Visa sökformulär

Nu är vi igång med satsningen Äldreomsorgslyftet i Västerås

20 visstidsanställda personer inom Västerås stads äldreomsorg har påbörjat utbildningar inom satsningen Äldreomsorgslyftet. Det ger dem möjligheten att på arbetstid studera på halvtid till vårdbiträde eller undersköterska. Samtidigt garanteras de en tillsvidareanställning.

– En av våra största utmaningar nu och framåt är att vi behöver många fler som vill arbeta inom äldreomsorgen. Det är ett livsviktigt arbete och de som arbetar inom äldreomsorgen gör skillnad i varje möte och därför är det både oerhört viktigt och välkommet att vi kan ge fler möjlighet till utbildning och till arbete, säger Tobias Åsell, direktör för vård- och omsorgsförvaltningen i Västerås stad.

Satsningen Äldreomsorgslyftet är möjligt genom det statsbidrag som regeringen beslutat om och som Socialstyrelsen betalar ut till deltagande kommuner. Under 2020 och 2021 finansierar staten kostnaden för den tid den anställde är frånvarande på grund av studier.

Kvinna studerar

– Det känns fantastiskt bra att gruppen i Västerås nu startat sina utbildningar och att vi båda parter – Västerås stad och Kommunal, är överens om att denna satsning är otroligt viktigt och att vi jobbar framåt tillsammans för att det ska bli så bra som möjligt för den enskilde som ska plugga, säger Hannah Widmark, sektionsordförande för Kommunal i Västerås.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Kommunal har nationellt kompletterat regeringens satsning med en överenskommelse om att alla som deltar i Äldreomsorgslyftet erbjuds en tillsvidareanställning på heltid. Tillsammans bedöms satsningen att kunna komma att ge 10 000 heltidstjänster i hela landet.

I Västerås får ytterligare en grupp samma chans i januari.

– Anställda hos oss kan söka fram till den 12 november. Gruppen som nu har påbörjat sina utbildningar hade en kort tid på sig att ansöka och därför blev gruppen bara 20 personer stor. Nu har vi trettio platser att fylla till nästa omgång som startar i januari, säger Karin Näslund, HR-strateg på vård- och omsorgsförvaltningen i Västerås stad.

Västerås stad erbjuder lokal, om de som ska studera behöver det, ett anpassat schema så att studier och arbete fungerar ihop och en erfaren kollega på ens arbetsplats som är mentor.

Publicerad

Senast ändrad