Visa sökformulär

Startpunkten för en ny svensk basindustri

-Det här är en historisk dag för Västerås, sa kommunstyrelsens ordförande i Västerås, socialdemokraten Anders Teljebäck när han var på första spadtaget för Northvolt labs, en forsknings- och utvecklingsanläggning för litiumjonbatterier i Västerås. 

Nu har spaden satts i marken för att påbörja byggnationen av Northvolts forsknings- och utvecklingsanläggning för litiumjonbatterier i Västerås.

-I Västerås finns lösningar på globala utmaningar. ASEA ledde elektrifieringen av det industriella Europa från Västerås och nu bygger Northvolt vidare på detta arv när man blir ytterligare en aktör i Västerås, ett av världens ledande kluster för kraft och automation, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck.

"Northvolt Labs etablering i Västerås innebär en startpunkt för en ny svensk basindustri. Etableringen är ett styrkebesked för Sverige som industrination och ännu en i raden av stora industriinvesteringar som skett i Sverige under de senaste åren.Testanläggningen i Västerås är nyckeln för att möjliggöra en europeisk försörjningskedja för batteritillverkning som kan bana väg för elektrifieringen av bland annat bilindustrin. Detta ger i sin tur bättre förutsättningar för övergången från fossila bränslen till förnybar energi i samhället i stort." Detta skrev närings- och innovationsminister Mikael Damberg i en debattartikel införd i Dagens Industri i samband med Northvolts etablering i Västerås.

I och med etableringen ansluter Northvolt till ett ekosystem med upp till hundra aktörer med världsledande energikompetens som ligger bakom nyckelteknologier för den globala elektrifieringen och energiomställningen. I Västerås utvecklas självkörande lastbilar. Batteridrivna tåg, fartyg och taxibåtar. Elektrifierade hjullastare och andra tunga fordon. Nät- och laddinfrastruktur. Inom en radie på drygt två kilometer i Västerås leds den globala gröna energiomställningen och elektrifieringen av fordonsindustrin.

"Sverige är en industrination där industrin skapar över en miljon jobb i hela landet och står för 75 procent av Sveriges export. Industrins innovationskraft är också en förutsättning för att vi som samhälle ska klara de stora utmaningar som vi nu står inför, inte minst när det gäller att hantera klimatförändringarna. Därför jobbar vi både lokalt och nationellt mycket intensivt för att skapa de bästa möjliga förutsättningar för nya industriinvesteringar i Sverige", fortsatte Mikael Damberg i artikeln.

EU-kommissionären Maroš Šefčovič som medverkade vid första spadtaget i Västerås var imponerad över hastigheten i Sveriges behandling av Northvolts etableringsplaner.

-Det här blir något för övriga Europas länder att benchmarka mot, sa Maroš Šefčovič, och drog ner rungande applåder vid pressträffen i samband med första spadtaget på Finnslätten i Västerås, platsen för Northvolts etablering.Spadtag Northvolt labs

Näringsminister Mikael Damberg, Kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck, Northvolts Peter Carlsson

Publicerad 2018-04-27 14.53

Senast ändrad 2018-04-27 15.11