Visa sökformulär

Skidlopp och kungabesök när Vasagatan invigdes

Efter flera månaders intensivt arbete invigdes nyrenoverade Vasagatan under pompa och ståt på torsdagseftermiddagen. Sammanlagt är det cirka 150 meter av de värst utsatta delarna av gatan som fått en ordentlig ansiktslyftning.

Från och med nu är det enklare, säkrare och bekvämare att gå på trottoarerna längs delar av Vasagatan.

Förutom att de kraftigt lutande trottoarerna har rätats upp har den kraftigt slitna gatudelen byggts om från grunden. Sammanlagt har gatan höjts cirka 30 cm för att komma i nivå med trottoarerna Dessutom har nya markvärmeledningar lagts ner samtidigt som nya träd planterats och nya bänkar och papperskorgar satts på plats.

Arbetet har pågått sedan i våras på de 150 meter som är mest slitna i centrum. Under delar av arbetet stängdes hela gatan av men under sommaren kunde gatan som är en viktig bussgata åter öppnas för trafik.

Gustav Vasa utan skidor

Invigningen skedde i kunglig glans i och med att Gustav Vasa själv kom och inspekterade sin gata. Bland annat gratulerade han förvaltningsdirektörerna Hans Näslund från teknik- och fastighetsförvaltningen och Arne Andersson från kollektivtrafikförvaltningen som hade ett Vasa(gatan)lopp på rullskidor.

För att betona det goda samarbetet mellan förvaltningarna passerade de det blågula målbandet samtidigt och togs emot av kranskullan Maria Fors, VD för Västerås Citysamverkan.

Kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck och tekniska nämndens ordförande Anna Thunell pratade bland annat om vikten av god infrastruktur.

Flera hundra åskådare kom för att ta del av festligheterna och lyssna på underhållare, fika och titta på gamla bilder. Arkeolog Jonas Ros berättade om de fynd som gjordes under grävarbetena. Bland annat hittades flera skelett.

Nyhetsbild
Nyhetsbild
Nyhetsbild

Publicerad 2019-09-27 13.55

Senast ändrad 2019-09-27 13.59