Visa sökformulär

Nu kan västeråsarna rösta med fimpen

Som ett led i arbetet för ett renare Västerås sätter Teknik- och fastighetsförvaltningen upp fimpomater på olika platser. Tanken är att på ett lättsamt sätt få rökare att inte kasta fimpar på marken.

Cigarettfimpar är Sveriges vanligaste skräp. Varje år slängs cirka en miljard fimpar på marken i Sverige. Filtret består av plast och det kan ta upp till hundra år att bryta ner cigaretten.

I Västerås pågår just nu en satsning för att minska nedskräpningen. En del i arbetet är att sätta upp så kallade fimpomater på ställen där det är problem med mycket fimpar.

Fimpomaten är inte en vanlig askkopp. I ett fönster finns en fråga och genom att stoppa cigaretten i ett av de två hålen kan rökaren rösta. Den första frågan lyder: Var tillbringade du semestern? Borta eller hemma?

Meningen är att frågorna ska bytas ut med jämna mellanrum.

Anna Thunell (MP) ordförande i tekniska nämnden vid fimpomat vid Elbakajen

Sedan förra året finns en fimpomat vid Stora Torget. Den sattes upp av Ung företagsamhet. Nu har Västerås stad köpt in tre fimpomater. Förutom på Elbakajen placeras de ut vid SF-biografen och vid fontänen i Stadsparken.

Kontakta oss

Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.

Öppettider: Vardagar 07:30-17:00

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3

E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.

Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.

Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

Publicerad

Senast ändrad