Visa sökformulär

Västerås nyårstradition fortsätter med laser- och eldshow

En spektakulär avslutning på det gångna året och en häftig gemensam inledning på 2020. Det är målet för Västerås stads satsning på ett gemensamt nyårsfirande för alla västeråsare. Nyårsfirandet kommer äga rum på Fiskartorget, med start klockan 23.30. Huvudnumret blir en laser- och eldshow med nedräkning på stadshustornet. 

Västerås stads gemensamma nyårsfirande startade förra året och blev en succé. Över 5 000 personer tog sig då ner till Fiskartorget för att fira in det nya året tillsammans. Vår förhoppning är att succén ska upprepas i år och bli en ny festlig och folklig tradition i Västerås. Förutom att fira in det nya året i gemenskap syftar firandet även i år till att minska totala antalet fyrverkerier i stan.

- Vi vill erbjuda ett bra och attraktivt alternativ till egna smällare och raketer. Det firande som vi genomför på Fiskartorget kommer i år bestå av en specialkomponerad laser- och eldshow med bland annat 20 meter höga eldpelare samt en del fyrverkerier i slutet. Hela showen är komponerad till musik, säger Alf Westerdahl, enhetschef på Västerås Marknad och Näringsliv AB.

Under firandet blir det även nyårstal av kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck.

- Jag hoppas att vi blir riktigt många som får uppleva det här. Det kommer bli en riktigt häftig show som aldrig tidigare har gjorts i Västerås, säger Alf Westerdahl.

Frågor och svar om nyårsfirandet:

Vad?

Upplev tolvslaget i gemenskap och se en specialkomponerad laser- och eldshow.

När?

Den 31 december klockan 23.30.

Var?

Fiskartorget och Stadsparken med stadshustornet som skådeplats.

Pris?

Fri entré.

Vem?

Alla är välkomna.

Varför gör Västerås stad det här?

Vi vill erbjuda ett bra och attraktivt alternativ till egna smällare och raketer och skapa en trygg och säker tradition. Vi vill erbjuda västeråsarna ett attraktivt evenemang som skapar stolthet och gemenskap.

Vilken sorts fyrverkerier kommer att skjutas?

Firandet kommer att ha lasershowen med nedräkning på stadshustornet som huvudnummer. Men för att förstärka lasershowen blir det också en del fyrverkerier och eldpelare. En del av fyrverkeriet är så kallade tysta fyrverkeripjäser, vilket innebär att de ljudliga smällarna låter betydligt mindre. Det kommer dock att bli en del vanliga fyrverkerier också.

Finns det risk att ögonen påverkas vid lasershower?

All laser som träffar publik kommer att vara under MTE (vilket betyder Maximalt Tillåten Exponering). Detta betyder att laserstrålningen är under de gränsvärden som finns och helt ofarlig. För att säkerställa detta har vi med mätinstrument och mäter strålningen på plats. Strålning som är över MTE är inte tillåten att exponera mot publik så de strålarna kör vi upp i luften. För att få göra detta har vi tillåtelse från Transportstyrelsen, berörda flygplatser samt Strålsäkerhetsmyndigheten. Transportstyrelsen kommer inför showen att utfärda ett NOTAM (NOtice To AirmeN) där piloter informeras om laseraktivitet och att vissa områden bör undvikas på grund av bländningsrisk.

Vad är tysta fyrverkeripjäser?

Med tysta fyrverkerier menas att de effekterna som används för att bygga en pyroteknisk show inte har effekter med krevader. Med krevader menas att den huvudsakliga effekten är en pjäs som briseras i luften och kastar ut stjärnorna med en hög knall. De effekter som används har en viss ljudnivå från marken , men med mycket lägre volym än de krevadbomber som används i ett traditionellt fyrverkeri. Helt tyst är det inte, men oftast skjuts dessa pjäser tillsammans med musik och volymen av musiken håller samma nivå.

Hur påverkar fyrverkerier miljön?

Visst påverkas miljön mer av ett fyrverkeri som skjuts jämfört med om det inte skulle skjutas. Numera används dock inga direkt giftiga tungmetaller i tillverkningen av fyrverkerier. Bly , kvicksilver och hexaklorbenzen är numera förbjudna. Kemikalieinspektionen gör kontroller årligen. Alla fyrverkerier måste numera också vara CE-godkända enligt EU-direktiv och dess tillverkning vara känd vid denna certifiering.

Det var över 5000 personer på Fiskartorget vid nyårsfirandet 2017-2018, hur går det med säkerheten?

Vi kommer att ha ordningsvakter och publikvärdar på plats, för att säkerställa att alla upplever att det här är ett tryggt evenemang. Vi samverkar också som vanligt med Polisen vid liknande arrangemang.

Hur blir det med städningen?

Om man inte städar bort och sorterar det avfall som bildas från fyrverkerier, som papper - plast och emballage, påverkar det såklart miljön. Detta är ett större problem med konsumentfyrverkerier än med proffsfyrverkerier, som de vi kommer att använda oss av, som inte använder engångsmaterial på samma sätt. Vi kommer såklart också att se till att städa och ta hand om och avfallssortera det material som blir över efter de fyrverkerier som blir kvar efter nyårsfirandet på Fiskartorget.

Kommer det att ske någon försäljning av mat eller dryck eller liknande?

Nej, det kommer inte att ske någon försäljning  i samband med arrangemanget.

 

Publicerad 2018-12-06 09.57

Senast ändrad 2019-12-04 10.12