Fram till och med 24 januari gäller vissa rekommendationer för att minska smittsprindningen av covid-19. Här nedan kan du läsa vilka åtgärder som vidtagits i Västerås stads verksamheter med anledning av Regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer:
Här kan du läsa mer om rekommendationerna.
På söndagen 27 december genomfördes vaccinering mot covid-19 på tre av Västerås stads äldreboenden. Det var en tidig leverans av 200 vaccindoser som distribuerades i Region Västmanland. Det är Region Västmanland som är ansvarig i Västerås för vaccineringen mot covid-19 som kommer att genomföras under 2021. Svar på många av dina frågor om vaccinering kan du hitta på 1177.se.
Här nedanför hittar du övrig information om åtgärder vi gjort sedan tidigare i våra verksamheter, länkar till mer information och svar på vanliga frågor kring Covid-19.
Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Samtidigt upphävs de lokala allmänna råd som gällt i regionerna. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.
De skärpta nationella föreskrifterna och allmänna råden innebär att:
Från och med 24 november får max 8 personer delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Polisen kan ställa in eller upplösa en allmän sammankomst eller offentlig tillställning med fler än 8 deltagare. Den som anordnar en tillställning som bryter mot förbudet kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Beslutet om max 8 personer gäller över jul och nyår.
Folkhälsomyndigheten bedömer risken för allmän spridning av covid-19 som mycket hög i hela landet. Det är därför viktigt att alla med symtom, även lindriga symtom, begränsar sina sociala kontakter där det finns risk för smittspridning. Detta gäller både i arbetslivet och privatlivet.
Du har rätt att må bra och känna dig trygg. Under punkten ”Stöd och hjälp för dig som är orolig, utsatt eller mår dåligt” kan du läsa mer och hitta specifik hjälp. Du kan också ringa till Västerås stads Kontaktcenter som lotsar dig vidare till rätt hjälp.
Telefon: 021-39 00 00 (öppen vardagar mellan klockan 7.30 och 17.00)
För att begränsa smittspridningen av covid-19 vidtar Västerås stad en rad åtgärder. Här hittar du information om hur våra verksamheter påverkas och hur de påverkats under 2020. Listan kan komma att fyllas på allt eftersom beslut fattas.
Kommunens verksamheter följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter ger. För att begränsa smittspridningen anpassar sig alla våra verksamheter. Det innebär bland annat att du ska undvika att besöka många av våra verksamheter, och det ber vi dig respektera så mycket det går. Samtidigt är vårt uppdrag att få samhället att fungera så långt som möjligt även under en kris eller pandemi. Det gör att vi på olika sätt finns för dig som verkligen behöver.
You can use Google translate on this website. Click "Translate" at the top of this page and choose a language.
Förskolan och skolan har öppet som vanligt, men vi gör anpassningar för att minska smittspridningen. Regionens smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten ger instruktioner och rekommendationer om detta. Friska barn kan gå i förskolan eller pedagogisk omsorg. Friska elever som går i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan och gymnasiesärskolan ska vara i skolan som vanligt. Alla som har symtom ska stanna hemma. Det gäller även vid milda symtom. Det är viktigt att inte smitta andra.
Grundskolans högstadium har möjlighet till fjärr- eller distansundervisning. Det är behovet på varje skola som avgör om det ska införas. Skolorna ger information till sina elever vad som gäller för just den skolan. Möjligheten gäller inte för låg- och mellanstadiet.
Gymnasieskolorna har fjärr- och distansundervisning, men det kommer att finnas undantag. Skolorna ger information till sina elever vad som gäller för just den skolan.
Vuxenutbildningen har öppet som vanligt. Delar av undervisningen kan fortfarande behöva ske på distans för att förhindra smittspridning. Fortfarande gäller stor försiktighet och eget ansvar att stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom.
Information om vad som krävs för att en förskola eller skola ska stängas, Skolverket
Coronaviruset har stora konsekvenser för vårt lokala näringsliv, då minskad köpkraft leder till ekonomiska förluster. Utifrån vad vi som kommun kan och får göra tog vi fram ett första paket med åtgärder. Ett andra åtgärdspaket presenterades därefter. De åtgärderna förlängdes också.
Från den 23 december upphör Folkhälsomyndighetens beslut om besöksförbud inom äldreomsorgen och vi återgår till stark besöksavrådan. Vi avråder också starkt från besök hos personer med funktionsnedsättning boende i grupp- eller servicebostäder.
Stark besöksavrådan har vi för att minska risken för smittspridning. Det gäller att undvika besök så långt det är möjligt. I första hand, fundera på om ni kan ses digitalt (till exempel videomöte på telefon eller surfplatta). Eller om en person kan besöka fysiskt men koppla upp övriga personer digitalt, istället för att fler ses samtidigt. Vi förstår att det är svårt att undvika besök, och det behöver alltid balanseras med människors psykiska mående.
Ni som ändå ses behöver tänka på att hålla avstånd och ha rena händer. Träffas gärna utomhus om det är möjligt. Minska antal besök och besökare. Stanna alltid hemma vid minsta symtom på förkylning eller sjukdom. Det här behöver du också tänka på:
Tänk på att utgå från den boendes önskemål och dagsform, många är oroliga för att bli smittade. Om du har funderingar kring något så får du gärna höra av dig till den verksamhet som är aktuellt för dig.
Mötesplatser för äldre och restauranger på servicehusen öppnar successivt
Sedan besöksförbudet hävdes 1 oktober har vi successivt öppnat upp restauranger och mötesplatser för de som bor på servicehusen. Vi utvärderar löpande hur det går och följer smittspridningen. Om du undrar hur det fungerar på ett visst ställe, ta direktkontakt med verksamheten.
Växelvård, trygghetsplats och dagverksamhet
Sedan besöksförbudet hävdes har vi successivt öppnat upp växelvårds- och trygghetsplatser samt dagverksamhet för personer med demensdiagnos. Verksamheterna är anpassade utifrån smittläget och vi erbjuder så mycket som är möjligt utifrån corona-anpassningar. Vi prioriterar så att många får lite stöd snarare än att få personer får mycket stöd. Hör av dig till respektive verksamhet för att höra vad du kan få för stöd i nuläget.
Daglig verksamhet LSS och sysselsättning psykiatri för personer med funktionsnedsättning – andra aktiviteter erbjuds
Verksamheterna i både kommunal och privat regi anpassas för att minska risken för smittspridning. Vi erbjuder istället andra aktiviteter, där man inte är nära varandra och riskerar att utsättas för smitta. Ta reda på vad som gäller genom att ringa den verksamhet som är aktuell för dig. Nämnden för personer med funktionsnedsättning har förlängt beslutet till den 31 mars 2021.
Löpande anpassningar efter de senaste rekommendationerna
Vi följer rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och har en nära dialog med smittskyddsenheten på Region Västmanland. Våra medarbetare får löpande uppdaterad information om coronaviruset. Det betyder att vi löpande anpassar våra arbetssätt när det kommer nya rekommendationer eller restriktioner.