En baddare i badet” av P O Ultvedts blir kvar. Byggnaden där konstverket sitter på ska inte rivas nu. Huset kommer att användas av föreningsverksamhet. Vad som händer i framtiden med placeringen, om byggnaden måste rivas, får vi utreda då.
8 juni 2019 öppnades den nya simhallen på Lögarängsbadet. Det är ett kommunalt bad. Västerås stad äger badhuset men det drivs av Medley under en avtalsperiod.
Lögarängsbadets nya simhall är byggd som ett traditionellt badhus för allmänhet och föreningsliv. Badet ska inspirera och utveckla alla människors behov av vattenvana, motion, träning, tävling och social samvaro. Här ska alla känna sig välkomna och kunna utveckla sina färdigheter i vatten efter egna förutsättningar. Här bedrivs skolundervisning. Här har föreningslivet sin verksamhet. Exempel på idrotter som du kan delta i via föreningslivet är simning, vattengympa, kanotslalom, kanotpolo, vattenpolo, fri- och sportdykning och undervattensrugby.
Simhallen är dimensionerad för att kunna arrangera SM på kort bana. Badet har byggts med höga mål inom tillgänglighet. Anläggningen har moderna, miljövänliga tekniska lösningar vilket ger låga drifts- och förbrukningskostnader samtidigt som miljöpåverkan blir mindre.
I april 2014 tog kommunstyrelsen beslut om en kostnadsram på 352 mkr, baserat på 2012 års prisläge. I kostnaden ingår rivning av det befintliga badet samt saneringar av marken. Det har tillkommit önskemål om friskvårdslokaler och nuvarande investeringsram ligger på 410 mkr. Prognosen nu är en kostnad på 395 mkr vilket är under budget.
Den nya simhallen har utvecklats med många flexibla lösningar så att bassänger kan användas på ett effektivt och bra vis för olika verksamheter. Där finns bland annat:
Hela byggnaden har hög fysisk tillgänglighet för personer med särskilda behov, exempelvis personer med funktionsnedsättningar. Exempel på detta är:
Ovanför 50-metersbassängen och undervisningsbassängen finns ett konstverk av Catrin Andersson. Utanför omklädningsrummen finns ett verk av Jonas Nobel och Bella Rune. Dessa verk är gjorda på uppdrag specifikt för Lögarängsbadet. I entrén finns skulpturer av konstnären Assa Kauppi, inköpta verk som vi placerat dit.
Faktablad om konsten på Lögarängsbadet
Det gamla Lögarängsbadet som började byggas 1967 var uttjänt och det var inte ekonomiskt försvarbart att renovera. Byggnaden hade helt enkelt uppnått sin tekniska livslängd. Det skulle bli lika dyrt, eller till och med dyrare, att renovera än att bygga ett nytt bad. Västerås behövde ett nytt bad som svarar upp mot dagens förväntningar, krav och verksamheter.
Kommunstyrelsen tog i april 2014 beslut om att bygga en ny simhall på Lögarängen. Beslutet grundar sig på en gedigen badutredning som gjordes 2013. Det är framför allt kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen och teknik- och fastighetsförvaltningen som har gjort förarbetet. Under 2015 tog vi sedan fram ett funktions- och lokalprogram för badet. Det betyder att vi utredde och beslutade om vilka funktioner som ska finnas i badet. När programmet utvecklades fick allmänheten lämna synpunkter och ställa frågor. I slutet av 2016 togs det första spadtaget till nya simhallen vid Lögarängsbadet.