Visa sökformulär

Pratande soptunnor invigdes i Vasaparken

Kasta skräp - och hör sen! Det är budskapet bakom de tre soptunnor som på fredagen invigdes längs det stora promenadstråket i Vasaparken. Avsikten är att med roliga fakta få människor att minska nedskräpningen.

Nedskräpning är ett stort problem som kostar staden miljontals kronor varje år. Tillsammans med Västerås Citysamverkan försöker Västerås stad att få människor att kasta skräp i soptunnor och papperskorgar i stället för att bara släppa det på marken.

Ett sätt är de tre stora solcellsdrivna soptunnorna som varje gång luckan öppnas lämnar ifrån sig en bit rolig fakta. Det kan vara allt från att sillar kommunicerar genom att fisa, till att varmt vatten fryser snabbare än kallt vatten.

En soptunna rymmer 570 liter skräp som trycks ihop. När det är dags att tömmas skickar tunnan automatiskt en signal till entreprenören.

Två kvinnor står vid en talande soptunna i Vasaparken.

Tekniska nämndens ordförande Anna Thunell öppnar luckan till den solcellsdrivna soptunnan.

Det innebär att det blir färre transporter. Dessutom är varje soptunna ett slutet system så att råttor och fåglar inte kommer åt skräpet.

Förutom de tre soptunnorna i Vasaparken kommer tre tunnor att placeras i Stadsparken.

Sedan tekniska nämndens ordförande, Anna Thunell, kastat det första skräpbiten var det en strid ström av både barn och äldre som kastade bananskal och papper för att höra roliga fakta från den talande soptunnan.

Kontakta oss

Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3

Publicerad

Senast ändrad