Logotyp
Visa sökformulär

God tillgång till dricksvatten i Västerås

Du kanske har hört, läst eller sett att det just nu råder brist på grundvatten i stora delar av Sverige. I många samhällen används grundvatten för att förse hushållen med dricksvatten. Men i Västerås använder vi oss av Mälaren som vattentäkt. Det innebär att vi tar vatten från Mälaren, renar det och pumpar sedan ut det till de hushåll som i Västerås kommun är anslutna till vattennätet. I Västerås allmänna vattenledningsnät har vi därför inte brist på dricksvatten som i de samhällen där man använder sig av grundvatten.

Boende i Västerås kommun som inte är anslutna till Mälarenergis vattenledningsnät och har egna brunnar för vattenförsörjning ansvarar själva för att hålla koll på vattennivån i brunnen samt att se efter sin anläggning.
Skulle det uppstå vattenbrist i din egen brunn kan du som boende i Västerås kommun vända dig till Mälarenergi för att få tillgång till vatten för hushållsbehov. Du kan då hämta vatten vid Mälarenergis tankstation vid Rörverkstaden på Mälarstrandsgatan i Västerås. Kontakta Mälarenergis Kundcenter så får du instruktioner hur du ska gå tillväga. Mälarenergi lånar inte ut nödvattentankar. Tänk på hygienen om du använder vattendunkar för transport av vatten. Skölj insida, kork och eventuell kran före du använder dunken.

Om du driver lantbruk eller har en djurhållande gård och lider av brist på vatten ska du också kontakta Mälarenergis Kundcenter för att få tillgång till någon av deras tankstationer. Där kan du fylla på med vatten i lämplig tankbil eller liknande vattentransport. Detta är förenat med en avgift som Mälarenergi kommer att ta ut. Du kommer i kontakt med Mälarenergi via deras hemsida. Här hittar du den.länk till annan webbplats

Gällande bevattning så är det inget förbud i Västerås kommun i nuläget.

Vi kan ändå tänka på att spara på vattnet. Här finns några bra tips.länk till annan webbplats

Här några andra länkar där du kan läsa mer:

Jordbruksverketlänk till annan webbplats

Krisinformation.selänk till annan webbplats

Länsstyrelsenlänk till annan webbplats

Nyhetsbild

Publicerad 2017-06-20 10.43

Senast ändrad 2018-01-18 16.40