Visa sökformulär

Faunapassagen fick fint pris

 I somras meddelades det att faunapassagen vid Fiskartorget fått föreningen Sveriges arkitekter Västmanlands pris. Den 23 september delades priset ut. Platsen? Framför faunapassagen.

Faunapassagen som invigdes föra året gör det möjligt för fiskar och andra vattenlevande djur att ta sig förbi turbinhuset på vägen från Mälaren vidare upp i Svartån. Den passagen har varit stängd i 130 år sedan turbinhuset byggdes.

Elegant lösning

I sin motivering säger juryn bland annat att faunapassagen är en elegant lösning i en av Västerås mest laddade historiska miljöer utan att för den skull störa platsens estetiska och kulturhistoriska värden. I stället lyfter och förädlar faunapassagen omgivningen genom sitt spel med vattnets egenskaper. Med sitt blockfall, bidrar faunapassagen till en förhöjd upplevelse. En brusande symfoni av forsande vattenmassor som varierar över årstiderna.

Mottagare

Priset togs emot av Susanna Hansen, Västerås stads vattensamordnare, Johan Lind, Mälarenergi, Ulf Andersson, Mälarenergi, Niklas Gunnar, VD för Mälarenergi samt Henrik Wallentin, PQ projektledning.
Efter prisutdelningen sattes plaketten fast på staketet så att alla kan se att faunapassagen är prisbelönt.

Susanna Hansen, Västerås stad och Ulf Andersson Mälarenergi med prisplaketten.

Susanna Hansen, Västerås stad och Ulf Andersson Mälarenergi med prisplaketten. Foto: Rosita Ericsson.

Kontakta oss

Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.

Öppettider: Vardagar 07:30-17:00

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3

Publicerad

Senast ändrad