Visa sökformulär

Västerås stad uppmärksammar Raoul Wallenberg

Den 27 augusti är en minnesdag för Raoul Wallenberg, som räddade tiotusentals judar undan Förintelsen. För att hedra minnet av Raoul Wallenberg och hans gärning genomför Västerås stad ett antal aktiviteter, som syftar till att öka medvetenheten kring civilkurage och mänskliga rättigheter.

Raoul Wallenbergs civilkurage, mod och vilja att bekämpa främlingsfientlighet har gjort honom till en hjälte. Även i dagens samhälle är det viktigt med civilkurage och mod, när vi tillsammans verkar för ett mer solidariskt och inkluderande Västerås. Under hösten genomför Västerås stad i samverkan med biblioteken, Elektra Folkets Bio och Folkuniversitetet ett antal aktiviteter för att hedra minnet av Raoul Wallenberg.

Torsdag 23 augusti klockan 13.30–16.30

”Så hjälper vi unga ta ställning för mänskliga rättigheter” – en dag på slottet

Inför Raoul Wallenberg-dagen har Länsstyrelsen i samverkan med Västerås stad bjudit in politiker och skolledare i Västmanland till en dag på slottet, med rubriken ”Så hjälper vi unga ta ställning för mänskliga rättigheter”. Raoul Wallenberg Academy kommer att presentera bland annat Kubprogrammet, där Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg har deltagit, och ”Enade mot våld”, en grupp med elever från Rudbeckianska gymnasiet.

Måndag 27 augusti – söndag 2 september

Utställning och bokbord på biblioteken

Stadsbibliotekets vuxenavdelning visar en utställning om Raoul Wallenberg, med bokbord på temat mod och civilkurage. Västerås sex biblioteksfilialer (Skultuna, Skiljebo, Önsta-Gryta, Viksäng, Råby och Bäckby) samt barn- och ungdomsbiblioteket har bokbord på temat mod, att våga och civilkurage.

Måndag 27 augusti kl. 18.00

Filmer och samtal med tema civilkurage och hedersvåld på Elektra Folkets Bio

Filmen "Vad ska folk säga?" skildrar en ung flicka som ställs inför svåra och livsavgörande beslut och bygger på regissören Iram Haqs egna erfarenheter. I kortfilmen "Noratanten" möter vi 80-åriga Sabine som har demonstrerat mot nazister och lär oss om vikten av att göra sin röst hörd. Filmerna följs av samtal och reflektioner med gäster och publik, bland annat med Issis Melin (skolkurator Västerås stad), Amineh Kakabaveh (riksdagsledamot), och Torbjörn Messing (ansvarig för jämställdhet och mänskliga rättigheter på Länsstyrelsen Västmanland).

Måndag 5 november kl. 18.00–19.00

Mod som förändrar världen: en föreläsning om civilkurage och demokrati med Brian Palmer

Antropologen Brian Palmer föreläser i stadsbibliotekets hörsal om vad civilkurage betyder för demokratin, och om vad våra modigaste samtida och stupade vänner kan lära oss om hur man lever. Brian Palmers civilkuragekurser på Harvard lockade mer än 600 studenter per termin och ledde till att Brian Palmer fick en utmärkelse som universitetets bästa lärare. 

Utöver detta deltar Thorén Business School och Grillska Gymnasiet i Raoul Wallenberg Academys program Kuben. Målet med programmet är att öka kännedomen om civilkurage och de mänskliga rättigheterna, stödja skolorna i det strategiska arbetet med att uppfylla sina övergripande demokrati- och värdegrundsuppdrag, samt uppmuntra eleverna att själva göra skillnad.

Mer information om Raoul Wallenberg Academy och Kub-programmet finns på Raoul Wallenberg Academys webbplats.

Länk till Raoul Wallenberg Academys webbplatslänk till annan webbplats

Nyhetsbild

Kontakta oss

E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.

Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.

Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.

Publicerad 2018-08-16 12.43

Senast ändrad 2018-08-17 08.27