Logotyp
Visa sökformulär

Senaste nytt om fluginvasionen

Flugorna fortsätter att irritera Västeråsborna. Klagomålen började komma in till Västerås stad veckan före midsommar, men har minskat betydligt i tätorten. Problemet har däremot ökat i Tillberga den senaste veckan.

Avfallsanläggningarna på Gryta har vidtagit åtgärder som att minska mängden lagrat biologiskt avfall och tagit hjälp med bekämpning. Åtgärderna borde ha effekt på längre sikt men minskar inte problemet omedelbart. Det är svårt säga om det är verksamheterna som orsakat fluginvasionen eller om det bara är allmänt gynnsamma väderförhållanden för flugor just nu. Mest troligt är kanske en kombination. Flugorna kan flytta sig långa sträckor om det blåser och det kan vara orsaken till att det finns många flugor i Tillberga just nu.
Det kan ta tid innan flugorna försvinner, men vid ändrade väderförhållanden kan de försvinna lika snabbt som de kom. Det är viktigt att hålla sopkärl rena och stängda, och man bör förvara mat och avfall så att flugor inte kommer åt att äta eller lägga ägg. Vi rekommenderar att man undviker giftiga bekämpningsmedel utan använder flugfångare i form av klisterremsor istället.

Publicerad 2017-07-05 14.00

Senast ändrad 2017-10-05 05.59