Visa sökformulär

Nytt om hur vi hanterar dina personuppgifter

Idag den 25 maj börjar Dataskyddsförordningen, även kallad GDPR, att gälla. Förordningen innehåller regler om hur personuppgifter får hanteras av företag, myndigheter och andra organisationer.

Personuppgifter är all information som kan användas för att identifiera en enskild person. Exempel på detta kan vara ditt namn, en bild på dig eller din e-postadress.

Förordningen ersätter bland annat personuppgiftslagen (PuL) och styr exempelvis hur dina personuppgifter får hanteras på olika sociala medier, hur en idrottsförening får hantera dina barns personuppgifter eller hur en skola måste gå tillväga när den sparar kontaktuppgifter till föräldrar till barn i skolan.

Mycket i dataskyddsförordningen liknar de regler som fanns i personuppgiftslagen. Förordningen innehåller också en del nyheter. Kort sammanfattat införs ett tydligare ansvar för företag, myndigheter och andra organisationer som behandlar personuppgifter, och tydligare rättigheter för den som fått en personuppgift registrerad.

Västerås stad värnar om att skydda dina personuppgifter och vi vill att privatpersoner och företag har förtroende för vårt arbete. Därför har det sedan 2017 pågått förberedelser inom staden för att anpassa oss till den nya lagstiftningen. Bland annat har det kartlagts hur personuppgifter hanteras och fyra dataskyddsombud har utsetts för att hjälpa kommunen att hantera personuppgifter korrekt och vara kontakt för enskilda personer i de här frågorna.

Dataskyddsombuden nås på: Mejl dataskyddsombud@vasteras.se eller telefon 021- 39 00 00.

Läs mer om vad dataskyddsförordningen innebär för dig som invånare i Västerås stad och hur staden arbetar med att skydda personuppgifter på sidan om personuppgifter.

Läs mer om Dataskyddsförordningen på Datainspektionens webbsida.
länk till annan webbplats

Bild på en ritning, blyertspenna och linjal.

Publicerad 2018-05-25 00.01

Senast ändrad 2018-05-25 07.57