Visa sökformulär

Kultur ”under balkongen” för äldre i sommar

När äldre så här i coronatider är isolerade och inte kan ta sig ut och ta del av stadens kulturutbud får kulturutbudet komma till de äldre! Under sommaren kommer både kommunala och privata äldreboenden och servicehus i Västerås att få besök av musiker, skådespelare, gycklare och bibliotekarier för en stund av underhållning. På behörigt avstånd.

Sedan många år tillbaka har kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen uppdraget att arbeta med kultur för äldre på särskilt boende i Västerås stad. Därför finns det redan en bra organisation och ett kontaktnät med kulturombud, aktivitetsansvariga och mötesplatssamordnare som är duktiga och vana arrangörer av kulturprogram. Tack vare dessa personer inom vården har det varit möjligt att snabbt organisera den här sommarturnén med utomhusprogram.

Nyhetsbild

- Det känns fantastiskt att kunna kraftsamla på det här sättet för att nå ut med kultur till våra äldre. Vi räknar med att få ihop uppemot 300 föreställningar, som ska fördelas på stadens 36 äldreboenden och servicehus. Det är många som hjälper till för att göra detta möjligt. Tillsammans vill vi med kultur bryta isolering, sprida glädje och skapa ett sammanhang med gemenskap, säger kulturchef Niclas Lindberg.

Aktörerna uppträder på behörigt avstånd från publiken. Målsättningen är att varje boende ska få ett kulturprogram i snitt varannan vecka hela sommaren. På så sätt hjälps vi åt att för en stund att bryta isoleringen, sprida lite glädje och skapa ett sammanhang med gemenskap i den delade kulturupplevelsen.

- I en utmanande tid när många äldre är isolerade utan möjlighet att träffa nära och kära så är det mycket viktigt att vi i samverkan gör allt vi kan för att underlätta för dem och för att sprida glädje. Därför är det särskilt värdefullt att så många föreställningar kommer att genomföras under sommaren, säger Tobias Åsell, direktör för vård- och omsorgsförvaltningen.

Blandat kulturutbud

Det är många som bidrar! Både verksamheter inom Västerås stad och andra kulturaktörer. Boende på äldreboenden och servicehus i Västerås kan se fram emot något eller några av dess programpunkter i sommar:

  • Konserter och dansframträdanden med elever och lärare från Kulturskolan (tills terminen är slut).
  • Västerås stadsbibliotek bjuder på litterär kompott med ordet i centrum. Ett smörgåsbord med musik, dikter, publikmedverkan på distans och en och annan överraskning.
  • Konstmuseet och Vallby friluftsmuseum har dräktparad/modevisning med 1900-talstema.
  • Feriepraktiserande gatumusikanter som tidigare somrar har livat upp i city kommer nu även att bjuda på konserter inom äldreomsorgen.
  • Västmanlandsmusiken håller Sommarmusik-konserter med unga musiker och konserter med ensembler från Västerås Sinfonietta.
  • Västmanlands Teater håller pop up-konserter och musikaliska program, bland annat Bellman 2.0.
  • Även andra lokala kulturaktörer medverkar på olika sätt.

Länk till film på Youtube från när stadsdirektör Helene Öhrling var med när biblioteket underhöll på Ängsklockans äldreboende häromdagen.länk till annan webbplats

Många av aktörerna delar med sig av underhållningen i sina egna kanaler:

Kulturskolan i Västeråslänk till annan webbplats

Vallby friluftsmuseumlänk till annan webbplats

Västerås konstmuseumlänk till annan webbplats

Västerås sinfoniettalänk till annan webbplats

Västerås stadsbiblioteklänk till annan webbplats

Västmanlands teaterlänk till annan webbplats

Publicerad 2020-06-04 14.08

Senast ändrad 2020-06-04 14.08